Fidesz–KDNP-s politikusoknak tartottak lakásavatót – rászorultsági alapon

szerző
Czenkli Dorka
publikálva
2017. márc. 01., 16:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Máshogy nem is lehetne.

Lakásavatót tartott A Város Mindenkié a Bakáts téren azoknak a politikusoknak, akik kapcsolataik révén – általában áron alul – jutottak önkormányzati lakáshoz. A ferencvárosi bulira a templom előtti kis placcon összeraktak egy szegényes lakásrészletet, székek, asztalok, tévé és egyéb kiegészítők segítségével, majd felcsendültek a ’90-es évek nagy magyar slágerei. A buli ugyan hangos volt, de teljesen békés, a kerület ennek ellenére kiküldött közel két tucat rendőrt.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Mától lejárt a téli kilakoltatási moratórium: több mint 2 millió ember számára van vége a december 1. óta tartó visszaszámlálásnak, a kilakoltatás fenyegetettsége újraéled. Március 1-től újra bizonytalanná válhat rengeteg ember lakhatása, ezrek kerülhetnek elvileg akár egyik napról a másikra utcára, mert nem tudják, nem tudták fizetni a számlákat vagy a megnövekedett törlesztőrészleteket. Ugyanekkor a kerületi politikusok hárítják a felelősséget, állítólag nincsenek kiadható lakások, ám az egyes önkormányzatok lakásgazdálkodását tanulmányozva kiderül, hogy ingatlanok vannak, csak nem a rászorulóknak adják.

A Ferencvárosban tartott esemény példaként emlegetett esetei a csak a rengeteg nem rendeltetésszerű kiadás csúcsa. Juhász Péter lassan végtelennek tűnő V. kerületi küzdelme mellett nemrég a ferencvárosi, majd a budavári önkormányzat képviselőiről is megtudhattuk, hogy noha nem rászorulók, mégis simán jutott nekik a kerületi ingatlanállományokból. Ezek a politikusok pozíciójukkal visszaélve szereztek önkormányzati lakásokat saját célú hasznosításra, ráadásul áron aluli bérleti díjat fizetnek vagy nagyon olcsón jutottak tulajdonjoghoz.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A Ferencvárosban így lett önkormányzati bérleménye – a Magyar Nemzet értesülése szerint – Mészáros Lászlónak, a Fidesz–KDNP ferencvárosi képviselőjének, aki egy 63 négyzetméteres felújított ingatlant bérel „piaci alapon” havonta 68 ezer forintért. A szintén fideszes Görgényi Máté egy 104 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel havi 118 ezer forintért. Veres László, az előző önkormányzati ciklus fideszes képviselője már meg is vásárolhatta az önkormányzattól azt a bérlakást, amelyben lakott. Bár úgy tűnik, korábban Bácskai János polgármester nem találta aggályosnak és összeférhetetlennek, hogy a Fidesz–KDNP politikusai fillérekért jutottak lakáshoz a kerületben, állítólag változtatásokat terveznek.

Hasonló esetek tudódtak ki nemrég a budavári önkormányzat háza tájáról is. Lapunk is megírta, hogy újabb részéhez érkezett a „Ki kap bagóért ingatlant a fideszes haveroktól?” című szappanopera. Mások mellett a konyhatündér Zsidai Royról is kiderült, hogy a cége jóval a piaci ár alatt bérel egy sor ingatlant a budai Várban. A szállodák és éttermek mellett egy magánlakást is fillérekért használhat Zsidai egyik cége. Van, ahol a felújításért cserébe egy évig nem kellett bérleti díjat fizetnie (másutt „csak” fél évig tartott az ingyenes időszak), máshol pedig ingyen foglalja a közterületet pavilonjával. Tavaly ráadásul egy évig érvényes bérleti szerződés nélkül működött Zsidai egyik étterme, de ez sem jelentett problémát a sikeres vendéglátónak: a bérletet meghosszabbították visszamenőlegesen. Noha az önkormányzat állítása szerint minden szerződést megküldött lapunknak, több ingatlanról és járdaszakaszról nem derült ki, mi alapján használja azokat Zsidai.

Egy évig ingyen, utána fillérekért - Így kap házat, lakást Zsidai Roy a Várban

A szerda délutáni eseményt azonban Mészáros, Görgényi és Veress tiszteletére szervezték, az AVM érintett aktivistái a buli apropóján át is adtak egy petíciót az önkormányzat képviselőinek. Sőt, többen tósztot is mondtak ez alkalomból. Tibi a szomszéd kerületben él önkormányzati bérlakásban, ahonnan jó ideje ki akarják rakni, de nem hagyja magát, bíróságon keresi az igazát, és úgy tűnik, nyerésre áll. „Családok hullanak szét, emberek veszíthetik el a megélhetésüket, mert nem lesz fedél a fejük felett.” Tibi, az AVM érintett aktivistája szerint „egészséges szociális bérlakásprogramra lenne szükség” ahelyett, hogy „a belső kerületekből kiszorítják a szegény embereket”. Gizi 7 éve küzd az önkormányzattal. „Én is a nyolcból jövök. A nyolc halálos ellensége az embereknek. Merem állítani, hogy családokat tesznek tönkre.” A felszólalók elmondásuk szerint nemcsak a maguk baja miatt állnak ki az ügy mellett, de szolidaritásból is. „Legyen elég, hagyják abba a tisztogatást!”

false

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

Az AVM pezsgőbontós akciója az önkormányzatok lakásgazdálkodásainak visszásságaira, lakáspolitikájának hiányára hívta fel a figyelmet, a hivatal elnyomó kommunikációjára és diszkriminatív ügyintézésére, amivel a rászoruló, lakhatási válsággal küzdők nap mint nap találkoznak. Míg az aligha nélkülöző politikusok lakhatása haveri alapon biztosított, több ezer kielégítetlen lakásigény, rohamosan romló állapotú ingatlanállomány és több száz üresen álló bérlakás, kaotikus nyilvántartás, átláthatatlan döntéshozás jellemzi a hivatalok lakáspolitikáját.

Az AVM ferencvárosi akciójához hasonlót tartottak ma Pécsen és Miskolcon is.

A Város Mindenkié és az Utcajogász minden pénteken 15 és 17 óra között segítséget nyújt a Blahán rászorulóknak, bárkinek, akinek a lakhatását érintő kérdése vagy problémája akad.

szerző
Czenkli Dorka
publikálva
2017. márc. 01., 16:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra