Stohltól Zagyván át Hajósig eszméletlen névsor kéri, legyen már igazságos a választási rendszer!

  • narancs. hu
  • 2017. június 5.

Belpol

Zagyva György Gyula, Hajós András, Csintalan Sándor, Stohl András, Pörzse Sándor, Törley Katalin, Thuróczy Szabolcs, Bánfalvi Eszter és mások.

Mozgalmat épít Gulyás Márton, hogy „demokratikus, igazságos és konszenzusos választási rendszert harcoljunk ki magunknak a 2018-as választásokra”. Gulyás a Sándor-palota megdobálása után a leghangosabbnak kikiáltott bulis tüntetésen hirdetett mozgalmat, és a Közös Ország-projekt keretében most épp arra ösztönzi mások által is a pártokat, hogy maguk is tegyenek valamit az igazságos választás és az ahhoz szükséges választási rendszer kialakításáért.

A Slejm videójában erre buzdít Csintalan Sándor, a Lánchíd Rádió műsorvezetője, Misetics Bálint aktivista, Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom egyik vezetője, Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom volt elnöke, egykori jobbikos országgyűlési képviselő, Hajós András, Pörzse Sándor, a Barikád egykori főszerkesztője, Stohl András, Gálvölgyi János, Thuróczy Szabolcs, Bánfalvi Eszter színészek és több civil.

„Mekkora baj lehet a választási rendszerrel, ha Zagyva Gyula eljött Gulyás Márton videójába szerepelni? Semmi keresnivalóm nem lenne itt. Semmi. Ennek ellenére itt vagyok, és elmondom, hogy ez a választási rendszer úgy igazságtalan, ahogy van” – hangzik el Zagyva György Gyulától.

Magyarországon jelenleg nem adottak a feltételek a demokratikus és szabad választások megtartásához, mert a választási rendszer nem a népakarat kifejezésre juttatását szolgálja, hanem a Fidesz hatalmon maradását – derül ki a videó szereplőinek közléséből.

„Nagyon szépen kérek mindenkit, hogy ne csaljatok most már!” – mondja Thuróczy Szabolcs.

A választási rendszer egésze reformra szorul, nemcsak a választójogi törvény, hanem az egész intézményrendszer, beleértve a közmédiát, a média szabályozását, a kampányfinanszírozást és így tovább – hangsúlyozzák Gulyás videójában. „A szélsőségesen igazságtalan választási rendszer igazságossá tétele szükséges ahhoz, hogy 2018-ban szabad és demokratikus választásokat lehessen tartani.”

Figyelmébe ajánljuk