Magánrepülő hozza-viszi Görögországból Matolcsy Ádámot

  • narancs.hu
  • 2021. július 12.

Belpol

A jegybankelnök fia nem cáfolta, hogy egy Bombardierrel utazik, ám ezt magánügynek tartja.

Rendszeresen használ egy luxusrepülőgépet Matolcsy Ádám, a jegybankelnök fia: a bútorgyáros nagyvállalkozó barátnőjével többször is utazott egy Challanger 601-es típusú Bombardierrel, de alkalmanként barátai is használják a repülőt -írja a 24.hu.

Mint a portál rámutat, a  T7-MNG (azaz, San Marinó-i ) lajstromjellel repülő Challenger 601 korábban a Klambt Medien Holding német médiacsoport tulajdonában volt. Tavaly azonban gazdát cserélt, és Budapestre tették át állomás helyét. Megérkezése után azonnal átkerült az International Jet Management GmbH. üzemeltetésébe –így viszont az sem állapítható meg pontosan, hogy kinek a tulajdonában áll valójában-

Ádám és a haverok

A hírportálhoz korábban több forrásból is érkeztek olyan információk, hogy Matolcsy György jegybankelnök fia rendre utazik a Bombardierrel. Az elmúlt hónapok megfigyelései ezt be is igazolták: Matolcsy Ádám és ismerősei rendszeresen felbukkantak a gép körül.

 

Matolcsy Ádám a lap megkeresésére azt írta, „semmilyen fajta konstrukcióban nincs a tulajdonában légi jármű”. Azt viszont nem tagadta, hogy rendszeresen használja a gépet. Az erre vonatkozó kérdésre közölte:

Magánjellegű utazásaimról nem kívánok nyilatkozni, az a magánéletem részét képezi.

A gép április óta többször járt Olaszországban, Franciaországban, de leggyakrabban délre, Görögország felé vette az irányt- állítja a portál. Több esetben Matolcsy barátnőjének Instagram-fotói is illusztrálták a repülőgép aktuális útjait. Az elmúlt hónapokban legtöbbször visszatérő úti cél Míkonosz volt. Június közepén, miután éppen egy ilyen, több napos míkonoszi tartózkodást követően a 24.hu újságírói a ferihegyi reptér kisgépes termináljánál lefotózták Matolcsy és barátnője hazaérkezését, a tulajdonos letiltatta a gép nyilvános nyomonkövethetőségét az internetes radaroldalakon.

Atyai hitelprogram, a nagybácsi bankján keresztül

A 35 éves Matolcsy Ádám Mészáros Lőrinccel ellentétben nincs rajta a leggazdagabb magyarok listáján, ennek ellenére az utóbbi időben meglehetősen sűrűn röpködtek körülötte a milliárdok, nem függetlenül az édesapja által irányított Magyar Nemzeti Bank tevékenységétől - jegyzi meg a lap.

Fél évtized telt el azóta, hogy Matolcsy Ádám egy pármilliós kft. tulajdonosából váratlanul nagyvállalkozóvá avanzsált. Akkoriban nagybátyja, Szemerey Tamás Növekedési Hitelbankja nyújtott hitelt, hogy megszerezze a nagy múltú veszprémi bútorgyárat. Csakhogy a pénz forrása nem is Szemerey nagybácsi pénzintézete volt, hanem a Növekedési Hitelprogram, amit a Matolcsy György jegybankja vezetett be olcsó hiteleként a magyar vállalkozások támogatására.

Azóta a családi kapcsolatok mentén folyamatosan és szinte követhetetlen módon nőtt a Matolcsy Ádámhoz és baráti köréhez köthető vagyon. Két éve már azzal lephette meg a közvéleményt, hogy a szaporodó drága ingatlanok mellé drága sportkocsikat is begyűjtött, és kisebb kollekciót hozott össze a Porsche ritka modelljeiből.

Száraz is az utasok között

Az újság hozzáteszi, májusban Száraz István is igénybe vette a frissen beszerzett magángépet. Az immár francia élelmiszerek importjával is foglalkozó családi barát Párizsba utazott a Bombardierrel.- írja a 24.hu. Szárazt az MNB-alapítványok által intenzíven támogatott Vs.hu és az Origo egykori irányítójaként ismerhette meg a közvélemény, ám azóta szerteágazó cégbirodalmat alakított ki: PR-cége szintén a jegybanktól kapott több milliárdos szerződést, tavaly pedig megvette a a gasztropiacon jól ismert Culinarist.

A lap felidézi, hogy az ország leggazdagabb emberét, Mészáros Lőrincet már évek óta egy Bombardier típusú magánrepülőgép szállítja külföldi útjain. A Mészárost röptető Global 6000-es valódi értékéről és tulajdonosáról ugyan nincs elérhető adat, de gyári áron 16 milliárd forintba kerülne. A felújított gép, melyet Matolcsy Ádám használ, becslések szerint 1-3 millió dollárt (300-900 millió forintot) érhet a piacon.

A 24.hu cikkét teljes terjedelmében, további érdekes részletekkel ide kattintva olvashatják el.

 

(Képünkön Matolcsy Ádám ( középen) beszélget Tiborcz Istvánnal, egy korábbi Sziget-fesztivál alkalmával.)

Figyelmébe ajánljuk