Magyar–szerb határ – Az Amnesty International dermesztő műholdfelvételeket szerzett meg

  • narancs.hu
  • 2015. szeptember 19.

Belpol

Az új műholdfelvételek alapján egyértelmű, Magyarország hogyan zárja ki a menekülteket Európából. Az Amnesty International közleménye.

Az Amnesty International által megszerzett műholdfelvételek dermesztően mutatják be Magyarország e héten tett eszeveszett erőfeszítéseit, hogy a menekülteket és menedékkérőket feltartóztassa.

A szervezet szerint ez figyelmeztetés Horvátországnak, Szlovéniának és más országoknak, amelyek jelenleg azon gondolkodnak, hogy lezárják a határaikat a védelmet kereső ezrek elől.

„A megrázó jelenetek, amelyeket ezen a héten láttunk a Horgos–Röszke határátkelőnél, jelzik az árát Magyarország felelőtlen akcióinak. A felvételek segítségével jobban megérthetővé válik a gyorsasága és nagysága a magyar határ lezárásának, amely szörnyű helyzetbe sodorta a megrekedt menekülteket és menedékkérőket” – mondta Tirana Hassan, az Amnesty International válsághelyzetekkel foglalkozó igazgatója.

A felvételek, amelyek szeptember 13-án és 15-én készültek, egyértelműen illusztrálják, hogy a határátkelő lezárása a szerbiai Horgosnál és a magyarországi Röszkénél milyen gyorsan ejtette csapdába azokat az embereket, akik Magyarországra és az Európai Unióba akartak bejutni.

Két nap alatt a nyitott autópálya-szakaszt hirtelen szögesdrótos kerítés vágta ketté, amelyet a magyar hatóságok az ország Szerbiával határos teljes határszakaszára felépítettek.

Más felvételek megmutatják, hogy még a határ lezárása előtt, az éppen már magyar területen felállított gyűjtőpontoknál szeptember 13-án még élénk mozgások láthatók, sok ember és buszok sokasága. Szeptember 15-re ezek kiürültek, a menekültek és menedékkérők pedig a határ másik oldalán ragadtak, arra kényszerítve, hogy más országokban keressenek biztonságos menedéket.

false

 

Az Amnesty International azután teszi közzé ezeket a felvételeket, hogy a horvát hatóságok bejelentették, hogy a Szerbiával közös határukon lévő nyolc határátkelőből hetet lezárnak, miután a Magyarországra belépni nem tudó menekültek és menedékkérők ezrei indultak el Horvátországba. Horvátország és Magyarország az Európai Unió tagjai, míg Szerbia nem az.

A Horvátország felé tartó tömeget a magyar hatóságok okozták azzal, hogy szeptember 15-én lezárták a határt. Magyar katonák, rohamrendőrök ezrei, kutyák és helikopterek járőröznek a szögesdróttal teljesen elzárt kerítésnél, az új törvénymódosítás értelmében pedig bárki, aki megpróbál átjutni rajta, három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Péntek délelőtt 11 órára a Szegedi Járásbíróság már 22 embert talált bűnösnek „határzár tiltott átlépése” miatt a határ lezárása óta, és 43 új eljárás került elé ma reggel. Magyarország megszegi a nemzetközi kötelezettségeit azzal, hogy majdnem automatikusan elutasítanak mindenkit, aki menedéket kér. Az Amnesty International felszólítja a hatóságokat, hogy vonják vissza a törvénymódosításokat, amelyek kriminalizálják az „illegális belépést”, és azonnal tegyék hozzáférhetővé Magyarország területét, a menekültügyi eljárást, és biztosítsanak megfelelő befogadási körülményeket azoknak, akik nemzetközi védelemre szorulnak.

A magyar miniszterelnök nyilatkozata szerint a kormány „több mint 200 millió eurót költött csak ebben az évben arra, hogy megerősítse határának védelmét”. A befogadási körülményekre költött pénz ennek töredéke.

Az Amnesty International kutatói a Horgos–Röszke határátkelőnél jártak szeptember 16-án, egy nappal a határ lezárása után. Az általuk összegyűjtött beszámolók mindegyike nyomorúságos körülményekről és teljesen hiányzó humanitárius segítségről szól. A kutatók ott voltak akkor is, amikor a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be, hogy feloszlassa a menekültek és menedékkérők – köztük számos kisgyerekes család – csoportját, akik rövid időre összecsaptak a határt őrzőkkel.

Az Amnesty Internationalnek komoly kétségei vannak a rendőrség arányos fellépésével kapcsolatban, amely több tucat sérülést okozott. A szervezet azt is közzétette, hogy a magyar rendőrség hogyan választott szét négy gyermeket a családjaiktól a szeptember 16-i incidens során. A rendőrség azóta közzétett egy videót, amely szerintük azt bizonyítja, hogy a gyerekek visszatérhettek családjaikhoz.

„Magyarország jogellenes lépéseinek határozott figyelmeztetésként kell szolgálniuk más kormányok számára. Tragikus háborúk és üldöztetések elől menkülő embereket úgy beállítani, mintha veszélyt jelentenének a határ biztonságára, és bármely ország, amely Magyarország példáját követi, nagyon veszélyes úton indul el” – mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„Ez most nem annak az ideje, hogy az országok elszigeteljék magukat, hanem hogy együtt keressenek megoldásokat. Azok az európai országok, amelyek lezárják a határaikat, nem megoldást találnak a mostani válságra, hanem egy sor problémát teremtenek a menekültek és a nemzetközi kötelezettségeik kárára.

Figyelmébe ajánljuk