Így búcsúzik a Magyar Nemzet

  • narancs.hu
  • 2018. április 11.

Belpol

Ma jelent meg utoljára nyomtatásban, és az online felület sem frissül tovább.

Ahogy azt tegnap mi is megírtuk, a mai nappal megszűnik a Magyar Nemzet, az mno.hu és a Lánchíd Rádió. A kiadó kedden közleményt adott ki, miszerint:

„A Magyar Nemzet finanszírozási problémái miatt, a tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től a kiadó beszünteti médiatartalom-szolgáltatási tevékenységét, így megszűnik a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az mno.hu. A 80 évvel ezelőtt alapított Magyar Nemzet napilap utolsó nyomtatott száma holnap, 2018. április 11-én jelenik meg."

– közölte a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft.

Szerda reggel az mno.hu egy szerkesztőségi csoportképpel és egy cikkel búcsúzott, ahol írók, közgazdászok, filozófusok és publicisták osztják meg a lappal és annak megszűnésével kapcsolatos gondolataikat.

"A hír, hogy megszűnik a Magyar Nemzet, valójában nem lepett meg, hiszen az ominózus G-nap óta ott volt a szerkesztőség feje fölött Damoklesz kardja. Nem metaforának szánom, hogy a lapot akkor gyakorlatilag halálra ítélték. Jóakaratú, befolyásos barátok telefonon figyelmeztettek, menjek el a Magyar Nemzettől, mert aztán már 'késő lesz', és a lap egyébként is 'halálra van ítélve'. Így. Lehet, hogy ha a halálos ítélet mint tény nem hangzik el, talán hallgatok a figyelmeztető szavakra. De kenyerem a szó, és ezért a megfogalmazás gyomron öklözött. Egy lapot csak úgy halálra lehet ítélni? Egy ilyen nagy hagyományú polgári napilapot csak úgy le lehet söpörni a semmibe? Csütörtökön már nem lesz Magyar Nemzet az újságosstandokon. De lesz folytatás, ebben biztos vagyok. A halálos ítélet lehet politikai termék. A polgári tradíció nem lehet" – írja például Körmendy Zsuzsanna publicista.

Közben kedden bejelentkezett Ungár Péter, aki megvenné a lapot a Heti Válasszal és a Lánchíd Rádióval egyetemben. Bár a hírek már napközben felröppentek, kedden este maga Ungár is megerősítette ezt Facebook-oldalán:

"Magyarország nemzeti érdeke az, hogy a Magyar Nemzet, a Heti Válasz és a Lánchíd Rádió kormánykritikus, hazafias és színvonalas orgánumok maradjanak, hogy megmaradjanak, és ezzel szolgálják a nemzeti közösségünket. A vagyon, amit örököltem, felelősséget jelent, hogy úgy használjam, hogy abból a nemzet egésze hasznosul. Ezért a mai nap ajánlatot tettem a Magyar Nemzet, a Heti Válasz és a Lánchíd Rádió megvételére és fönntartására. A tárgyalások lezárásig nem fogok nyilatkozni, csak azok befejezését követően."

Ungár Péter

„Hogy Magyarország magyar ország maradjon." Pethő Sándor, 1938 Magyarország nemzeti érdeke az, hogy a Magyar Nemzet, a Heti Válasz és a Lánchíd Rádió kormánykritikus, hazafias és színvonalas...

Figyelmébe ajánljuk