Két és fél év után szabadon engedte Kína a magyar származású volt diplomatát

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 25.

Belpol

Michael Kovrig ezer napig raboskodott úgy, hogy ügyében ítélet sem született. Végül fogolycsere árán szabadulhatott.

A kínai hatóságok szabadon engedték Michael Kovrig volt diplomatát és Michael Spavor kanadai üzletembert – írja a 444.hu a BBC-re hivatkozva. A két férfit 2018 végén vették őrizetbe, valószínűleg bosszúból, miután a kanadai hatóságok elfogták a Huawei kínai techvállalat pénzügyi igazgatóját. Justin Trudeau miniszterelnök bejelentette, hogy Kovrigék szombaton érkeznek vissza Kanadába az 1000 napos fogságuk után. A kanadai miniszterelnök azt mondta, Kovrig és Spavor komoly megpróbáltatásokon ment keresztül.

A kínai bíróság augusztusban Michael Spavort 11 év börtönre ítélte kémkedéséért, Kovrig ügyében azonban nem született ítélet. Antony Blinken azt mondta, hogy a két férfi több mint két és fél évig szenvedett önkényes fogvatartásban.

Michael Kovrignak a kanadai mellett magyar állampolgársága is van; családja a kommunista diktatúra elől menekült el Magyarországról. Ő már Kanadában született, de a 90-es években visszaköltözött Budapestre. Akkoriban a Bankrupt nevű punkzenekar énekese volt, ezért az együttes most egy magyar és egy angol számot is írt a több mint 2 és fél éve fogva tartott barátról.

 

A magyar külügyminisztérium Kovrig ügyével kapcsolatban a Direkt36-nak azt írta, hogy Michael Kovrigot „a kínai hatóságok kizárólag kanadai állampolgárnak tekintik”, és ez magyarázza, hogy miért nem lehetett „magyar érdekvédelmi eljárást lefolytatni”. Válaszuk alapján Magyarország sima konzuli ügyként kezelte csak a férfi letartóztatását. A lap megjegyezte, hogy az Orbán-kormány egyszer sem nyilatkozott a nyilvánosság előtt Kovrigról. Az EU közös nyilatkozata mellett több uniós ország külön is követelte az exdiplomata szabadon bocsátását, a magyar kormány azonban hallgatott. Amikor pedig 2021 februárjában Kovrigék ügye miatt Kanada összehozott egy 58 országból álló koalíciót a túszdiplomácia elítélésére, az EU-s országok közül egyedül Magyarország nem szerepelt a támogatók listáján. A magyar külügy ezt azzal magyarázta, hogy ők „EU tagállamként” csatlakoztak. A nyilatkozatot tényleg támogatta külön az Európai Unió is, csakhogy az összes többi uniós tagállam saját nevében is odaállt a kezdeményezés mellé.

A Huawei vezére volt a szabadulás ára

Kovrigékat azután engedték szabadon, hogy a Huawei vezetője, Meng Van-csou is elhagyhatta Kanadát, miután megegyezett az amerikai hatóságokkal. Az amerikai hatóságok azzal gyanúsították Menget és a Huaweit, hogy az amerikai szankciókat megszegve üzletelt Iránnal. Meng egyébként a Huawei alapítójának lánya. A Huaweit emellett azzal is meggyanúsították, hogy együttműködött a kínai titkosszolgálatokkal és adatokat osztott meg a kémekkel. Meng egyébként nem került őrizetbe, tízmilliós óvadék ellenében szabadlábon védekezhetett.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?