Fidesz–MSZP nagykoalíció a szegények ellen – Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2016. június 24.

Belpol

Az előzetesen mindenkivel egyeztetett lakásrendelet-javaslatot érdemi indoklás nélkül levette a napirendről a zuglói képviselő-testület a Fidesz és az MSZP szavazataival. Interjú.

Igazságosabb rendszerben juttatná önkormányzati lakáshoz a rászorulókat az új zuglói lakásrendelet. Az előzetesen mindenkivel egyeztetett javaslatot azonban érdemi indoklás nélkül levette a napirendről a képviselő-testület a Fidesz és az MSZP szavazataival. Az intézkedés úgy segítene sok családon, hogy az nem jelentene pluszkiadást az önkormányzatnak. Úgy tűnik, a két nagy párt politikai alkura akarja felhasználni az emberek kiszolgáltatottságát. Az ügy hátteréről Szabó Rebekát (Párbeszéd Magyarországért – PM), a rendelet benyújtóját kérdeztük.

magyarnarancs.hu: Miben hozna változást az új lakásrendelet?

Szabó Rebeka: Az utóbbi években annyira megemelkedtek az albérletárak, hogy már nem csupán a társadalom legszegényebb rétegének vannak lakhatási problémái. Sok olyan család szeretne önkormányzati lakáshoz jutni, akik például azért nem kapnak lakást, mert a három kisgyerekük miatt kockázatos bérlőnek számítanak a piacon. Ezért a zuglói önkormányzat még decemberben elfogadott egy közösségi lakhatási koncepciót, melynek alapján elkezdtünk foglalkozni azzal, hogy az önkormányzati lakásokat az eddiginél átláthatóbb, igazságosabb és hatékonyabb rendszerben tudjuk kiutalni a rászorulóknak. Az új lakásrendelet folyamatos jelentkezést tenne lehetővé az éppen üresen álló lakásokra, így többek között látható lenne minden pályázónak, hogy mennyi esélye van lakáshoz jutni. A gyakorlat során kiderült, hogy a jelenlegi szabályozás kritériumai nem egyértelműek, nem mindig a legrászorultabbakat juttatja lakáshoz. A mi tervezetünk átlátható és igazságos rendszert teremtene: a jövedelem mellett figyelembe vesszük például a jelenlegi lakhatási körülményeket, az igénylők családi és egészségügyi helyzetét. Sokféle élethelyzet lehet, ami miatt az embereknek segítségre van szükségük, és olyan értékelési rendszert hoztunk létre, amely minden szempontra figyel. Ráadásul a hatályos szabályozás nem teszi lehetővé a hiánypótlást sem, az új névjegyzékes rendszerben viszont folyamatos a jelentkezés, kevesebb papír alapján alakul ki a sorrend, csak a szerződéskötés előtt kell leadni minden igazolást, és ha valami mégis hibás lenne, azt lehet javítani. Ez nem csupán a pályázóknak lenne könnyebbség, de a hivatalt is tehermentesítené. Nemcsak a lakáshoz jutás változna, hanem partnerként kezelnénk a bérlőket, korrektebb tájékoztatással és hatékonyabb adósságkezeléssel. Így a következmények is érthetőbbek lesznek, ami növelheti a fizetési hajlandóságot. Ha valakivel mégis fel kell bontani a lakásbérleti szerződést és kilakoltatásra kerülne sor, akkor is biztosítjuk a minimális elhelyezést egy később létrehozandó szociális szálláson vagy egyéb intézményben. Ez egy nagyon progresszív szabályozás, főleg ha figyelembe vesszük, hogy más kerületek önkormányzatai egész családokat vagy idős, beteg embereket raknak ki az utcára.

false

 

Fotó: MTI

magyarnarancs.hu: Hány embert érintene az intézkedés, és az önkormányzatnak mennyivel kerülne több pénzébe az új szabályozás?

SZR: Sajnos, ahogyan az egész országban, így Zuglóban is sokaknak probléma a lakhatás, ezért óriási igény van az önkormányzati lakásokra. Egy-egy lakáspályázatra általában 60-70 pályázó szokott lenni, a megkeresések száma pedig több százra tehető, és ezek többnyire családok. Sok az olyan háztartás, ahol mindkét szülő kereső, de minimálbéren élnek, vagy épp egy bölcsődében, egészségügyi intézményben dolgoznak – nagyon kevés pénzért. Az új szabályozás egy fillér pluszkiadást nem jelentene az önkormányzatnak, hiszen lakásgazdálkodás jelenleg is zajlik a kerületben. Sőt, az adósságkezelés egyszerűsítésével a jelenlegi tartozásokat is hatékonyabban és méltányosan tudnánk beszedni. Ez egy másik, átláthatóbb és igazságosabb rendszer lenne.

magyarnarancs.hu: A tervezetet nem tudták végül megtárgyalni, mert a képviselő-testület a szocialista Hevér László javaslatára levette a napirendről. Milyen egyeztetések zajlottak korábban a rendeletről?

SZR: A rendeletről való egyeztetést év elején elkezdtük, az önkormányzat lakhatási munkacsoportja pedig kora tavasszal megkapta a tervezet első verzióját. Azóta több bizottság is megvitatta a rendeletet, az ott elhangzott észrevételeket beépítettük a tervezetbe. Jelentős tartalmi ellenvetés nem érkezett, néhány képviselő és az MSZP tett néhány pontosítási javaslatot, a Fidesz pedig egyáltalán nem jelzett konkrét módosítási igényt. A szöveg a májusi testületi ülésre elkészült, de néhány jogtechnikai pontosítás és koherenciazavar miatt végül csak júniusban tudtam beterjeszteni a végleges változatot. A rendelettervezetet több mint egy héttel az ülés előtt megkapta minden képviselő, tehát minden egyeztetési kört lefutottunk, és minden, a rendelet szellemiségével összhangban lévő észrevételt figyelembe is vettünk.

Ilyen előzmények után teljesen váratlanul ért, hogy a keddi testületi ülés elején a szociális bizottság elnöke felszólalt, és azt kérte, vegyük le napirendről a lakásrendeletet. Lényegében nem indokolta, hogy miért ne szavazhatnánk a tervezetről, mindössze annyit mondott, ő azt szeretné, hogy egyhangúlag fogadja el a testület az új lakásrendeletet. Ez azért különösen furcsa, mert ha korábban senkinek nem volt kifogása a tervezet ellen, akkor az MSZP képviselője miért gondolta azt, hogy a képviselők nem szavazták volna meg a rendeletet? Ellenvetéseimmel nem törődve aztán a testület az MSZP és a Fidesz szavazataival levette napirendről a lakásrendelet megvitatását.

magyarnarancs.hu: Mi lehetett az oka a hirtelen fordulatnak? Az önök eddigi szociálpolitikai intézkedéseit nagyrészt megszavazta a Fidesz és az MSZP is.

SZR: Sok egyeztetés után, de többnyire sikerült megszereznünk a Fidesz és az MSZP támogatását a szociális intézkedéseinkhez. Még a nyáron lesz egy rendkívüli testületi ülés, ahol több nagy értékű közbeszerzésről szavaz az önkormányzat. A zuglói fizető parkolásról és a közterületek fenntartásáról szóló javaslat is ott volt a mostani ülés napirendjén, ám ezek is lekerültek a napirendről, mivel nem készültek el velük időben. Azt feltételezem, hogy a következő ülésen a nagy értékű közbeszerzéseket – a PM számára különösen fontos lakásrendelettel együtt – valamilyen politikai alkuba akarják bevonni. Igaz, hogy a politika kompromisszumokról is szól, de sem a lakásrendelet, sem a közbeszerzések nem lehetnek politikai alku tárgyai.

Karácsony és Szabó demonstrál a Ligetben

Karácsony és Szabó demonstrál a Ligetben

Fotó: MTI

magyarnarancs.hu: Az utóbbi hónapokban mintha látványosabbá vált volna az együttműködés a kerületi Fidesz és MSZP között.

SZR: Nekem is ez a benyomásom. Az önkormányzati választások előtt még az MSZP-s képviselőkkel együtt kampányoltunk a Városliget beépítése ellen. Ez egy emblematikus ügy, és egészen elképesztő volt, amikor áprilisban a szocialisták is megszavazták a helyi Fidesz azon javaslatát, amely bizonyos előnyökért cserében kiállt a Liget-projekt mellett. Nagyon fontos, hogy a kerület fejlődjön és előnyökhöz jusson, de ez nem jelentheti azt, hogy szembemehetünk a zuglóiak véleményével és érdekével. Akik Karácsony Gergelyt polgármesterré választották, a Városliget beépítése ellen is szavaztak, hiszen ez volt az egyik legfontosabb ígérete – és az MSZP-nek is. Ezt csak úgy sutba dobni nem helyes, és nekünk nem is változott meg a véleményünk, meggyőződésünk, hogy a Liget-projekttel rengeteg közpénzt pazarolnak el, és a Városligetet mint közparkot veszélyeztetik – vagyis ez nem elfogadható beruházás.

Figyelmébe ajánljuk