Kinevették Halászékat a HaHa-sok – megint tagadják a tandíjat

  • Magyar Krisztián
  • 2013. február 5.

Belpol

Zavaros magyarázkodásba és kitérő válaszokba menekültek az Emmi képviselői a Haha-val folytatott keddi beszélgetésen a Sirályban. Halász János például azt mondta: „tandíj nincs, sem röghöz kötés”, és újabb milliárdokat csoportosítanak a felsőoktatásba.

Még az Educatio Szakkiállításon Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere ígérte meg a Hallgatói Hálózat aktivistáinak, hogy meghallgatja őket, és beszélget velük a felsőoktatási reformmal kapcsolatos észrevételeikről. A miniszter kedd délre Halász János parlamenti államtitkárt és Doncsev András sajtófőnököt küldte a Hallgatói Hálózat szabadegyetemének rendezvényére, ahol az Emmi képviselői – saját elmondásuk szerint – kissé megdöbbentek, mivel arra készültek, hogy leginkább csak hallgatnak, és nem pedig arra, hogy „vizsgáztatják” majd őket a fiatalok.

A belvárosi Sirály kávézóban rendezett beszélgetés elején ugyanakkor több provokátor jelezte kifogásait a Hallgatói Hálózat legitimitásával kapcsolatban. Közülük a leghangosabb – egyben a legmókásabb – Hetzmann Róbert, a Váralja Szövetség elnöke volt, aki egyszer csak felpattant, és egy előre megírt beszédet kezdett fennhangon olvasni. Őt, a többségben a Hallgatói Hálózat aktivistáiból álló, mintegy 80-100 főből álló csoport először bekiabálásokkal próbálta csitítani, de mikor Hetzmann tovább folytatta, egyre többen hangos nevetésben törtek ki. Például akkor, amikor a HaHa működését kritizálva feltette a kérdést: „Vajon honnan van a nagy függetlenségetek, Gyuri bácsitól?”, de az önkéntes szónok azt is kijelentette, hogy a szervezet egyenesen nemzetbiztonsági kockázatot jelent, és a HaHa hat pontját valójában „Soros György sorolja”. Hogy ezalatt pontosan mit értett, nem tudni, de minden bizonnyal arra – a HaHa által már többször cáfolt –  jobboldali sajtóhíresztelésekre akart utalni, miszerint a HaHa mögött Soros György magyar származású üzletember érdekeltségei állnának. A monológ végén egyébként Halász János megjegyezte, hogy „a fiatalembert hallgatva” elgondolkodott azon, mi értelme is van a találkozónak.

Ezt követően az államtitkár és a sajtófőnök újra jelezte, hogy ők inkább csak hallgatnák az észrevételeket. Ez részben így is volt, de megjegyzés is akadt bőven, nem kerülhették ki a folyamatos számonkérést, ahogy a válaszokat sem. Bár tartalmilag semmi újat nem mondtak az Emmi képviselői, mégis furcsa volt, amikor a láthatóan felkészült aktivisták előtt Halász János kijelentette: „tandíj nincs, sem röghöz kötés”, és forráskivonás helyett inkább újabb milliárdokat csoportosítanak a felsőoktatásba. Arra a kérdésre, hogy mégis mekkora és milyen tételekből áll össze a 2013-as felsőoktatásra fordítható keret, Doncsev András sajtófőnök képtelen volt válaszolni, és csak annyit mondott, hogy ő nem tudja, de abban biztos, hogy 23 milliárddal több, mint a tavalyi.

Halász János : a Parlamentben tisztelik


Halász János: a Parlamentben tisztelik

Fotó: MTI


Az EMMI szakemberei többször is hangsúlyozták, hogy most ugyan eljöttek meghallgatni a Hallgatói Hálózat véleményét, de a HaHa mégis a HÖOK-kal egyeztessen inkább, amely majd eljuttatja kifogásaikat Balog Zoltán miniszterhez és a tárcához. Halász János, miután azt állította, hogy a kormány meghallotta a tanulók szavát, kapott hideget-meleget. Az egyik felszólaló meg is kérdezte az államtitkártól, hogy az ilyen kijelentések után „nem szégyelli-e magát”. „Nem” – jött a válasz, majd egy hosszú mantra, miszerint a kormány hajlandó volt feladni a korábbi elképzeléseiből, és már gyakorlatilag teljesen értelmét vesztette a HaHa hat pontja is.

Egy idő után aztán a diákok kezdték megelégelni, hogy semmire sem kapnak normális választ. Többször jelezték, hogy valódi reagálást várnak, próbálkoztak „igenek” és „nemek” kicsikarásával, sokra mégsem jutottak. Különösen hosszas – és a végén már-már komikumba fulladó – vita kerekedett akkor, amikor arról a 16 szakról esett szó, amelyen kezdetben a kormány nem akart meghirdetni államilag támogatott helyeket, végül némileg ugyan, de valamit engedtek. Doncsev András sajtófőnök először a HÖOK-ra akarta kenni a sarat, miszerint a hallgatói érdekvédelmi szervezet akarta azt, hogy ezeken a szakokon a kevés államilag támogatott helyre csak kiemelkedően magas pontszámmal lehessen bejutni. A hallgatók gyorsan megjegyezték, hogy ez így nem igaz, ugyanis a teljes korlátozással szemben a HÖOK csak engedményt akart kicsikarni, és abba így ment bele a kormány. Egy diák azt is szerette volna megtudni, milyen előzetes hatástanulmány után döntötték el, hogy mely 16 szakra korlátozzák a bejutást. A sokadik rákérdezés után Halász János végül azt ajánlotta fel, hogy majd személyesen válaszol az érdeklődő hallgatónak.

 


A téma azonban továbbra is napirenden maradt, mivel az egyik egyetemista az EMMI HÖOK-kal kötött megállapodásából idézett, miszerint „a kormány törekszik arra”, hogy a 16, többségében igen népszerű szakon az „első helyes jelentkezők 10-20 százaléka számára biztosítson magyar állami ösztöndíjas férőhelyet”, majd megkérdezte, hogy ez mit is jelent pontosan. Ekkor az államtitkár reagált is: „ez azt jelenti, hogy törekszik rá”. A válasz nem maradt taps és hangos nevetés nélkül, de a nap érvelése akkor hangzott el Halász Jánostól, amikor az egyik hallgató felé fordulva ezzel a példával élt: „tegyük föl, hogy ön Budapesten tanul, és Füzesgyarmaton él a szüleinél. Eleinte hetente, majd kéthetente, aztán havonta jár haza, és az édesanyja egy idő után azt mondja, hogy örülne neki, ha többször járna haza. Erre pedig ön úgy válaszol, hogy törekszik majd rá. Hát ezt jelenti.”

Az államtitkár és a sajtófőnök a találkozó végén azt mondta, ha kell, jönnek máskor is, szerintük ez a beszélgetés nagyon hasznos volt, de ismét kijelentették, a HaHa-val tárgyalni nem fognak. Miután a hallgatók kedden érdemi válaszok nélkül maradtak és egyre valószínűbb, hogy a kormányhoz intézett hatpontos követelésük nem fog teljesülni, február 11-től újabb diákmegmozdulásokra lehet számítani.

Figyelmébe ajánljuk