A 130 éves Tulok Benő is konzultálhat a kormánnyal

Belpol

Van, ami nem változik: itt az újabb online konzultáció, aminek kitöltéséhez elég egy email-cím is.

Már online is kitölthető a nemzeti konzultációs kérdőív. Mondja el Ön is véleményét a járvány utáni életről!” – ajánlja Facebook-oldalán a kormány, csatolva a konzultációhoz vezető linket.

„A járvány utáni életről” szóló, szám szerint 11, konzultáció már nevében megtévesztő, hiszen a pandémia még nem ért véget – maga Orbán Viktor is készpénznek veszi a negyedik hullám berobbanását – a kérdések pedig uszítóak és erősen manipulatívak, nehéz lenne rájuk nem a kormány szája íze szerint válaszolni.

A nyomtatott kérdőívekhez hasonlóan, az online válaszokat is augusztus 25-ig lehet visszaküldeni a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodának. Hitelességük azonban erősen kétséges lesz: a kormány és a honlapot üzemeltető Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. ezúttal sem gondoskodott arról, hogy az íveket feltétlenül valós személyek töltsék ki.

A regisztráció feltétele csupán a név, életkor és egy érvényes email-cím megadása, valamint az állampolgársági rubrika kitöltése és az adatkezelési feltételek elfogadása. Ennek köszönhetően

én a 82 éves Murokfejű Bélabéla és a 130 éves Tulok Benő nevében is kitölthettem a konzultációs ívet,

ehhez mindössze két, már létező email-címre volt szükségem.

A helyzet korántsem új. Az Orbán-kabinet már 2017 óta meglehetősen lazán kezeli a nemzeti konzultációk hitelesítését. A kitöltéshez akkor is elég volt egy (vagy több) valid email-cím, igaz, a válaszokat akkor egy képfelismerő captcha-kód kitöltése után lehetett csak elküldeni.

Később már a captcha sem jelentett akadályt: 2020 szeptemberében országos botrány lett belőle, hogy egy Nerbot néven ügyködő amatőr etikus hacker egy botprogram segítségével több 10 ezer konzultációs válaszlevelet küldött vissza a kormánynak, két nap leforgása alatt. Bár a férfi csak a felület sebezhetőségére próbálta felhívni a figyelmet, a rendőrség ellene indított eljárást, „információs rendszer vagy adat megsértése bűntett gyanújával”.

Hogy a kormány emoji-kampánnyal felturbózott 11. nemzeti konzultációja mennyibe került, egyelőre nem tudni: beszédes lehet viszont, hogy koronavírusról indított, tavaly novemberi konzultációs folyamat 11,5 milliárd forintba került, melyből 1,7 milliárdot költöttek az ívek kipostázására. 

(Képünk illusztráció.)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?