Izrael Orbánnal van, Soros György közös ellenség

  • narancs.hu
  • 2017. július 10.

Belpol

Netanjahu miniszterelnök visszavonatta a Soros-plakátok miatt a magyar kormányt elítélő nagyköveti nyilatkozatot. Bocs, mégse gerjeszti az antiszemitizmust.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök utasítására az izraeli külügyminisztérium inkább visszavonta a Soros-plakátok miatt a magyar kormányt elítélő nagyköveti nyilatkozatot, amelyben Yossi Amrani felszólította a magyar kormányt, hogy szüntesse meg a Soros György fényképével futó plakátkampányt, mert az gerjeszti az antiszemitizmust és szomorú emlékeket idéz fel, gyűlöletet és félelmet szít; egyúttal az izraeli minisztérium éles szavakkal bírálta Soros Györgyöt, mert Izraelt rágalmazó szervezeteket pénzel – közölte a Háárec alapján az MTI.

Emanuel Nahson, az izraeli külügyminisztérium szóvivője szerint a budapesti nagykövet által kiadott közlemény „semmiképpen nem azt állította, hogy jogtalan a bírálat Soros György ellen, aki aláássa Izrael demokratikusan megválasztott kormányát a zsidó államot rágalmazó szervezetek támogatásával, és megpróbálja eltagadni Izraeltől az önvédelemhez való jogát”.

A két ország diplomáciai feszültsége a Háárec szerint egy különösen kényes időszakban, Netanjahu július 18-ára tervezett budapesti látogatása előtt történt, ami az elmúlt harminc év első izraeli miniszterelnöki vizitje lesz Magyarországon.

Bár Benjamin Netanjahu tölti be a külügyminiszteri tisztséget is Izraelben, vele nem egyeztetett senki, csak a médiából értesült a közleményről. Kiadása után az izraeli jobboldalon elítélték a külügyminisztériumot, mert úgy tűnt, mintha Soros Györgyöt védenék, akit az Izrael elleni bojkottmozgalom egyik vezető erejének tekintenek.

Figyelmébe ajánljuk