Ismételhetnek Kecskeméten - Ötletroham

Belpol

Még soha nem ismételtek meg országgyűlési képviselőválasztást 1990 óta. Kecskeméten, a 2-es körzetben - ha (lapzártánk után) a megyei bíróság is megerősíti az illetékes választási bizottságok döntéseit - ez fog történni. De ha minden marad a régiben, akkor sem érdektelen a dolgok mögé nézni.
Még soha nem ismételtek meg országgyűlési képviselőválasztást 1990 óta. Kecskeméten, a 2-es körzetben - ha (lapzártánk után) a megyei bíróság is megerősíti az illetékes választási bizottságok döntéseit - ez fog történni. De ha minden marad a régiben, akkor sem érdektelen a dolgok mögé nézni.

Az "ügy" nem most kezdődött, hanem 2004-ben; ami történt, annak a folytatása. Két éve Kecskemét közgyűlésében a várost irányító Fidesz vezette koalíció váratlanul "megvonta bizalmát" Szécsi Gábor polgármestertől, aki erre válaszul kilépett a pártból, és azóta független. 1998-ban Szécsi az ismeretlenségből robbant be a város közéletébe és nyerte el a polgármesteri posztot, majd 2002-ben ezt a teljesítményét megismételte (egymaga több voksot gyűjtött, mint az összes többi induló). Jó kiállású, hatásos - bármilyen témájú - szónoklatra bármely pillanatban és élethelyzetben kész politikus, helyben majdnem 100 százalékos ismertséggel, egekbe törő népszerűséggel, aki soha nem vette magára a pártkatonák kötelező egyenruháját. (Részletesen lásd: Polgár-talanítás, Magyar Narancs, 2004. március 11.)

Azt a hatalmi vákuumot, amit a Fidesz kiállása okozott a háta mögül, a Brúszel László vezette szo-cialisták pragmatikusan oldották meg: ők álltak be Szécsi mögé egy szivárványszínű koalícióban, melynek exfideszesek is a tagjai voltak. 2005-ben az SZDSZ és az MSZP megállapodott abban, hogy az országgyűlési képviselő-választáson közösen indítják a polgármestert, aki minden alkalommal megerősítette:

ő nem változott,

nézetei ugyanazok, és sem az SZDSZ-be, sem az MSZP-be nem lép be - ha megválasztanák, a szabaddemokraták frakciójába ülne be. Formailag Szécsi Gábor független politikusként indult, a koalíciós pártok hivatalos jelöltjeként. (Lásd: A nagy fogás, Magyar Narancs, 2005. július 7.)

Ellenfele, Horváth Zsolt 1998 óta országgyűlési képviselő, hajdani frakciószóvivő, az Orbán-kormány volt egészségügyi politikai államtitkára (egy Mikola Istvánnal való konfliktus után mondott le posztjáról). Kecskeméten emlékezetes ügye volt - az MSZP delegáltjának tudtával és beleegyezésével végrehajtott - önkormányzati lakáscseréje. A Fidesz 2006-ban is indította az egyéni választókerület-ben, ám a megyei listának csak a 11. helyére sorolta, mintegy jelezve: ha győz, jöhet, ha veszít, mehet.

A szocialisták a rendszerváltozás óta egyszer sem győztek Kecskeméten egyéni körzetben. Idén viszont nagyon rákészültek: a város 1. számú választókörzetében Nyitray Andrással szemben az SZDSZ-szel közös jelöltként a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés - megyei listán parlamenti mandátumhoz jutott - szocialista elnöke, Balogh László indult, aki nem kevés fejlesztési milliárdot lobbizott ki városának, Horváth Zsolt ellenében pedig a város legismertebb embere, Szécsi Gábor.

A kecskemétiek meggyőzésére négy különböző kampánystratégiát vetettek be. Az 1-es körzetben Balogh László a tetteket sulykolta (az M5-ös matricásítása), és konkrét ígéreteket fogalmazott meg (az északi elkerülő út megépítése). Vele szemben Nyitray András azt hangsúlyozta: ez országgyűlési képviselő-választás, így aztán tőle alig lehetett helyi konkrétumot hallani.

Szécsi Gábor az "élhetőbb város" szlogent választotta. "riásplakátjai azonban - éppen mert nem lépett be egyik pártba sem - különböztek mind az SZDSZ, mind az MSZP szabványaitól, és a pártlogók sem foglaltak túlzottan nagy helyet rajtuk, ezzel is szimbolizálva a polgármester függetlenségét. Horváth Zsolt - csakúgy, mint Nyitray - nem használt óriásplakátot, ám párttársával ellentétben szívesebben beszélt helyi konkrétumokról.

Míg Balogh Lászlóval - és az általa Kecskemétre hozott fejlesztésekkel - a fideszesek nem tudtak (és szemmel láthatóan nem is nagyon akartak) mit kezdeni, Szécsi legyőzésére a "karaktergyilkolás" módszerét választották. Ebben - például Orbán Viktor első kampányszereplésén, a sportcsarnokban - Horváth Zsolt személyesen is részt vett, gondterhelt arccal emlékeztetve közönségét arra: ellenfele, noha mindent a Fidesznek köszönhet, szembefordult pártjával. "Áruló!" - zúgta a tömeg, s ez adta meg később is a Szécsi-ellenes kampány alaphangját. A Budapesti Riport mintájára Kecskeméten Hírös Riport címmel megjelent - a Fidesztől természetesen abszolút független (lásd: Egy forradalmi újítás, Magyar Narancs, 2006. január 26.) - periodikában számtalan cikk sulykolta, hogy Szécsi Gábor a legsúlyosabb bűnt követte el: elárulta volt pártját.

A kampány kezdetén a városi hetilap a címoldalán közölt egy montázst. Ez - e sorok írójának meggyőződése szerint - arra a fura helyzetre hívta fel az olvasóközönség figyelmét, hogy az egyik körzetben az a polgármester a képviselő-aspiráns, akit a korábbi választásokon személyesen Orbán Viktor ajánlott a kecskemétiek figyelmébe. Mások azonban másképp értették: a Fidesz helyi vezetése az illetékes hatóságokhoz fordult. Értelmezésükben ugyanis a lap első oldalán megjelent grafika - amely kísértetiesen megegyezett Szécsi hivatalos óriásplakátjának formavilágával - valójában politikai hirdetés, amely becsapja a választókat, hiszen Szécsi nem fideszes jelölt, ráadásul nincs rajta a két jelölő koalíciós párt logója - a beadványt azonban elutasították. Szécsi óriásplakátjait mindenesetre jóformán naponta kellett javítgatni, nevét minden lehető alkalommal az

"áruló"

kifejezést tartalmazó papírcsíkkal ragasztották át. Az első forduló előtt, majdnem fél tucat Hírös Riport után megjelent a Defektes Tricikli című kampánykiadvány, amely tételesen cáfolta a Szécsi-ellenes rágalmakat, emellett pedig a nagyközönség emlékezetébe idézte például Horváth lakáscseréjét. Az Index című internetes portál az első forduló előtti pénteken publikálta azt a magnófelvételt, melynek tanúsága szerint Horváth Zsolt egy kecskeméti katolikus pappal beszélgetve kifejezésre juttatta: szerinte a plébános "túlzottan össze van nőve" egy Kecskeméten közismert újságíróval, akiről viszont azt beszélik, hogy Szécsi Gábor embere. A Fidesz-jelölt szerint a plébánosnak "színt kell vallani, hogy ide vagy oda, a mieink ezt várják tőled, méghozzá világosan". Az Index megkeresésére a kecskeméti plébános neve elhallgatását kérve megerősítette, hogy a fideszes politikus járt nála, és előadta kívánságait. A katolikus pap azonban hangsúlyozta: ő nem kíván politizálni, és "számára mindkét oldal hívei fontosak". Dávid Ibolya, az MDF elnöke az esetet olyan súlyúnak ítélte meg, hogy az első forduló utáni, Orbán Viktorhoz intézett levelében (amelyben a Fidesz programjának a visszavonását jelölte meg tárgyalási alapként) külön megemlítette: "A kampányban az Ön pártjának országgyűlési képviselője megfenyegetett, színvallásra kényszerített egy egyházi személyt is. Ez keresztény emberhez nem méltó cselekedet, amely joggal háborított fel minden hívő embert. Kérem, hogy pártja nevében kérjen elnézést az érintett plébánostól." Orbán - az Index érdeklődésére - rövid úton elintézte az ügyet: "És a plébános úr el is küldte őt oda, ahová kell?" - kérdezett vissza a riportertől, majd amikor meghallotta a választ: igen, visszautasította a kérését, így folytatta: "Akkor az ügy rendben is van."

Április 9-én ilyen előzmények után zajlott le Kecskeméten az első forduló.

Azok után, hogy a megyeszék-helyen Gyurcsány Ferenc egy nagygyűlést tartott, Orbán Viktor pedig kettőt, mind a két koalíciós jelöltnek sikerült az első helyről fordulni. A listás szavazási eredmény szerint Bács-Kiskunban 49:37-re győzött a Fidesz, ám a két kecskeméti kerületben mind a két koalíciós jelölt 10 pluszszázalékot hozott a koalíciónak. Balogh László 15 491, Nyitray András 15 289, Szécsi Gábor 11 774, míg Horváth Zsolt 10 852 vokssal fordult.

A döntő összecsapás előtti csütörtökön két kampánygyűlés is volt. Délután Gyurcsány beszélt - tervekről, jövőről, a városháza előtt. Késő este, körülbelül kétszer akkora tömeg előtt, az országcsőd fenyegető rémét felvillantva, Orbán.

Másnap, péntek délelőtt közterületen bukkantak fel nagyméretű - "szocivörössel" nyomott - plakátok azzal a bejelentéssel, hogy Szécsi Gábor

visszalépett

A belváros szívében - nagyjából ez idő tájt hangzott el az emlékezetes "oszt' jó napot" Orbán Viktortól - aktivisták osztogattak kétfajta szórólapot. Az egyiken a "visszalépős" bejelentés állt, a másikon pedig az, hogy Szécsi listán már bejutott az Országgyűlésbe, szavaz-zanak tehát Horváthra, hogy egy helyett két képviselője legyen Kecskemétnek. Délután - állampolgári bejelentés alapján - a rendőrség is akcióba lépett: a járőrök két nőt fogtak el szórólapterjesztés közben. Az újságíróknak 17.36-kor küldte ki Rákosi Mihály szóvivő a kommünikét arról, hogy a választás rendje elleni bűncselekmény alapos gyanújával kezdődött nyomozás. Később kiderült: halaszthatatlan nyomozati cselekmény keretében - az aktivisták ugyanis azt vallották, hogy a szórólapokat a helyi Fidesz-irodában (ami egyúttal Horváth Zsolt irodája is) kapták - házkutatást tartottak, ám több propagandaanyagot - ott - nem találtak. Egy "szórólapdepóként" ismertté vált műkertvárosi lakásból - nem megerősített hírek szerint - a nyomozók érkezése előtti percekben távozott a helyi polgári körök vezetője. Állampolgárok írták föl egy további szórólapterjesztő személy adatait.

A plakát állítása Szécsi visszalépéséről egyébiránt éppen úgy nem volt igaz, mint az, hogy a polgármester listás mandátumot szerzett.

A szocialisták kampányának vezetője azonnali beadványt intézett a választási hatósághoz. Próbálták menteni a menthetőt, ám ez - órákkal a kampánycsend beállta előtt - nem volt könnyű feladat. Az érintett városrészekbe - már ahová sikerült - eljuttattak egy A4-es szórólapot, tudatva, hogy Szécsi Gábor nem lépett vissza.

Este beszámolt a történtekről a helyi televízió és a rádió - Horváth Zsolt tagadta, hogy bármiről is tudott volna -, de többet már nem lehetett tenni. Tanúvallomások számolnak be ugyanis arról, hogy "visszalépős" szórólapokat szombaton is többen találtak postaládájukban, és vannak hírek egy Ladáról is, amely lassan gördülve a külvárosokban bömbölte világgá, hogy Szécsire már nem kell szavazni, "köszönjük".

A második forduló ilyen előzmények után zárult - a külföldi voksok nélkül - az alábbi eredménnyel: Szécsi Gábor 10 875, Horváth Zsolt 11 114 szavazat.

Még meg sem számlálták a voksokat, amikor Brúszel László bejelentette: kifogást nyújtanak be a választási bizottsághoz. Álláspontjuk szerint a valótlan tartalmú, megtévesztő szórólapok olyan mennyiségben lepték el az érintett körzetet, hogy érdemben befolyásolták a szavazás végeredményét; történt továbbá kampánycsendsértés, és bizonyíték merült fel tömeges szavazatvásárlásra is (ez ügyben büntetőfeljelentést is tettek).

A fő kérdés: ami történt - bárki bármiért tette is -, alkalmas-e arra, hogy befolyásolja a végeredményt? A testület - miután a tervezett 3 helyett 8 tanú vallomását hallgatta meg - az elébe tárt adatokról, bizonyítékokról 3:2 arányban azt találta, hogy befolyásolták a végeredményt, ezért a választás második fordulóját meg kell ismételni. Horváth Zsolt azonnal jelezte: fellebbez a határozat ellen - ezt végül egy órával a határidő lejárta előtt meg is tette a másodfokon eljáró területi (megyei) választási bizottságnál, amely lapzártánk idején tárgyalta az ügyet. A testületben 4:4 arányban patthelyzet alakult ki, ami azt jelenti, hogy Horváth fellebbezését nem fogadták be - azaz lesz megismételt forduló. A Fidesznek marad az utolsó jogorvoslat, a megyei bíróság, amelynek szintén három napja van a végső verdiktre.

Amennyiben mégsem ismétlik meg a választások második fordulóját, nagy valószínűséggel Horváth Zsolt győz. Ha igen, akkor újra három jelölt közül lehet választani, mert az MDF jelöltje (Győrfi Attila) is indulhat megint. Akár Horváth Zsolt győzne, akár Szécsi Gábor, a mandátumeloszlás országosan nem módosulna. (A győztes párt ugyanis visszaadna, a vesztes pedig kapna egy mandátumot az országos kompenzációs listáról.) Néhány más gyakorlati dolog azonban kérdéses még az esetleges kecskeméti újrázásban, például lehet-e és mikortól kampányolni. A plakátok mindenesetre még kint vannak - a Szécsi visszalépését hirdetők is.

Figyelmébe ajánljuk