Hárít és mellébeszél lapunknak a Klik a kivezényelt diákok ügyében

  • narancs.hu
  • 2015. március 14.

Belpol

Dehogy volt toborzás, csupán felajánlás! Csak az jöjjön, aki nagyon szeretne, meg a történelmi események eszmeisége és a szívesen biztosított lehetőség: kormányszintű rizsa két pofára.

A március 15-i ünnepségre összesen 495-en jelezték részvételi szándékukat – tudtuk meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ sajtóosztályától. Egyúttal tagadják, hogy kötelezővé tették volna az ünnepségen való részvételt.

Szerdán a váci Madách Imre Gimnázium tantestülete nyilvánosan utasította vissza azt a Kliktől érkezett meghívót, amelyben az intézményfenntartó központ 10 diák és egy tanár Budapestre utaztatására tett ajánlatot. A Klik ezek után nyilatkozatstopot rendelt el az ügyben, a sajtót, köztük a Népszabadságot az érintett iskolák igazgatói nem tájékoztathatták. A lapnak megküldött hivatalos válaszból azonban kiderült, hogy a 307 meghívott tanintézményből 44 mondott igent – azaz 263 vagy a váciakhoz hasonlóan visszautasította, vagy nem válaszolt.

Lapunk Domokos Mártát, a Klik Ceglédi Tankerületének tanügy-igazgatási referensét kereste meg (a váci gimnázium neki küldte elutasító levelét), és a következő kérdésekre vártunk választ:

 

Hány iskolának, és mely városokba küldtek felkérést a budapesti március 15-i megemlékezésen való részvételre?

Hány iskola jelezte részvételét a rendezvényen?

Hány személyről van szó összesen?

Milyen formában biztosítja a Honvédelmi Minisztérium a vidéki diákok buszoztatását, és ez hozzávetőlegesen mennyibe kerül?

A levélben kérik a résztvevők adatait. Milyen adatokat kell megadni a diákoknak?

Vácról mely iskolák jelezték részvételi szándékukat?

Kinek kell ellenőrizni, hogy a diák visz-e magával szülői hozzájárulást a sajtónyilvános szerepléshez?

Miért nem kaptak felkérést az egyházi középiskolák?

Kérdéseinkre – már amelyikre – a tanügy-igazgatási referens helyett a Klik sajtóosztályának tömör válasza érkezett, a következő:

„A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az általa fenntartott iskolák számára sem most, sem korábban nem tette kötelezővé központi ünnepi rendezvényeken a részvételt.

A március 15-i ünnepség alkalmával a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal kereste meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, hogy amennyiben az általa fenntartott iskolákból szeretnének diákok részt venni a nemzeti ünnep fővárosi programjain, szívesen biztosítanak erre lehetőséget. A megkeresés nem toborzó jelleggel, hanem felajánlásként érkezett az intézményfenntartóhoz, abban a szellemiségben, hogy a budapesti ünnepségeken való részvétellel a diákokhoz közelebb hozza a történelmi események eszmeiségét, és megismerhessék a forradalom és szabadságharc március 15-i helyszíneit. Ezt a szándékot emeli ki az is, hogy egész napos programsorozatot ajánlanak a szervezők, ennek részét képezik a protokolláris események egyes elemei (pl. zászlófelvonás) és a lakossági programok is (Budai Vár).

A Klik által fenntartott intézményekből összesen 495-en jelezték részvételüket a nemzeti ünnep fővárosi programjain.”

Figyelmébe ajánljuk