Habony is részese lehet a kötvénymutyinak?

  • narancs.hu
  • 2017. december 13.

Belpol

A kapcsolat egy hongkongi cég.

Habony Árpádnak van egy hongkongi cége, ami épp ugyanabban az irodában van bejegyezve, ahol a letelepedési kötvényes üzletben is érintett kínai cég is tevékenykedik – adta hírül a Direkt36 a 444.hu oldalán megjelent cikkében.

A miniszterelnöki tanácsadó és kormányközeli médiatulajdonos 2015. április 15-én szállt be az Asia Frontier Limitedbe, amelyet egy másik, cégek alapításával és értékesítésével foglalkozó vállalat hozott létre a helyi cégnyilvántartás szerint. Habony az alapítás után másfél hónappal lett az igazgató, és hozzá került a cég egyetlen, egy hongkongi dollár (34 forint) névértékű törzsrészvénye is. Habony cégéről alig tudni valamit. Egyáltalán nem reklámozza magát, nincsen weboldala, az éves beszámolóiból nem derülnek ki pénzügyi adatok, és az interneten más nyoma sincs annak, hogy az elmúlt két és fél évben bármilyen tevékenységet végzett volna.

A tulajdonoson kívül azonban van még egy figyelemre méltó kapcsolata Magyarországgal. A hongkongi cégadatbázis szerint egy olyan társaság intézi Habony cégének ügyeit Hongkongban, amelyik a kínai letelepedési kötvényeket árusító üzleti kör több cégének is dolgozik. Habony több ezer, hasonló szolgáltatást nyújtó titkár közül is választhatott volna, mégis pont annál a cégnél kötött ki, amelyiknél a kötvényeket milliárdos nyereséggel árusító cég.

A letelepedési kötvényprogramot a Habonnyal régóta közeli viszonyban lévő Rogán Antal kezdeményezte még 2012-ben. A külföldieknek pénzért letelepedési engedélyt kínáló kötvényprogram célja az volt, hogy forráshoz juttassa a magyar költségvetést. A programon viszont végül veszít az állam, mivel 5 év után vissza kell fizetnie a kötvény árát, ráadásul garantált 2 százalékos hozammal. Ezzel szemben a kötvények értékesítésével foglalkozó cégek, amelyeknek a vásárlók kezelési költséget fizetnek, milliárdokat nyertek az üzlettel. A kötvényeket értékesítő cégeket a Rogán által vezetett parlamenti bizottság választotta ki, és a legjövedelmezőbb piacnak számító Kínát kapta meg az a kör, amely feltűnt Habony hongkongi cége körül is.

Demeter Márta: Tudatosan létrehozott pénzmosási konstrukció a magyar letelepedési kötvény

S az állam nem is akarja tudni, hogy bűnözőktől dől-e a lé. Demeter Márta még augusztusban írásban intézett kérdést Varga Mihályhoz a következő címmel: „Hogyan ellenőrzik a pénzmosási szabályok betartását a letelepedési kötvényeket forgalmazó offshore cégekhez beérkezett pénzek esetében?”

Figyelmébe ajánljuk