Kommandósok rohanták le az Orbán Ráhel vendéglátós ismerősével vitában álló férfi lakását

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2016. szeptember 16.

Belpol

Ma délben kommandósok házkutatást tartottak egy a Zsidai Roy-féle Jamie’s étterem feletti lakásban. A fegyveres akció egyik oka az volt, hogy az Orbán Ráhellel jó kapcsolatban lévő vendéglátós tudomása szerint a lakásban élő férfinak fegyvere van.

Májusban immár ötödik éttermét nyitotta meg a budai várban Zsidai Zoltán Roy (a városban a tizenegyediket). A Szentháromság utcai Jamie’s Italian építkezése ellen folyamatosan tiltakoztak az ott lakók, mert szerintük a szükségesnél nagyobb átalakításokat végeztek a műemléki környezetben. Mivel a fideszes önkormányzat és a kormánnyal jó viszonyban lévő  Roy többségbe kerültek a házban, formálisan minden szabályosan történt. Így annak a két, óriási ipari szellőztetőnek a beépítése is, amely folyamatos zúgásával és hőkibocsátásával tavasz óta nem hagyja aludni az ott lakókat.

A tiltakozók egyike, Perjés Zoltán a Narancsnak elmondta, egyik utolsó lehetőségként pár hete birtokvédelmi eljárást kezdeményezett az étterem ellen. Perjés szerint a hálószobája felé telepített két ipari szellőző nem csupán a lakása értékét csökkentette jelentősen, de az ő és kisfia életminőségét is.

Még ilyen előzmények után is váratlanul érte, amikor pénteken fél egy körül egyszerre csengetni és dörömbölni kezdtek ajtaján. Az éppen zuhanyzó Perjés ajtót nyitott, és legnagyobb meglepetésére öt, gépfegyverrel felszerelkezett kommandós rontott be az étterem felett lévő lakásába, ahol házkutatást tartottak. Perjés a Narancsnak elmondta, hogy ugyan befejezhette a zuhanyzást, de közben – ahogy a házkutatás alatt végig – fegyvert fogtak rá. Mivel neki soha nem volt fegyvere, így a házkutatás során sem találtak nála semmit.

false

A BRFK végzése három okot sorolt fel, ami szerintük indokolta a házkutatást. Eszerint Perjés még április 21-én megfenyegette az étterem építkezésén dolgozókat, és július végén egy Zsidai Royt célkereszttel ábrázoló karikatúrát tett fel Facebook-oldalára. Ráadásul Zsidai Roy úgy nyilatkozott a rendőrségen, hogy tudomása szerint Perjésnek valóban van fegyvere. Perjés az áprilisi szóváltást nem tagadja: az építkezéssel csúszásban lévő munkások csütörtök éjjel fél 12 után is fúrtak a hálószobája mellett. Mivel kisfia nem tudott aludni, kiment nekik szólni – valóban nem a legnyugodtabb hangnemben. Perjés – aki korábban az Orbán Viktor-féle Miniszterelnökségen volt médiatanácsadó – elképesztőnek tartja, hogy ezért, és egy facebookos applikációval készült karikatúra miatt fegyveresek rohanják le a lakását. Szerinte ezzel az akcióval egyértelműen a megfélemlítés és a nyomásgyakorlás volt a cél: Zsidai szeretné nyomott áron megszerezni a lakását, vagy legalább azt elérni, hogy senki ne zavarja meg az üzletét. „Bárkinek a bejelentésére nem vonul ki teljes fegyverzetben a rendőrség, de ha a bejelentő Zsidai Roy, akkor rögtön más a helyzet.”

Vendéglátóipari körökben ugyanis régóta tartja magát a pletyka, hogy Zsidai vállalkozásaiban a turizmus-vendéglátás szakon végzett Orbán Ráhel a csendestárs. A miniszterelnök lánya korábban valóban dolgozott a Zsidai-csoportnál, és korábban mentoraként beszélt Zsidairól. Perjés legalább annak örül, hogy ötéves kisfiának nem kellett végignéznie az akciót, mert éppen óvodában volt.

Az akcióval kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a rendőrségnek is. Szerettük volna megtudni például, bárkinek a bejelentésére indítanak-e fegyveres akciót, és azt is, hogy indul-e eljárás Zsidai Roy ellen a hatóság félrevezetése miatt. Mivel a rendőrség szerint kérdéseink az infótörvény hatálya alá tartoznak, így feltettük azokat közérdekű adatigénylésként, melyre 15 napon belül kötelesek válaszolni.

Update: Zsidai Roy időközben reagált cikkünkre.

Figyelmébe ajánljuk