Király Júlia reagál a Narancs-interjújára kiadott MNB-közleményre

  • narancs.hu
  • 2013. december 5.

Belpol

A Magyar Nemzeti Bank éles közleményben reagált a ma megjelent Magyar Narancsban közölt Király Júlia-interjúra. A közlemény közreadása után újfent megkerestük a jegybank volt alelnökét.
false

 

Fotó: Németh Dániel

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) éles hangú közleményben reagált a ma megjelent Magyar Narancs hetilapban közölt interjúra, amelyet munkatársaink Király Júliával, a jegybank áprilisban lemondott alelnökével készítettek. (Ízelítőt az interjúból itt olvashat.) Az MNB sérelmezi, hogy a közgazdász kritizálja a jegybanki döntés-előkészítés és -hozatal mögötti, a kockázatokról tudomást sem vevő mentalitást, illetve az MNB növekedési hitelprogramját.

Lapunk az MNB közleményének közreadása után újfent megkereste Király Júliát, és arra kérte, kommentálja azt. Király Júlia az ellenközlemény kiadásának általunk felkínált lehetőségét elhárította, de leszögezte, hogy – az MNB-közlemény sugalmazásával szemben – interjúját lapunknak (illetve korábban az origo.hu-nak és az ATV-nek) hangsúlyozottan nem a KBC Bank igazgatósági tagjaként adta, hanem közgazdászként. (Ez egyébként az interjúból is nyilvánvaló – a szerk.) Mint elmondta, szakmai vitát szívesen folytat, de közgazdasági sületlenségekre nem kíván reagálni. A jegybank volt alelnöke ugyanakkor szakmai elégedettségének adott hangot, amiért az MNB Kopits György és Olli Rehn után az ő tevékenységét is figyelemre érdemesnek találta. „Illusztris személyiségek közé kerültem” – jegyezte meg Király Júlia. A jegybank Király Júlia alelnöki munkásságát harsány színekkel ecsetelő közleménye kitér arra is, hogy „Király Júlia leköszönésének napján a forint árfolyama az euróval szemben erősödött”. Kérdésünkre, hogy hányszor lenne hajlandó lemondani az alelnöki pozícióról, hogy ez a kedvező tendencia tartóssá váljon, a jegybank volt alelnöke azt válaszolta: amennyiben ilyen irányú felkérést kap, „rövid idő alatt akár többször is”.

Figyelmébe ajánljuk