Ezt alaposan benézhette Semjén Zsolt és a Fidesz – Egy kapitális hiba miatt érvénytelen lehet a lex CEU?

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 05., 06:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A miniszterelnök-helyettes bajban lehet, hacsak nem nyitott meg egy időkaput Irán és Budapest között.

A nemrég miniszterelnök-jelöltnek bejelentkező Lattmann Tamás szúrt ki egy elsőre nem is annyira aprócskának tűnő bakit azon az eljáráson, amely során április 4-én módosították a felsőoktatási törvényt. A CEU ellehetetlenítését célzó, végül sürgősséggel elfogadott törvényjavaslatot Semjén Zsolt terjesztette elő, aki ezt az eljárást egy beadványával kezdeményezte, amelyen szerepel az aláírása, a helyszín (Budapest) és a dátum: 2017. április 3-a.

false

 

A nemzetközi jogász szerint ezzel az a gond, hogy április 3-án a KDNP miniszterelnök-helyettese nem volt Budapesten, helyi beszámolók szerint Semjén akkor már Iránban tárgyalt, így nem írhatta alá Budapesten a dokumentumot. Márpedig azon az szerepel, hogy a szignóra a magyar és nem az iráni fővárosban került sor április 3-án.

Lattmann Tamás – aki ezt az anomáliát megemlíti a prágai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének honlapján megjelent, CEU-ügyben írt friss elemzésében is – felveti: mivel a levél nem hiteles, ezért a sürgősségi eljárás, így az elfogadott törvény is érvénytelen, amelyet az Alkotmánybíróságnak így alkotmányellenesnek kell minősíteni. A nemzetközi jogász arra is rávilágít: ha valaki valahol közokirat-hamisítást követett el, az a büntető törvénykönyv szerint egyértelmű bűncselekmény, ha pedig mindezt hivatalos személyként teszi, akkor egy és öt év közötti szabadságvesztés is lehet a büntetés.

Megkérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy Semjén Zsolt mit csinált április 3-án, és hogy kerülhetett az aláírása a beadványra. Mihelyst reagálnak, közöljük a válaszukat.

FRISSÍTÉS (12.10): A Miniszterelnökség az MTI-n közzétett reagálásban azt írja, hogy a felsőoktatásról szóló törvény módosítását az Országgyűlés nem sürgős, hanem kivételes eljárásban fogadta el, az ügyiratot Semjén Zsolt 2017. március 31-én írta alá, Budapesten. A dokumentum kelteként nem az aláírás, hanem a benyújtás napját tüntették fel, amely a Miniszterelnökség szerint nem szabályellenes.

Kiemelik, hogy kivételes eljárást a 10/2014. (II. 24.) OGY határozat 61. § (3) bekezdése alapján „a 34. § (1) bekezdésében foglalt határidőre tekintet nélkül lehet indítványozni legkésőbb annak az ülésnek a megnyitása előtt egy órával, amely ülésre az előterjesztő – vagy a (2) bekezdés szerinti esetben a képviselők legalább egyötöde – a törvényjavaslat megtárgyalásának és elfogadásának napirendre vételét indítványozza”.

„A kivételes eljárást ez alapján 2017. március 31-én 14 óráig, valamint 2017. április 3-án reggel 8 és 12 óra között állt módjában a Kormánynak kezdeményezni. A kivételes eljárást kezdeményező ügyirat 2017. március 31-én került át a miniszterelnök-helyettes titkárságára és még aznap vissza az aktát gondozó főosztályhoz” – írja a Miniszterelnökség.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 05., 06:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 14
  raduszabó
  2017. május 09., kedd 18:21
  Lattmann Tamás nagy ember akar lenni, ugye? Sőt, már annak is érzi magát. Láttam tegnap a Hír
  tévében, Ármány Olgánál. Ezt a bagadozást! Nem akartam elhinni, mit össze lehet egy aláíráson
  rugózni. Ahogy ez a páros összeborult, az már szinte szerelem. Egyetlen szó nem volt igaz az egészből. Hamis volt a történet. K Olga korcolta a szája szélét, már azt sem tudta mit kérdezzen a négymillióért. Az a nő nem buta, de sajnos antiripi. Ez van.
 2. 13
  rworse
  2017. május 05., péntek 20:03
  "FRISSÍTÉS (12.10): A Miniszterelnökség az MTI-n közzétett reagálásban azt írja, hogy:
  1. Dű-dű, hegedű, macska farka keserű!
  2. Enyém a vár, tied a lekvár!
  3. Ha nem tetszik, vidd vissza, majd a szamár megissza!
 3. 12
  rworse
  2017. május 05., péntek 15:34
  A man.
 4. 11
  yoyo
  2017. május 05., péntek 15:20
  Ámen.
 5. 10
  rworse
  2017. május 05., péntek 14:36
  Meg a szeretet és összefogás ereje.
 6. 9
  yoyo
  2017. május 05., péntek 13:44
  A szentlélek ereje ennél lényegesen komolyabb nehézségeken is átsegít.

 7. 8
  kisvirag
  2017. május 05., péntek 12:40
  rworse, de az ő aláírása. ilyen analfabéta, hogy keresztet rajzol/ír a t betű helyett. szerintem egy szignó teljesen elfogadott formája, ha olvashatatlan is. nem ez a baj, hanem hogy nem akkor írta alá, amikor állítják. vagy átdátumozták a beadányt. mindkettő okirathamisítás.
  és kimagyarázzák. ami magyarázat megint csak kétséges.itt egy másik doksin az aláírása évekkel ezelőttről.
  https://kuruc.info/galeriaN/egyeb/tokes151210.JPG
 8. 7
  rworse
  2017. május 05., péntek 11:43
  Beírom ide is:


  Egyetem-begyedem, pávatánc,
  Semjén sógor mit kívánsz?
  Nem kívánok egyebet,
  Szüntessünk egyetemet.

  Tau Ceti messze van,
  De a CEU helybe' van.
  Ne legyen már itt helyben,
  Legyen inkább Brüsszelben.

  Semjén sógor, így legyen,
  Képviseld hát iziben.
  Írjad egy papírlapra,
  Letárgyaljuk holnapra.

  Kezed messzire elér,
  Nem kell hazagyere ezér
  A délkeleti irányból,
  Írjad alá Iránból.
 9. 6
  rworse
  2017. május 05., péntek 11:38
  No igen, valóban nem kell írásszakértő ahhoz, hogy látsszon, az itt látható aláírás mennyire drasztikusan eltér Semjén valódi aláírásától. Elég ügyetlen hamisítvány - bár nyilván Semjén engedélyével/felszólítására történt.

  -.-.-.-.-

  Na de más dolog is eszembe jutott, mégpedig a nomen est omen. A (sokszorosan) szerencsés és előrelátó névadás a Semjén családban.
  Kezdve Semjén szüleinek (és régebbi felmenőinek) előrelátó zsenialitásával. Már a vezetéknév is. Semjén, az ugye szinte tömjén. Na de a Zsolt! Ugyebár a Zolt, Solt... ősi magyar (de nyilván törökös eredetű) név szerencsést jelent. Ennél már csak az szerencsésebb, hogy a Zsolt az ugye majdnem zsoltár!!!
  No de Zsolt se ment a szomszédba egy kis előrelátásért! A gyerekei neve:
  1. Emese Borbála
  2. Botond Boldizsár
  3. Álmos Ágoston

  Emese, Álmos, Botond, ugyebár mindenkinek jutott egy ősi magyar vagy népvándorlás kori törökösödésből eredő török-magyar keresztnév, olyan szerteágazóan szerencsés jelentéstartományokkal és dicső magyar történeti utalásokkal, amiket most nem írok ide, részben közismert, akit pedig részleteiben érdekel, járjon utána.
  Borbála, Boldizsár, Ágoston, ugyebár mindenkinek jutott egy nemzetközi, alkalmasint szintén számtalan szerencsés jelentéstartománnyal valamint természetesen számos keresztény utalással is bíró keresztnevek.

  Zseniális!
 10. 5
  Világos
  2017. május 05., péntek 10:49
  Nem kell irásszakértőnek lenni megállapitható a vagyonnyilatkozat és az
  önéletrajz aláirása nem azonos merőben több helyen eltér.
  A 3 -as szám vonalvezetése sem azonos a vagyonnyilatkozati 3-as
  számmal.
  Azért nyugodtak legyünk ebből nem lesz semmi.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Bűncselekmény hiányában
Lezárult Szilvásyék „kémpere”
Végel László írása
'68 a titói Jugoszláviában
Petőfi kiscicái
Hammer Ferenc az állami rockról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra