Hej, tükör, összetörlek! – Egy megszállott kétségbeesett akciója a megszállási emlékműnél

szerző
Czenkli Dorka
publikálva
2014. júl. 29., 07:38
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tegnap este egy tisztes magyar állampolgár fogta magát, és suhi, ami belefér, tönkretette a Krétakör tükrét a Szabadság téren – nyilván a művészi szabadság jegyében. Megértjük: sokkal könnyebb a léleknek, ha a tükröt okolja.

false

 

Fotó: B. Molnár Béla

Tükröt állított a Krétakör július 20-án éjszaka a Szabadság téri megszállási emlékmű elé, amely akció, akárhogy is nézzük, beteljesítette célját: híre kelt, jöttek, látták, s megnézhették magukat benne az emberek. Az önismereti célokból odaállított objektum mint performansz egészen eddig senkit sem zavart; a hatalmas tükörfólia ugyanúgy állt a téren, mint Budapest legújabb köztéri szobra Gábriel arkangyallal meg a sassal. S mivel nem volt ünnepélyes emlékműátadás, még csak odébb sem kellett tenni. Rendőrök, fiatalok és öregek vagy a szökőkútnál játszó gyerekek éppúgy nézegették magukat a spéci fólián, mint a megszállási emlékmű alkotója, Párkányi Raab Péter, aki ezen kicsinyt vásári gesztusával épp a konceptuális művészetről a Heti Válasznak alkotott tézisét adta át a múltnak. Hiszen azzal, hogy az MTI épp ilyen környezetben készített fotósorozatot róla, öntestével teljesítette be a konceptet.

Párkányi Raab még csak páváskodott a Krétakör egykori díszlettárgya előtt, de hétfő este, nem sokkal nyolc óra előtt valakinél annyira kiverte a biztosítékot azzal a puszta ténnyel, hogy ott volt – feltehetően zavarta a nézést, a szobor felé áradó áhítat szabad áramlását –, hogy felhasította és letépte a fóliát. Mire a jelenlévők észbe kaptak, már késő volt. Bár az átlagos kinézetű, középkorú férfit feltartóztatták s a rendőrök igazoltatták, majd el is vezették, a gyalázat már megesett.

false

 

Fotó: B. Molnár Béla

Volt a Szabadság téren egy hatalmas tükör, amit nem védett senki, nem álltak körülötte felfegyverzett vörös sapkás rendőrök, nem közvetített semmi durvaságot, még csak nem is sugallt semmi konkrétumot, csupán a szabad értelmezés vagy asszociáció lehetőségét adta meg, teremtett némi esélyt az önvizsgálatra, a gondolkodásra. Na, pont ezt nem kellett volna, egyfelől nem olyan időket élünk, amikor az ilyesmi támogatott lenne, másfelől az önvizsgálat és a gondolkodás fájhat is olykor.

szerző
Czenkli Dorka
publikálva
2014. júl. 29., 07:38
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 12 mesimarci
  mesimarci
  2014. július 31., csütörtök 08:44
  ezt a tükröt akkor sem törném szét, ha fáj - szögezzük le - egyébként pedig, amikor valami ízléstelen, akkor csak azoknak kötelező belenézni, akiknek van szemük
 2. 11 pacsi
  pacsi
  2014. július 30., szerda 15:46
  "Szerintünk leginkább egy romkocsma félhomályában merengő állástalan, kissé részeg diplomásra hasonlít, aki országalmát talált az asztal alatt, és most a fölötte lebegő ormótlan, génhibás papagájnak kínálgatja, ám annak se kell."
  Váncsa István
  Élet és Irodalom, 2014. július 25. vezércikk a címlapon
 3. 10
  Kati Visy
  2014. július 30., szerda 09:21
  Az üres kézre lassan egy box kesztyűt is lehetne húzni. Csak sportosan.
 4. 9
  Andras Hirschler
  2014. július 30., szerda 08:44
  Szerintem így még jobb! Így igazán performance. Az összetört tükör. Benne az egész ország, képletesen is.
 5. 8
  Taki Lac
  2014. július 30., szerda 02:32
  https://www.youtube.com/watch?v=Pn5uNKAD54E
 6. 7 yoyo
  yoyo
  2014. július 29., kedd 21:17
  nagyon beszédes cselekedet, ha valaki a tükörre haragszik.
  ahogy az is nagyon beszédes, ahogy a jobboldali fórumokon azzal ferdítik a szabadság téri megmozdulást, hogy az "megszállástagadó".
  Sajnos ez az irracionális viszony a világhoz megvédi a híveket minden valósággal való őszinte szembenézéstől.
  Vitának, történelmi traumák kibeszélésének, katarzisnak így nincs esélye.

 7. 6
  EgyNéző Asokközül
  2014. július 29., kedd 18:43
  Tőlem elég távol áll ez a politikai vita, de nem tudom megállni, hogy az esztétikai undoromat ki ne fejezzem. Nekem egy "kicsit" sok a szélesre húzott oszlop rengeteg, a régi képeslapokról odarepült, naturalista angyal, a kifényezett országalma, a megtépázott félig-absztrakt sas, és az üres timpanon. Csak a WC-kefe hiányzik az angyal üres markából - mint szimbólum!
 8. 5
  Horváth Róbert
  2014. július 29., kedd 13:52
  Ilyen ma Magyarország...
 9. 4 barki
  barki
  2014. július 29., kedd 13:39
  Magyarország, ahol álmomban jártam....
 10. 3 Cheyenne
  Cheyenne
  2014. július 29., kedd 09:38
  A Tükrök árulása, a tükrök árulása! Hrabal-t a térre!!!!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra