Kié lett a Mediaworks? – A nagy üzletek csak most jönnek

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2016. november 16.

Belpol

Feltűnően titkolóznak a népszabadságtalanított Mediaworksöt felvásárló Opimus Group tulajdonosai, az eddigi információk mégis egy irányba mutatnak. Seychelle-szigetek, állami megrendelésekkel kitömött nyomda, a szekszárdi Fidesz és Mészáros Lőrinc. Ízelítő az e heti Magyar Narancsból.

Az idei évnek szinte teljesen új tulajdonosi struktúrával vágott neki az Opimus, és az új tulajdonosok mindent megtesznek azért, hogy kilétük inkognitóban maradjon. Az Opimus fő részvényese a Cariati Holding Ltd. (24,54 százalék); róluk semmit nem tudni, az Opimus közgyűlésein sem vesznek részt. Velük egyszerre bukkant fel Opimus-tulajdonosként a TAC Investment Ltd., mely sok helyen kajmán-szigeteki cégként szerepel, holott az üdülő- és offshore-paradicsom Seychelle-szigetekre van bejegyezve. A TAC tulajdonrésze 15,86 százalék, a céget pedig az Opimus januári közgyűlésén egy bizonyos Szamos Tamás képviselte. Szamosról annyit tudni, hogy Crew nevű, állami megrendelésekkel bőven ellátott nyomdaipari cégei milliárdos árbevétellel büszkélkedhetnek. A Status Capital Zrt. 8,4 százaléknyi Opimus-részvény birtokosa, a cég szekszárdi fideszesekhez kötődik. A Status környékén megfordult Szekszárd két fideszes polgármestere is, jelenleg pedig Kerekes Csaba érdekeltsége, aki 2006-ban lett a Fidesz helyi képviselője, majd frakcióvezetője.

Az Opimus egyik „kisbefektetője” a Scentrum Kft., melynek tulajdonosa Csík Zoltán, Mészáros Lőrinc egyik legfőbb bizalmasa és üzlettársa. Az exrendőr Csík a Scentrumon keresztül birtokolja azt az Event-Immo Kft.-t, mely Mészáros szállodáit üzemelteti. Csík és rajta keresztül Mészáros jelenlétét erősíti az is, hogy a volt rendőr bekerült a milliárdos árbevételű, Opimus-tulajdonban lévő Euro Generál Zrt. igazgatóságába. Csíkkal egy időben került be az Euro Generál vezetésébe Schmidt Zoltán, aki a Mészáros gyerekeinek érdekeltségébe tartozó Fejér-B.Á.L. Zrt.-nek is ügyvezetője.

Az Opimusnál további átalakulásokra kell felkészülni. Egy közgyűlési határozat értelmében az alaptőkét a mostani 8 milliárdról 20 milliárdra emelhetik, és egy újabb vagyonkezelő cég is felbukkant a cég környékén. A Közép-európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelő Zrt.-t ötmillió forintos alaptőkével júniusban alapította Csík Zoltán és az ingatlanfejlesztő-hoteltulajdonos Szabó Balázs János. Az új társaság székhelye ugyanott van, ahol az Opimus központja, ráadásul felügyelőbizottsága Mátrai Gáborból, Bálint Éva Máriából és Malasics Andrásból áll, akik idén kerültek be az Opimus igazgatótanácsába, a cégpapírokat pedig az Opimus egyéb cégeiben aktív emberek tanúzták le.

További részletek a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban.

Figyelmébe ajánljuk