Hej, tükör, összetörlek! – Egy megszállott kétségbeesett akciója a megszállási emlékműnél

szerző
Czenkli Dorka
publikálva
2014. júl. 29., 07:38
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tegnap este egy tisztes magyar állampolgár fogta magát, és suhi, ami belefér, tönkretette a Krétakör tükrét a Szabadság téren – nyilván a művészi szabadság jegyében. Megértjük: sokkal könnyebb a léleknek, ha a tükröt okolja.

false

 

Fotó: B. Molnár Béla

Tükröt állított a Krétakör július 20-án éjszaka a Szabadság téri megszállási emlékmű elé, amely akció, akárhogy is nézzük, beteljesítette célját: híre kelt, jöttek, látták, s megnézhették magukat benne az emberek. Az önismereti célokból odaállított objektum mint performansz egészen eddig senkit sem zavart; a hatalmas tükörfólia ugyanúgy állt a téren, mint Budapest legújabb köztéri szobra Gábriel arkangyallal meg a sassal. S mivel nem volt ünnepélyes emlékműátadás, még csak odébb sem kellett tenni. Rendőrök, fiatalok és öregek vagy a szökőkútnál játszó gyerekek éppúgy nézegették magukat a spéci fólián, mint a megszállási emlékmű alkotója, Párkányi Raab Péter, aki ezen kicsinyt vásári gesztusával épp a konceptuális művészetről a Heti Válasznak alkotott tézisét adta át a múltnak. Hiszen azzal, hogy az MTI épp ilyen környezetben készített fotósorozatot róla, öntestével teljesítette be a konceptet.

Párkányi Raab még csak páváskodott a Krétakör egykori díszlettárgya előtt, de hétfő este, nem sokkal nyolc óra előtt valakinél annyira kiverte a biztosítékot azzal a puszta ténnyel, hogy ott volt – feltehetően zavarta a nézést, a szobor felé áradó áhítat szabad áramlását –, hogy felhasította és letépte a fóliát. Mire a jelenlévők észbe kaptak, már késő volt. Bár az átlagos kinézetű, középkorú férfit feltartóztatták s a rendőrök igazoltatták, majd el is vezették, a gyalázat már megesett.

false

 

Fotó: B. Molnár Béla

Volt a Szabadság téren egy hatalmas tükör, amit nem védett senki, nem álltak körülötte felfegyverzett vörös sapkás rendőrök, nem közvetített semmi durvaságot, még csak nem is sugallt semmi konkrétumot, csupán a szabad értelmezés vagy asszociáció lehetőségét adta meg, teremtett némi esélyt az önvizsgálatra, a gondolkodásra. Na, pont ezt nem kellett volna, egyfelől nem olyan időket élünk, amikor az ilyesmi támogatott lenne, másfelől az önvizsgálat és a gondolkodás fájhat is olykor.

szerző
Czenkli Dorka
publikálva
2014. júl. 29., 07:38
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 12 mesimarci
  mesimarci
  2014. július 31., csütörtök 08:44
  ezt a tükröt akkor sem törném szét, ha fáj - szögezzük le - egyébként pedig, amikor valami ízléstelen, akkor csak azoknak kötelező belenézni, akiknek van szemük
 2. 11 pacsi
  pacsi
  2014. július 30., szerda 15:46
  "Szerintünk leginkább egy romkocsma félhomályában merengő állástalan, kissé részeg diplomásra hasonlít, aki országalmát talált az asztal alatt, és most a fölötte lebegő ormótlan, génhibás papagájnak kínálgatja, ám annak se kell."
  Váncsa István
  Élet és Irodalom, 2014. július 25. vezércikk a címlapon
 3. 10
  Kati Visy
  2014. július 30., szerda 09:21
  Az üres kézre lassan egy box kesztyűt is lehetne húzni. Csak sportosan.
 4. 9
  Andras Hirschler
  2014. július 30., szerda 08:44
  Szerintem így még jobb! Így igazán performance. Az összetört tükör. Benne az egész ország, képletesen is.
 5. 8
  Taki Lac
  2014. július 30., szerda 02:32
  https://www.youtube.com/watch?v=Pn5uNKAD54E
 6. 7 yoyo
  yoyo
  2014. július 29., kedd 21:17
  nagyon beszédes cselekedet, ha valaki a tükörre haragszik.
  ahogy az is nagyon beszédes, ahogy a jobboldali fórumokon azzal ferdítik a szabadság téri megmozdulást, hogy az "megszállástagadó".
  Sajnos ez az irracionális viszony a világhoz megvédi a híveket minden valósággal való őszinte szembenézéstől.
  Vitának, történelmi traumák kibeszélésének, katarzisnak így nincs esélye.

 7. 6
  EgyNéző Asokközül
  2014. július 29., kedd 18:43
  Tőlem elég távol áll ez a politikai vita, de nem tudom megállni, hogy az esztétikai undoromat ki ne fejezzem. Nekem egy "kicsit" sok a szélesre húzott oszlop rengeteg, a régi képeslapokról odarepült, naturalista angyal, a kifényezett országalma, a megtépázott félig-absztrakt sas, és az üres timpanon. Csak a WC-kefe hiányzik az angyal üres markából - mint szimbólum!
 8. 5
  Horváth Róbert
  2014. július 29., kedd 13:52
  Ilyen ma Magyarország...
 9. 4 barki
  barki
  2014. július 29., kedd 13:39
  Magyarország, ahol álmomban jártam....
 10. 3 Cheyenne
  Cheyenne
  2014. július 29., kedd 09:38
  A Tükrök árulása, a tükrök árulása! Hrabal-t a térre!!!!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország