Lendületes és nagyon dühös tüntetés szerveződött egy-két óra alatt a CEU-törvény aláírása ellen

  • narancs.hu
  • 2017. április 10.

Belpol

Többezren jöttek el. A kitartóbbak végigvonultak éjjel a városon a Sándor-palotától a rádió régi épületéig. Azt skandálták, hogy "Budapest, ébredj!"

A tüntetés végén

a párszáz tüntető megérkezik a rádió épületéhez. Sajtószabadságot követelnek az "éjjel-nappal hazudozó" közmédia helyett. Az épületet rendőrök védik, akik nem ellenségesek, de egy ponton paprikaspray kerül a levegőbe - nem tudni, honnan és miért. Állítsuk meg Moszkvát! Ruszkik haza! - szól a skandálás.

Majd hirtelen a korábban már említett ligetvédő aktivista lány feltűnik a bejárat fölötti tetőn. Feladnak neki egy EU-zászlót, amelyet korábban nem sikerült kitűzni se a parlamentre, se a Fidesz-székházra. De most ott lobog a rádión - üdvrivalgás kíséri a szimbolikus győzelmet. Aztán eléneklik a Himnuszt.

A lányt a rendőrök hozzák le a tetőről, de elengedik. A tüntetők még szelfiznek az EU-zászlóval, aztán hazaindulnak. Az utolsó skandálás: Szerdán tali!

Közvetítésünk korábbi bejegyzései

01.08: A Blaha Lujza téren áll a tömeg, majd elindul az Astoria felé.

false

 

Fotó: Urfi Péter

01:00: Töretlen hangerővel szólnak az eddigi rigmusok, miközben a tömeg a Blaha Lujza tér felé vonul

Ilyen volt a vonulás az Andrássy úton:

00:35: Az Operánál a tart a menet. Hogy mi a cél, egyelőre kérdés.

false

 

Fotó: Urfi Péter

00:20: Most ért a menet az Erzsébet térre: rengeteg rendőrkocsi kíséri a tömeget. A turisták pedig bőszen fotózzák a tüntetőket.

A tömeg elérte a Lánchidat.

false

 

Fotó: Urfi Péter

A Hunyadi utca zeng a skandálástól:

23.45: A tömeg elindult a Lánchíd felé.

false

 

Fotó: Urfi Péter

23.15: Szemtanúk szerint Gulyás Márton aktivista festéket szórt egy rendőrre, majd ezután bevitték őt a Sándor-palotába. Egy Ligetvédő aktivista szintén beszaladt a kordon mögé, de kilökdösték onnan. Ezután azt követelte, hogy adjanak tájékoztatást, mi lett Gulyással.

Jelenleg több tucat rohamrendőr vonult be és sorakozott fel az Sándor-palotánál. A tömeg dühödten kiabálja: Mocskos, Fidesz!; Új elnököt!

Civilek vagyunk! – kiabálják a demonstrálók. A rendőrök továbbra is sorfalban állnak az épület előtt, miközben folyamatosan érkeznek a tüntetők, szinte csak fiatalok.

false

 

Fotó: Urfi Péter

22.46: Aki ugrál, szabad magyar, hej, hej! – ez lett az új rigmus. Valamint azt is kiáltják a demonstrálók: Orbán Viktor orosz csicska, hej, hej!

false

 

Fotó: Urfi Péter

 

Egyre több rendőr érkezik a Várba. Szégyellünk! – kiabálják a tüntetők Ádernek

22.20: 500 ember a téren. Kelj fel, Jancsi!, Megbuktok! – kiabálják. Megjelent a közmédia is a helyszínen, nekik Orbán-média! kiáltással üzentek a demonstrálók.

false

 

Fotó: Urfi Péter

Csicska Jancsi!; Sunyi-palota! – ezek az új rigmusok a téren. A demonstrálók közben elégettek egy nemzeti konzultációs lapot.

false

 

Fotó: Urfi Péter

22.00: Elvesztette elnökjellegét! – már nem egyszerűen skandálja, hanem énekli is a tömeg. Tíz óra körül nagyjából 200 ember lehet a téren, lassan, de érkeznek azért az emberek.

Megjött a busz! – amint megjelenik egy újabb csoport, ezt kiáltják a demonstrálók, utalva arra, hogy a kormánysajtó tegnap azt volt képes kitalálni, hogy buszokkal és repülővel utaztatják a tüntetőket.

Demokráciát!; Bajszos szar! Elvesztette elnökjellegét! – skandálja a tömeg 21.45-kor, jelentik munkatársaink.

Pár perce mondott beszédet Barna Miklós, az esemény szervezője: 21.20: Tudósítóink szerint még mindig nincsenek sokan, de azt lehetett hallani, a rendőrök rádión olyan információt kaptak, hogy egyre több fiatal érkezik a helyszínre, ezért sorfalat vettek fel.

false

 

Fotó: Urfi Péter

21.05-kor negyvenen lehetnek a helyszínen, a rendőrök pedig szalagos kordonnal kerítették el a Sándor-palotát – jelentik tudósítóink.

false

 

Fotó: Urfi Péter

A helyszínen ott van Juhász Péter is, az ő Facebook Live videóját itt tudja megnézni:

Helyszínen tartózkodó tudósítóink szerint egyelőre csak pár ember lézeng a Sándor-palota előtt, de már öt rendőrautó érkezett a Várba.

20.30-tól flashmobot szerveznek a Sándor-palota elé – áll a Ha aláírta, akkor azért! nevű, néhány perce létrehozott Facebook-eseményben. Azt írják, békésen fognak demonstrálni, ha nagyobb tüntetőcsoporttal találkoznak, csatlakoznak.

A tegnapi, 80 ezer főt megmozgató demonstrációt szervező Oktatási Szabadságot egyelőre nem reagált arra, hogy Áder János aláírta a lex CEU-t.

Ha aláírta, akkor azért!

Spontán talán nehéz, de mi most egy páran a Sándor-palota elé megyünk. Ha valakinek jobb ötlete van, koordinálásra használjuk a Facebookot. Igyekezzünk egy helyen lenni minél többen. Vagy több helyen minél többen.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.