A Nemzeti lépcsőin zengett a HaHa hat pontja

  • Magyar Krisztián
  • 2013. február 12.

Belpol

A Kistehén zenekar frontembere, Kollár-Klemencz László is besegített a HaHa tegnapi rendezvényén a hangulat fokozásába. A fiatalok addig nem hagyják el az ELTE kampuszát, amíg az Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórum sikerre nem viszi követeléseiket. Összefoglaló a tegnapi diákmegmozdulásokról.

Miközben a tavaszi ülésszak első napján a Parlamentben csak úgy zúgott a kormányzati sikerpropaganda, a hallgatók ismét tiltakozásba kezdtek. Így Orbán Viktort hétfőn nem csupán az Országházban, hanem a Deák téren is hallhatta közel ezer érdeklődő. A miniszterelnök az utóbbi helyszínen ugyan személyesen nem volt jelen, de egy Suzuki csomagtartójából kifelé fordított hangszórón keresztül így is hergelte a tömeget a felsőoktatással kapcsolatos ékesszólásainak újrajátszása. A törött lökhárítóval közlekedő Suzukira és a rozoga asztalra mutatva az egyik HaHa-aktivista tudósítónknak ironikusan meg is jegyezte: „nos, ma csak ennyit tudott nekünk küldeni az amerikai pénzember és érdekeltségi köre”.


Fotó: Németh Dániel

Ugyan a miniszterelnököt a szónokok is többször szóba hozták, de leghangosabban a hallgatók röghöz kötésének alaptörvénybe tervezett beemelése és a szerintük téves felsőoktatási koncepció ellen emeltek szót. Mint ismert, az előző hét péntekjén vált nyilvánossá az az alkotmánymódosítási javaslatcsomag, amely egyebek közt a röghöz kötés lehetőségét is rögzítené az alaptörvényben. A diákok által hevesen elutasított rendelkezés az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint nem más, mint „Magyarország érdekeinek garancialevele”. Viszont úgy tűnik, mindez csak arra lesz garancia, hogy a fiatalokat kitartóbb, és újra lendületes ellenállásra sarkallják.

 


Fotó: Németh Dani

 

„Odacsapott” az államtitkárság

Még a Deák téren tartott a demonstráció, amikor az oktatási államtitkárság már ki is adta közleményét, amelyben „forrófejű agitátoroknak” nevezték azokat a hallgatókat, akik az intézményt érintő pénzelvonás és a felsőoktatást érintő változtatások miatt még délelőtt elfoglalták az ELTE BTK néhány előadótermét, és hallgatókat toborozva megzavartak számos tanórát. A Hallgatói Hálózat délelőtt fórumot is szervezett a kampuszon, ekkor döntöttek arról, hogy egész napos „blokád” alatt tartják a kart. Ez utóbbi sikerült, ráadásul a Deák térről vonuló tömeg később elfoglalta az ELTE BTK három termét is, ahol párhuzamosan egyeztettek arról, hogy mit csináljanak a továbbiakban. Végül egy csoport maradt az egyetemen, ők „vigyáztak” az addig elfoglalt termekre, a többség – mintegy négy-ötszáz fő – pedig elindult a Corvinus Egyetem felé.

A Corvinus Fővám téri bejáratán zavartalanul belépő tömegnek a következő ajtóban egyetlen biztonsági őr akarta útját állni. Mikor látta, hogy nem járhat sikerrel, kitalálta, hogy a sajtó képviselői nem mehetnek be, de miután néhány fotós arrébb tessékelte, nem próbálkozott tovább. Az egész este legsikertelenebb néhány perce ideköthető, ugyanis hiába ment be több száz fiatal az intézménybe, az egyetem hallgatói láthatóan tettek az egészre, közülük szinte senkit sem hatott meg a rögtönzött tüntetés. A fórumozásra kiválasztott aula sem bizonyult túl hatékony környezetnek, félhomály volt, és úgy visszhangzott, hogy igazából csak a hangzatos bekiabálásokat lehetett hallani. Így egy kis idő után a tömeg elindult onnan, de egy kisebb csoport a Deák térről vonulók közül azért ott maradt. Őket a később odaérkező rendőrök kitették, majd a Corvinus kapuit bezárták.

Sok száz Petőfi a Nemzeti lépcsőjén

A hétfői megmozdulás legjobb ötlete az volt, amikor a három-négyszáz fős tömeg megállt a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, ahol elsorolták a Hallgatói Hálózat már korábban többször ismertetett hat pontját. A tiltakozók ezt követően közösen elszavalták a Nemzeti dalt is. Ezután tettek egy hosszabb sétát, elmentek a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületébe, majd onnan vissza az ELTE BTK-ra, ahol a korábban ott maradt és a visszaérkező hallgatók egy nagy előadóban folytatták a fórumot, miközben a már délután lefoglalt termeket is őrizték néhányan.

A kampusz „A” épületében beindult a fieszta: a fiatalok enni- és innivalókat is hoztak, illetve előkerült egy alkalmi együttes is, Kollár-Klemencz Lászlóval, a Kistehén zenekar frontemberével. Végül egy hosszas és olykor ellentmondásokba ütköző vita indult arról, hogy részleteiben mit is takarjon az egyetemfoglalás. Abban még éjfél előtt megegyeztek, hogy kedd este hat órára meghívják az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum minden részt vevő szervezetét egy fórumra, illetve felhívják a diákok, a hallgatók és az oktatók figyelmét arra, hogy csatlakozzanak az egyetemfoglaláshoz, és vegyenek részt a közös megbeszéléseken. Abban is sikerült dűlőre jutniuk, hogy addig maradnak az egyetemen, amíg az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum és az emberi erőforrások minisztere nem ír alá egy alternatív részmegállapodás-tervezetet, amely jelentős része a HaHa hat pontján alapul.

A döntéshozókat nem érdekli a HaHa akciója?

Elég nagy vita alakult ki viszont akörül, hogy milyen eszközökkel tudnák a kormány figyelmét magukra vonni. Több hallgató szerint a döntéshozók valójában „tesznek arra”, hogy az ELTE BTK-n néhány száz fiatal beköltözött egy vagy több terembe. Külön vitáztak arról, hogy a keddi tanórákat el kellene-e „lehetetleníteniük” a BTK-n, vagy csak egy kis időre zavarják meg azok működését. Felvetődött, hogy az órákat békés módszerekkel is fel tudják függesztetni. Közben úgy értesültek, hogy az Oktatói Hálózat BTK-s tanárai minden bizonnyal nem fogják megakadályozni azt, hogy az óráikon is toborozzon a HaHa a keddi tanítási napon, így abban maradtak, hogy bemennek majd a termekbe.

Az ELTE BTK dékánja hétfőn sem bírta ki, hogy közleményben ne tiltakozzon a hallgatók akciója ellen. Dezső Tamás a január hetedikén szintén a bölcsészkaron tartott HaHa-s fórum (erről szóló írásunkat itt olvashatja) kapcsán még „csak” fegyelmi vétségről, ám a hétfői megmozdulással kapcsolatban már jogsértésről írt. Közölte: a kar nem fogadja el az engedély nélküli teremfoglalás módszerét, és azt sem, hogy a hallgatók síppal, dobbal megzavarják a működést, esetleg egy „erőszakos blokád fenntartásával” el is lehetetlenítsék azt. Szerinte akkor, ha valaki a kampusz és az épületek nyitva tartásának vége (este 8 óra) után az épület(ek)ben tartózkodik, az jogsértést követ el, és ennek minden felelősségét vállalja.

A magyarnarancs.hu úgy tudja: a dékán és a Hallgatói Hálózat aktivistái egyeztettek a hétfői nap során. Ekkor Dezső Tamás szólt arról a hallgatóknak, hogy egy közleményt fog kiadni, de próbált egyezkedni is. Kérte a HaHa képviselőit, legalább azt tegyék meg, hogy csak egy termet foglalnak el, nem pedig hármat. De ebbe nem egyeztek bele az aktivisták. Ugyan a januári teremfoglalás után a dékán utalt arra is, hogy a szervezőket akár felelősségre is vonhatnák, végül információink szerint egy ELTE BTK-ra járó HaHa-s sem kapott eddig semmilyen büntetést.

Hívatlan vendégek: Jobbik, LMP, Párbeszéd Magyarországért

Habár a Hallgatói Hálózat többször is kijelentette, hogy megmozdulásaikon politikai tömörülések képviselőit nem látják szívesen, a Deák térre több szervezet is ellátogatott. Ott volt a Jobbik által a közelmúltban életre hívott Magyar Tavasz Mozgalom is, melynek aktivistái kis cédulákat is osztogattak, és a helyszínen tartott sajtótájékoztatójukon – miközben a hátuk mögött gyülekeztek a tüntetők – kijelentették: valójában ők az igazi „nemzeti értelmiségi tömörülés”, és fellépnek a „HaHa balliberális véleménydiktatúrája” ellen. De a helyszínen az LMP-s Vágó Gábor is ott volt, ami nem volt meglepetés, hiszen az ökopárt délután közleményében jelezte, mindenképp megjelennek a Deák téren. De a nemrég alakult Párbeszéd Magyarországért képviselői közül láttuk Szabó Rebekát, Szabó Tímeát és Szilágyi Lászlót is.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?