Ilyen is ritkán van: végrehajtást kértek a Fideszre, mert nem hajlandó bocsánatot kérni a hazudozások miatt

  • narancs.hu
  • 2017. november 24.

Belpol

Csak nehogy csődbe menjen a párt.

A Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán jelentette be, hogy végrehajtást kezdeményez a Fidesszel szemben, mert bár egy jogerős ítélet már egy éve kimondta, hogy bocsánatot kell kérniük a civil szervezettől, ezt csak részben tették meg.

„A Helsinki Bizottság végrehajtást kezdeményezett a Fidesszel szemben, mert csak részben hajtotta végre a jogerős ítéletet, és a határidő lejárta után sem fejezte ki sajnálkozását a Helsinki Bizottságot sértő hazudozása miatt” – írja a jogvédő szervezet, melyet a kormánypárt többször is Soros György ügynökének nevezett, az év elején pedig Németh Szilárd alelnök arról is beszélt, hogy őket is el kellene takarítani az országból. Emellett azt állították, hogy a Helsinki meghamisította a fekete–fehér adatokat, a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendelését teljesíti, és meg is hamisítja a menekültügyi statisztikákat.

A Helsinki szerint az alábbi közleményt kellene kiadnia a Fidesznek:

„A Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletével megállapította, hogy a Fidesz Magyar Polgári Szövetség megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevéhez fűződő személyiségi jogát azzal, hogy 2015. május 22-i közleményében valótlanul állította, hogy a felperesi szervezet nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesíti tevékenysége során és fekete-fehér adatokat is próbál meghamisítani, továbbá, hogy a hazánkba érkező menedékkérők számával, összetételével kapcsolatos adatokat is hamisított 2014. évre vonatkozóan. A Fidesz Magyar Polgári Szövetség sajnálkozását fejezi ki a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnévhez fűződő személyiségi jogának megsértése miatt.”

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?