Iskolabezárás Kaposváron - "A bocsánatkéréshez is ragaszkodunk" - Klimóné Csongovai Hilda szülő, szóvivő

  • Vári György
  • 2011. június 30.

Belpol

Az iskolabezárási hullám áldozatává vált kaposvári Toldi Gimnáziumba járó tanulók szülei nem adják fel. Másfél hete fejezték be első, háromnapos éhségsztrájkjukat, és lehet, hogy nemsokára jön a következő, immár határidő nélkül. A szülői munkaközösség vezetőjével, a szülők szóvivőjével beszélgettünk.
Az iskolabezárási hullám áldozatává vált kaposvári Toldi Gimnáziumba járó tanulók szülei nem adják fel. Másfél hete fejezték be első, háromnapos éhségsztrájkjukat, és lehet, hogy nemsokára jön a következő, immár határidő nélkül. A szülői munkaközösség vezetőjével, a szülők szóvivőjével beszélgettünk.

Magyar Narancs: Mi a következő lépésük?

Klimóné Csongovai Hilda: Az ügyben illetékes kormányhivatal úgy találta, kérelmünk nem megalapozott, az iskola bezárásáról szóló döntés és előkészítése teljesen jogszerű volt. (Az előzményekről lásd: Mintha csak kottából, Magyar Narancs, 2011. május 26.) Ez a döntés tökéletesen ellentétes például a Pedagógusok Szakszervezete szakértőjének, Szüdi Jánosnak, az oktatási tárca egykori szakállamtitkárának álláspontjával és számos más jogászéval, akikkel konzultáltunk. Az önkormányzat információkat tartott vissza, ebből kifolyólag érdemben, a törvény előírásai szerint eleve nem is konzultálhatott azokkal, akikkel kellett volna, és más szabálytalanságok is történtek. Kénytelenek vagyunk arra gondolni, hogy az állásfoglalás elfogult, ugyanis Juhász Tibor, a Somogy Megyei Kormányhivatal vezetője több cikluson keresztül Szita Károly helyettese volt alpolgármesterként, míg a hivatal oktatási főosztályvezetőjének a férje a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. Miután megismertük a döntést, úgy határoztunk, felülvizsgálati kérelmünkkel Tállai Andráshoz, a Belügyminisztérium önkormányzati ügyekben illetékes államtitkárához fordulunk, valamint egy bírósági keresetet is megfogalmaztunk a közgyűlési határozat érvénytelenítéséért, kérve, hogy az eljárás idejére függesszék fel a végrehajtását, hiszen a bezárás után már hiába adnának esetleg nekünk igazat. Napokon belül kiderül, mi lesz ezekkel a kezdeményezéseinkkel, de ha szükséges, be fogunk keményíteni.

MN: Ez pontosan mit jelent?

KCSH: Akkor már csak az éhségsztrájk folytatása marad, bár el sem tudom képzelni, hogy jogállamban a döntéshozó több ponton tételesen, súlyosan, következmények nélkül megsértheti a közoktatási törvényt. A média figyelmére nagyon nagy szükségünk van, és azt tapasztaltuk, hogy ez az egyetlen, amire felfigyelnek Somogyországon túl.

MN: Nem gondolják, hogy ezzel a véleményükkel, a médiaigények "kielégítésével" éppen azt a vádat igazolják, hogy csak a cirkuszt keresik, nem Kaposvár érdekeit nézik, bajkeverők stb., ahogy a helyi sajtó némely szegmenseiben olvasható?

KCSH: Igen, a polgármesterhez meglehetősen közel álló Kapos Extra nevű ingyenes reklámújságban. De hát éppen ez az, amiről beszélek. Annak az aláírás nélküli cikknek az utalásaiból kiderül, hogy lekádereztek bennünket, lakhelyeinkre célozgatnak, mondván, hogy nem kaposváriak, hanem idegenek szítják a feszültséget, emlegetik némelyek SZDSZ-es múltját, noha nyilatkozni csak én szoktam, és ezeknek az adatoknak a többsége másokra utal. Ez ellen a kiszolgáltatottság ellen van szükségünk a nyilvánosság védelmére, nem önmutogató hajlamaink miatt. Mindnyájunknak van munkája, családja, nem unatkozunk annyira, hogy öncélúan akadályozzuk a "békés építkezést". Én csak most, ebben a helyzetben vállaltam el a szülői munkaközösség vezetését, amúgy kifejezetten paszszív szülő voltam, mert láttam, hogy minden rendben van a gyerekeimmel, jól érzik magukat.

MN: A jogi lépések mellett, azokon túl biztos, hogy már csak az éhségsztrájk van?

KCSH: Mit lehetne még csinálni, ha szóba sem állnak velünk? Az irányított sajtóban azelőtt, hogy a "káosz barátai" lettünk volna, a "baloldal által felheccelt megtévesztettek" voltunk, mert a szülői fórumunkra a Fidesz-frakció tagjaival szemben eljövő Lamperth Mónikával szóba álltunk. 'k nem beszélnek velünk, mi pedig nem beszélhetünk az ellenzékkel, mert akkor "politizálunk". Ennek világos az üzenete: fogjuk be a pofánkat. De hát miért ne politizálnánk, miért ne kritizálhatnánk érintettként a közgyűlés döntését? Pártpolitikáról viszont nincs szó, mi mindenkivel beszélünk, nem rajtunk múlik, hogy a helyi Fidesz-KDNP-vel nincs módunkban szót váltani. Szita a szülői fórumon, amikor a megszólalók arról beszéltek, hogy mekkora segítséget nyújtott a családnak egy-egy válságperiódusban a Toldi, az óráját nézte és nevetgélt. Ez már jelezte, hogy mennyire fogékony arra, amit tudatni szeretnénk vele. A megszüntetés mellett nem szól sem szakmai, sem gazdasági érv, ezt egy koalíciós képviselő mondta a közgyűlésben. Akkor miért?

MN: Mert - a határozat szerint - túl sok a középiskola, ez pedig csak a diplomás munkanélküliek számának növelésére jó.

KCSH: Még ha elfogadom is ezt, miért épp a sokféle speciális képzést nyújtó Toldira nincs szükség? Erről semmit sem tudunk, ez tehát nem válasz.

MN: Hogyan érzékelik, kiáll önök mellett a város?

KCSH: A közgyűlésben a Fidesz-KDNP-n kívül minden párt és egyesület, az MSZP, az LMP, a Jobbik és a Somogyért is lelkesen támogat bennünket és a közvélemény is egyre inkább mellénk áll. Mind több levelet kapunk, hogy drukkolnak nekünk, ne adjuk fel, még ha sokan nem is merik nyíltan mondani, mert ők maguk vagy a rokonaik önkormányzati intézményeknél dolgoznak. Ez az iskola képes kezelni a diákok közötti, természetes módon felmerülő konfliktusokat; pedagógus vagyok és nem utolsósorban éppen ezzel foglalkozom, ezért is merem mondani. Képesek észrevenni az itteni tanárok, ki miben tehetséges. Mindegyik gyerek úgy érzi, hogy nagyon okos és tehetséges, és ez hihetetlen erővel motiválja őket, oldja a szorongásaikat. Nekünk ez és mindaz, amit az iskola jelent, fontos, nem lehet bennünket megfélemlíteni. Amennyiben sor kerül rá, és erre a döntésre jutunk majd, nem három napig, hanem addig éhségsztrájkolunk, míg el nem érjük a célunkat.

MN: Mik a követeléseik?

KCSH: Csak a határozat visszavonását tartjuk elfogadhatónak, a Toldi további működését a jelenlegi formában. És a bocsánatkéréshez is ragaszkodunk, mert nem mi bolygattuk fel hónapokra a város és a gyerekek életét.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.