Könyvkiadók a Nemzeti Könyvtár ellen

szerző
Matkovich Ilona
publikálva
2012. okt. 16., 13:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése felháborodottan reagált a Nemzeti Könyvtár sorozatra. Kerényi 300 milliós akcióját piacellenesnek, brutálisan drágának és jogtiprónak tartják.

300 millió forintos támogatást ad az állam a Kerényi Imre nevével fémjelzett Nemzeti Könyvtár elindításához, az első 14 kötet megjelentetésére. Ez az összeg kereken 100 millió forinttal több, mint az NKA Könyvkiadás Kollégiuma által kiírt, a teljes magyar és határon túli magyar könyvkiadást megszólító idei pályázat összege.

Kerényi, a könyvosztó

Kerényi, a könyvosztó

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

A miniszterelnöki megbízott a kezdeményezésről szólva úgy fogalmazott, hogy azokat a műveket választották ki, amelyeket a kormány ajánl hívei és leendő hívei számára, a békemenet résztvevőinek, és hogy a könyvsorozat arra tesz kísérletet, hogy megfogalmazza a nemzeti oldal saját kánonát. Kerényi szerint minden politikai rendszer törekszik arra, hogy filozófiáját megjelenítse épületekben, szobrokban, könyvsorozatokban. A könyveket a magyarság és a haza szeretete köti össze, ez a kánon nem támad senkit, más kánonokat sem – közölte, teljesen ellentmondva egy mondattal fentebb idézett állításával, miszerint a sorozat a kormány szimpatizánsai számára készül. Mint azt Kálmán C. György korábban megírta, a kánon problémája nem könnyen megválaszolható és szakértelmet igénylő kérdés, amelyeket sem hatalmi szóval, sem ideológiai hivatkozásokkal, sem baráti kedélyeskedéssel nem lehet eldönteni.

Kerényi könyvtára

Kerényi Imre, az alaptörvény terjesztésével kapcsolatos koncepció kidolgozásáért, végrehajtásának irányításáért felelős miniszterelnöki megbízott október 3-án mutatta be a tervezett huszonnégyből idén megjelent hét kötetet. A 300 milliós állami ráfordítást nem a teljes könyvsorozat, hanem ennek csak a jövő márciusig várható 14 kötete kapja. A kötetek között van Tormay Cécile A régi ház című könyve, Jókai Mór Benyovszky Móric élete, Gundel Károly A vendéglátás művészete, valamint Szigethy Gábor szerkesztésében az Október 23. című kötet. A könyvtár köteteit a 100 százalékban állami tulajdonú Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó adja ki. A kötetek tízezer példányban jelennek meg, ebből ötezer a tiszteletpéldány. A könyveket eljuttatják valamennyi közkönyvtárnak, valamennyi iskolai könyvtár számára, és azzal a feltétellel, hogy „berendezési tárgyak legyenek” iskolaigazgatóknak, valamint a jelentősebb települések polgármestereinek. A könyvek eladási ára egyébként 2500 forint.

De legalább ekkora baj az is, hogy újabb kezdeményezés indult a szakma megkérdezése nélkül.
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése kicsit megkésve ugyan, de tegnap reagált az állami százmilliókból létrejött sorozatra, amely – természetesen – nem csak a nemzeti oldalra szavazó adófizetők forintjaiból jött létre. Megítélésük szerint a versenytörvénybe, a vállalkozás szabadságának elvébe ütközik, hogy az állam körültekintés nélkül beleavatkozik a tisztán piaci szabályok szerint működő magyarországi könyvkiadás kiadási és kereskedelmi rendszerébe. Az évi 12-13 ezer új címet megjelentető hazai és határon túli kiadók saját pénzüket kockáztatva jelentetik meg könyveiket, gondoznak sorozatokat, s szigorú, esélyegyenlőséget jelentő pályázati feltételekkel kérhetnek csak állami támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól. „Méltatlannak találjuk azt is, hogy a piaci folyamatokba beavatkozó állami sorozat elindításáról a magyar könyvszakma szereplőivel nem konzultáltak. Felhívhattuk volna ugyanis a figyelmet arra, hogy 14 cím 140 000 példányban történő megjelentetéséhez nincs szükség 300 millió forintra, ez súlyos pazarlás az adófizetők pénzéből.

Mai programok
A kiadványok paramétereinek ismeretében bizton állíthatjuk, ez a cím- és példányszámmennyiség 100 millió forintos ráfordítást sem igényel” – írják Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek, Kerényi Imre miniszterelnöki megbízottnak és L. Simon László kulturális államtitkárnak küldött levelükben. Ebben arra is felhívják a figyelmet, hogy a miniszterelnöki megbízott állításával szemben, a sorozat igenis zavarja, befolyásolja a magyar könyvpiacot, hiszen a 140 ezer példány felét ingyen osztják el közkönyvtáraknak, iskolai könyvtáraknak, politikusoknak, iskolaigazgatóknak. Így azok a kiadók, amelyek a sorozatban tervezett szerzők műveit eddig piaci körülmények között, saját üzleti kockázatukra jelentették meg, az ingyenes szétosztás „eredményeként” elveszítik a lehetőségét annak, hogy a könyvtárak rendeljenek tőlük. Méltánytalannak tartják továbbá, hogy a sorozat elindítói az érintett könyvkiadókkal sem tárgyaltak, s különösnek azt is, hogy a Közlönykiadó olyan szerző (Bánffy Miklós) művének a megjelentetését is programjába iktathatta, akinek a szerzői joga más kiadónál van.

szerző
Matkovich Ilona
publikálva
2012. okt. 16., 13:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  Tamás Kocsis
  2012. november 05., hétfő 19:13
  AZT KÉRDEZNÉM MSZP FIDESZ-KDNP ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ URAK.MINISZTEREK ÉS ÁLLAMTITKÁR URAK HOGY ÖNÖK MIÉRT VANNAK JELEN A FACEBOKK OLDALAIN HA SEMMIT NEM TESZNEK ÁPOLÁSI DÍJ ÜGYBE. DÍSZNEK BÁBUNAK STATISZTÁNAK EZÉRT NEM KELL 2 MILLIÓ FT F
  I

  ZETÉST FELVETNI A ÁLLAM KASZÁBÓL. ÉN MEG KOCSIS.TAMÁS AGYON GONGOZOM MAGAM. A FACEBOOK ÉS A PARLAMENTI IRODA HÁZ ELŐTT 29.500 FT ÁPOLÁSI DÍJBÓL NEM SZÉGYELLIK MAGUKAT DIPLOMÁS LÉTÜKRE TISZTELET A KIVÉTELNEK. 2014. BE SENKINEK NINCSEN BÉRE
  LT HELYE A PARLAMENTI PADSOROKBA ÍGÉREM ÉS MÉG ENGEM TILTANAK KI A FIDESZ FRAKCIÓ TITKÁRNŐJE HOGY SOKAT TELEFONÁLOK SZERINTE ÉN DOLGOZOM FIDESZ TITKÁRNŐ. MEGMONDTAM BE KEMÉNYÍTEK. ÉS ÜGY IS LESZ. MAI NAP FOLYAMÁN 2012.OKTÓBER.17ÉN 16.ÓRA 45 PERCKOR A PARLAMENTI IRODA HÁZBAN A PORTÁNÁL TELEFONÁLTAM A FIDESZ FRAKCIÓ EGYIK TITKÁRNŐJÉVEL JELEZTEM HOGY VÉGE HOGY NEM FOGLALKOZIK ORBÁN VIKTOR MINISZTER ELNÖK ÚR ÉS A FIDESZ-KDNP A ÁPOLÁSI D ÍJ PETÍCIÓVAL VAGY 8 ÓRA FŐ MUNKAIDŐ LEGYEN NETO 62 EZER FT MINIMAR BÉR VAGY 47 EZER FT KÖZMUNKA BÉREL MEG EGYEZŐ ÖSSZEG. ÉS JELEZTEM NEKI HOGY A PESTI KERÜLETI BÍRÓSÁGON TESZEK FELJELENTÉST TÖBB ÁLLAMTITKÁR ÉS MINISZTER ÉS ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ ELLEN EMBERI ÉS SZOCIÁLIS JOGAIM CSONTIG SÉRÜLTEK 2010 OTTA FIDESZ-KDNP TITKÁRNŐ RÁM HÍVTA A EGYIK NEVÉT NEM EMLÍTEM TÉNYLEG NAGYON RENDES RENDŐRT AKI KÖZÖLTE SOKAT TELEFONÁLOK. FIDESZ-KDNP PARLAMENTI IRODA HÁZ RENDŐREIT HASZNÁLJA PAJZSKÉNT A FIDESZ TITKÁRNŐJE ELLENEM HOGY HOGY ÁPOLÁSI DÍJ ÜGYBEN NE KÉRDEZŐSKÖDJEK DE MIÉRT NEM HAGYNAK DOLGOZNI KÉRDEZEM AZ BAJ HOGY KELLEMETLEN KÉRDÉST TESZEK FEL A FIDESZ TITKÁRNŐNEK.ÁPOLÁSI DÍJ ÜGYBEN MEG HOGY KÖZLÖM HOGY PESTI KERÜLETI BÍRÓSÁGHOZ FORDULOK. EZ KÉREM EMBERI ÉS SZOCIÁLIS ÉS SZÓLÁS SZABADSÁGOMMAL MEGY SZEMBE HA BELÉM FÚJTJÁT A SZÓT . EZ A INTÉZKEDÉS MEG EGYEZIK A 2013. JANUÁRBA MAJD BEVEZETTET ÚJ PARLAMENTI ŐRSÉG FÉLÁLLÍTÁSÁVAL A SZÓLÁS ÉS EMBERI JOGON CSONTIG SÉRÜLNEK. MOST MÁR A HIVATALOS ÁPOLÁSI DOLOGBAN NEM TUDOK MAJD A PARLAMENTI IRODA HÁZBÓL TELEFONÁLNI CSAK EGY PERC ENGEDÉLYEZETT. KÉRDEZEK KÖVÉR LÁSZLÓ HÁZELNÖK ÚR ORBÁN VIKTOR MINISZTER ELNÖK ÚR ÉS FIDESZ-KDNP 260 ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ MERT TÚL ERŐSEK ÉS KELLEMETLENEK A KÉRDÉSEIM ÁPOLÁSI DÍJ ÜGYBE ÉS CSAK ÍGY LEHET KOCSIS.TAMÁS LE ÉPÍTENI HOGY NE TELEFONALHASON A PARLAMENTI IRODA HÁZBÓL ÉS A ÁPOLÁSI DÍJ ÜGY NE HALADJON ELŐRE 70 EZER EMBERNEM MAGYARORSZÁGON KÉRDEZEM. EZ IS MEGSZORÍTÁS ÉS DIKTATÚRA SZAGÚ DOLOG VAGY NINCS IGAZAM KÉRDEZEM FIDESZ FRAKCIÓ TITKÁRNŐ IS. KÖSZÖNÖM

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra