Kulturális hírek

  • 1997. április 10.

Belpol

Meghalt Allen Ginsberg Májrák következtében elhunyt Allen Ginsberg amerikai költő. New Jerseyben született, anyja - akiért egyik legszebb versét, a Kaddist írta - Oroszországból bevándorolt zsidó kommunista volt.
1956-ban megjelent első kötetével (Howl and other Poems - Üvöltés és egyéb versek) Ginsberg egy csapásra a beatköltészet legjelentősebb alakjává vált. Az 50-es évek elején kezdett kísérletezni a pszichedelikus kábítószerek költészetre gyakorolt hatásával. Utazásai - valóságos, térbeli utazásai - során a 60-as évek közepén jutott el először Közép- és Kelet-Európába (Május Királyává történt választását, cseh élményeit idézi Kral Majales című verse). A 60-as évek forrongó Amerikájának egyik legaktívabb, többször le is tartóztatott közszereplője volt, részt vett San Francisco hippiéletében, a 68-as chicagói "csatában", bíróságon tanúskodott William S. Burroughs műve, a Meztelen ebéd irodalmi értéke mellett, közreműködött lapok szerkesztésében (Black Mountain Review, Advisory Guru, The Marijuana Review), fotózta barátait, szerepelt lemezeken, buddhista intézetet vezetett - és sorra jelentek meg kötetei (összegyűjtött verseit a Collected Poems 1947-1980, ezt követő munkáit a White Shroud, Poems 1980-1985 és a Cosmopolitan Greetings: Poems 1986-1992 tartalmazza). Többször járt Magyarországon (első útján "becsúszott" Szomjas György 1981-es filmjébe, a Kopaszkutyába is), megszólalt a Hobo Blues Band Üvöltés albumán (1987). Versei Eörsi István, Györe Balázs és Orbán Ottó fordításában, szűkebb-bővebb válogatásokban jelentek meg magyarul (Nagyáruház Kaliforniában; A leples bitang; Május királya; tavaly pedig a Halál Van Gogh fülére). A Narancs 1993. szeptember 30-i és október 7-i száma közölt vele hosszabb interjút, 70. születésnapjáról tavaly június 20-i számunkban emlékeztünk meg. Június 3-án lett volna 71 éves. (Lásd még: 26. oldal.)

Kecskemét: Bal marad Annak ellenére, hogy a város lakóinak egy része a direktor leváltásáért tüntetett, a közgyűlés döntése értelmében továbbra is Bal József marad a Kecskeméti Katona József Színház igazgatója (szerződéséből még egy év hátravan), de a színházban korábban kezdett pénzügyi ellenőrzés folytatódik.

Elfajzott művészet Egy Londonban kutató német művészettörténész rátalált egy elveszettnek hitt, pontosan 16 ezer 558 képzőművészeti alkotást tartalmazó listára, amelyeket 1937 után "elfajzott művészetnek" neveztek ki Németországban. A terv szerint Berlinben elektronikus katalógust készítenek a most megkerült, eddigi legátfogóbb ilyen lajstrom alapján.

Független Filmszemle A hét végén Nagykanizsán rendezett 44. Országos Független Film és Videó Fesztiválon megosztott fődíjat nyert Kotnyek István Váratlan telehold és Észak, illetve Búzás Mihály-Szolnoki József Leptinotarsa című filmje, a második helyen Váradi Gábor Amatőrfilmnaplója, a harmadikon Gáspár Csongor alkotása, a Tamponnal bemehetek-e... végzett. Az összes díjnyertes filmet levetítik április 12-én az Almássy téren, a Tilos Rádió buliján.

A telihold dalai Soha ilyen gyorsan még nem rögzültek lemezre Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai, mint azok, amelyek most CD-n megjelentek: A telihold dalai tavaly nyáron készültek el, ősszel kerültek először közönség elé, s a Royal Records gondozásában már kaphatók is (ez a cég második kiadványa, az első az In Line jazzegyüttesé volt). Miközben Cseh Tamás láthatóan zavarban volt a lemez - számára szokatlanul luxus körülmények között rendezett - sajtóbemutatóján, Bereményi Géza - aki a szövegek írásán túl két klipet is rendezett - elmondta, az eddigi 40-50 koncerten talán azért reagált rájuk az eddigieknél is jobban a közönség, mert a dalok minden korábbinál személyesebbre sikerültek.

Habeas Corpus-estek Kilenc egymást követő csütörtökön, este fél héttől rendezik a Tölgyfa Klubban (II. ker., Henger u. 2.) a Habeas Corpus Munkacsoport konfliktuskezelő és jogsegélyszolgálat estjeit. A Habeas Corpus célja a nemük, családformájuk, testi megjelenésük, szexuális érdeklődésük, táplálkozásuk vagy dohányfüsthöz való viszonyuk miatt diszkrimináltak vagy konfliktushelyzetbe kerültek segítése (a jogsegély az ország egész területéről helyi beszélgetés áráért hívható 19-22 óra között a 06/40/630-036 számon; postacím: 1360 Bp., Pf. 1). Az első esten Heller Ágnes beszélt, a további program:

Ápr. 10.: Donáth László (A szexualitás szabadsága és korlátai)

Ápr. 17.: Kis János (Az állam semlegessége és a szexuális erkölcs)

Ápr. 24.: Fábry Andrea (Női testiség a hollywoodi filmekben)

Máj. 1.: Vita a hazai szexuálpolitikai mozgalmakról

Máj. 8.: Bereczkei Tamás (A szociobiológia elméleteiről)

Máj. 15.: Fodor Gáborral beszélget Braun Róbert (Nemiség a politikában, politika a nemiségben)

Máj. 22.: Arnold Iván László (A mesterséges utódnemzés, az emberi lényeg és a jog)

Máj. 29.: Sajó András (A kisebbségek és a szólást korlátozó egyetemi szabályzatok)

Bárka: indulás Habár az Orczy-kerti egykori Ludovika-vívóterem átépítéséről még semmi konkrétumot nem lehet tudni, a Bárka színtársulata összeállt: Csányi János rendező, ügyvezető igazgató irányításával Györgyi Anna, Murányi Tünde, Spolarics Andrea, Udvaros Dorottya, Kaszás Gergő, Kovács Lajos, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Széles László és Tóth József lát munkához: októberre négy bemutatóval szeretnének készen lenni. Tasnádi István Don Quijote-reprízét Csányi, García Lorca Don Cristobalját Kaszás Gergő, Kárpáti Péter Díszelőadását Simon Balázs rendezi, Kiss Csaba pedig - a Győri Padlásszínházzal közös produkcióban - öt-hat Shakespeare-ből gyúr össze egy újat.

Lidice múzeumáért A prágai szépművészeti múzeumban kiállítás nyílt 52 német művész alkotásaiból: mindegyik adomány, Lidice leendő múzeumának szánják őket. A Für Lidice című kiállítás tulajdonképpen egy húsz évvel ezelőtti projekt megismétlése: 1967-ben René Block berlini galériás privát engesztelő gesztusként, Hommage a Lidice címmel kiállítást szervezett a nácik által 1942-ben lebombázott cseh város javára, megalapozandó egy ottani múzeum anyagát. Olyan művészeket nyert meg, mint Joseph Beuys vagy Jörg Immendorf. A Varsói Szerződés csapatainak bevonulása azonban meghiúsította a tervet, magukat a műveket is sokáig elveszettnek hitték. Most a prágai múzeum kérésére Block összeszedte és az azóta felnőtt német művészek munkáival kiegészítve közönség elé tárta a régi anyagot.

Prédales A Katona József Színház Kamrájában mutatták be Garaczi László Prédales című darabját Máté Gábor rendezésében. Képünkön Lengyel Ferenc, Huszárik Kata, Molnár László, Varga Zoltán, Bodnár Erika, Illés Györgyi és Takátsy Péter. Következő előadások: április 16., 24., 30.

FMK: pá! 37 év után, a múlt héten, három napon át tartó Game Over Partyval bezárt a Fiatal Művészek Klubja, hogy az Andrássy úti villában átadja helyét a Made Inn-nek, illetve Kortárs Művészeti Központként reinkarnálódjon a Liliom utcai trafóházban - de előbb mindkét hely az építőmunkásoké lesz. (Az FMK elmúlt évtizedeiről bővebben a jövő héten.)

Magyar Szalon: begyűjtés 1568 művész legalább két műcsarnoknyi alkotása - szám szerint 2638 mű, 1315 táblakép, 542 grafika, 520 plasztika s több mint 200 textil és egyéb munka - érkezett a múlt hét során a Palme Házba, ahol a Műcsarnok május 15-június 16. között rendezendő, Magyar Szalon ´97 című kiállításának anyagát gyűjtötték össze. Orosz Péter, a tárlat rendezője a Narancsnak elmondta, a korábbi elképzelések szerint a hétfős helyett kilenctagúra bővült és tempósan dolgozó zsűri elve: "felsorakoztatás" helyett "kiállítás" legyen a Szalon - a beérkezett munkáknak legalább a felére hazaküldés vár. (Az előzményekről: MaNcs, február 27.)

De-kompozíció Tíz brit művész 27 munkája látható április 27-ig a Ludwig Múzeumban De-kompozíció címmel: a "kép és a fotográfia határát elmosó", úgynevezett "konstruált" fotók 1988-1991 között készültek.

Műkincsek: a vétó vétója Miután Jelcin elnök megvétózta a második világháborúban zsákmányolt műkincseket - a nemzetközi joggal ellentétesen - orosz tulajdonnak nyilvánító restitúciós törvényt, az orosz parlament alsóháza, a duma ismét (immár harmadszorra) megszavazta azt, ezzel a törvény újra a felsőház elé került. A kommunista többségű dumával szembekerült Jelcin várhatóan az alkotmánybírósághoz fordul majd.

Gyász 63 éves korában elhunyt Durkó Zsolt Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző. Farkas Ferenc növendékeként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult (ahol később ő maga is zeneszerzést oktatott), majd Rómában Petrassinál. Közéleti tevékenysége részeként tíz évvel ezelőtt megalapította a Magyar Zeneművészeti Társaságot. Fontosabb művei (Altamira, Magyar Rapszódia, Halotti beszéd, Ikonográfia, Széchenyi-oratórium, a Mózes című opera) közül több külföldön is elismerést aratott - a János Jelenések könyve alapján írt oratóriumának premierjét már nem érhette meg.

Cyberia

Ál-Felsőbb Forrás Miután az internetes kiadványok készítésével is foglalkozó, Felsőbb Forrás nevű amerikai szekta 39 tagja öngyilkosságot követett el, internetes kiadványtervezők egy - másik - csoportja létrehozott egy ál-Felsőbb Forrás-honlapot, amelyet fél nap alatt több mint 200 ezren kerestek fel. A http://www.highersource.org című web-site időközben azoknak az Internet-felhasználóknak a fóruma lett, akik tiltakoznak az ellen, hogy a kollektív öngyilkosság, a pornográfia stb. miatt a média egy részében negatív kép alakul ki az Internet egészéről.

America Online: cél a CompuServe Megfigyelők szerint mind az America Online, mind a CompuServe számára rendkívül előnyös lenne, ha a 8 millió előfizetőjével a világ legnagyobb hálózati tartalomszolgáltatójának számító AOL megvásárolná legnagyobb vetélytársát, a 2,9 millió előfizetővel rendelkező, de anyagi gondokkal küszködő CS-t.

Új domain-nevek Magyarországon Martos Balázs, az Internet Szolgáltatók Tanácsának elnöke bejelentette, április elseje óta a ".hu" domain-névre is érvényesek a nemzetközi regisztrációs szabályok. A regisztrációt egyébként a jövőben több, piaci versenyben működő regisztrátor végzi, így a bejegyzés ideje egy-két napra rövidül. Munkájukat a Tanács koordinálja, és üzemelteti a budapesti Internet-kicserélő ponton (BIX) hamarosan felállítandó új névszerver-számítógépet.

Zorán: Szép honlap Hogy éppen hol tart Sztevanovity Zorán tavaszi turnéja, azt a http://www.net.hu/zoran/ címen meg lehet tudni, az biztos, hogy lapzártakor épp a debreceni Arany Bikában járt. A Zorán-homepage a szokásos infók - életrajz, diszkográfia - mellett szabadon választható hangnemben letölthető akkordmeneteket is kínál a dalszövegekhez, gitáriskolásoknak, szeretettel.

Vámosok az egyetemeken Az iNteRNeTTo értesülése szerint a Vám- és Pénzügyőrség vizsgálatot folytat azokban a felsőoktatási intézményekben, ahol a külföldről behozott számítástechnikai eszközökre kivetett vámot nem fizették be, arra hivatkozva, hogy azok vámmentességet élvező oktatási és tudományos célokat szolgálnak. Frenyó V. László, a Rektori Konferencia elnöke levélben figyelmeztette az intézmények vezetőit, hogy a vámosoknak joguk van ilyen szempontból ellenőrizni a file-okat - a hír hallatán egyes helyeken elrendelték a magánjellegű anyagok törlését a gépekből.

Figyelmébe ajánljuk