Gyurcsány nem vár tovább: a DK bejelentette, hogy önálló listát állítanak a 2018-as választásokra

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 30.

Belpol

Nem vitáznak tovább közös listáról az MSZP-vel.

A Demokratikus Koalíció koordinált egyéni jelöltállítást javasol és önálló listát állít a 2018-as választásokra – idézi az MTI a párt szombaton kiadott közleményét. „A DK sajnos már nem tudja követni az MSZP álláspontjának változásait a demokratikus ellenzék választási együttműködésével kapcsolatban” – írták Gyurcsányék, hozzátéve: amit látnak, az sok esetben nem találkozik a véleményükkel és kultúrájukkal, továbbá a DK szerint ellentétes a demokratikus ellenzék és „a remélt új köztársaság” érdekeivel.

false

 

Fotó: MTI

Leszögezték: a DK a továbbiakban nem folytatja a közös listáról az MSZP által elindított „vég nélküli vitát, amely kilenc hónap alatt odáig sem jutott, hogy akár egyetlen hivatalos tárgyalás lett volna az ellenzéki pártok között”. A DK úgy értékeli, az MSZP stratégiája és az elmúlt kilenc hónapban követett politikája lehetetlenné teszi a közös listás indulást.

A Demokratikus Koalíció elnöksége ezért úgy döntött, hogy a DK koordinált egyéni jelöltállítást javasol, és önálló listát állít a 2018-as választásra; a párt listáját Gyurcsány Ferenc pártelnök vezeti – tudatták. Hozzáfűzték: tárgyalásokat az egyéni választókerületekben induló jelöltekről kell folytatni, erre készen állnak valamennyi „demokratikus ellenzéki párttal”.

„Az arányosság, a méltányosság szempontjai alapján gyorsan megállapodásra juthatunk. Csak elszántság kell hozzá” – véli a DK.

Egy nap alatt ráborították az asztalt Botkára, a cél, hogy visszalépjen

Csúnya belháborúnak látszik, de simán lehet puccskísérletnek is nevezni. Tegnapi villámpublicisztikánkban – értelemszerűen a tegnapi hírekre reagálva – azt írtuk, hogy „két dolog is mellbe vághatta a Botka-párti MSZP-seket pár órán belül. Egyrészt a Medián szerint történelmi mélyponton a támogatottságuk, a Jobbik elhúzott, az LMP a nyakukon”.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?