Megbízható emberünk - Egy magyar üzleti karrier

Belpol

Sólyom Sándor üzletembert a 90-es években csalással és hűtlen kezeléssel, tiltott pénzügyi tevékenységgel vádolták, emberrablás előkészítéséért szabadságvesztésre ítélték, de minden viszontagságon átküzdötte magát. Ma már utalványtőzsdét működtet, a Fradi nevével üzletelhet, és két futballklubnak is résztulajdonosa.

A tőzsdei manőverekre, befektetésekre specializálódott Falcon Bróker Kft. a 90-es évek végén félmilliárd forintot vesztett: 230 milliót az akkor még magyar kézben lévő Dunaferr-csoporttól kapott, hogy a pénzt a tőzsdén megforgassa és gyarapítsa. Nem sikerült; a Falcon felszámolásakor, a kétezres évek elején a cég mindössze 3,2 millió forint köztartozást tudott kiegyenlíteni, a Dunaferr Dunai Vasmű Kft. sose kapta vissza pénzét. A dicstelenné vált Falcon nevet Mecsek Bróker Pénzügyi Tanácsadó Kft.-re cserélő társaságot 2002-ben törölték a cégjegyzékből.

A Falcon Brókert 1995-ben Sólyom Sándor alapította, akire ezekben az években több bűncselekmény árnyéka vetült. A dunaferres ügyben sikkasztással gyanúsították meg, ám a rendőrség a nyomozást megszüntette. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nyomozói szerint a normális tőzsdei kockázat része volt, hogy a Falcon a Dunaferr befektetett pénzét elvesztette. Vizsgálták a Dunaferr vezetőinek felelősségét is, de nem találták megalapozottnak a hűtlen kezelés gyanúját. Nem sikerült bizonyítani azt sem, hogy a tőzsdei megbízás fiktív ügylet volt, és a pénzen végül a megbízók és a falconosok osztoztak.

false

A HVG korabeli összeállítása szerint ugyanakkor nem volt véletlen, hogy Sólyom cégére bíztak negyedmilliárd forintot; az üzletembert a Dunaferr által létrehozott Buda Bróker Rt. igazgatóságába választották, ahol 1999 áprilisáig meg is tartotta e tisztségét. Ebben a testületben dolgozott Jakab Irén is, aki a Dunaferr pénzügyi igazgatójaként bízta meg a Falcont vagyonuk tőzsdei megsokszorozásával. A Buda Bróker 2000-ben az Equilor Befektetési Rt., valamint annak akkori vezérigazgatója, Töröcskei István érdekeltségébe került, s egy év múlva kimúlt. (Töröcskei az első Orbán-kormány idején a Magyar Export-hitel Biztosító elnöke volt, 2001-ben kedvezményezettje a Gödöllői Tangazdaság Rt. révén a 12 kiválasztott mezőgazdasági társaságot érintő földbérleti ügyeknek; 2010-ben megalapította a Széchenyi Bankot, a második Orbán-kormány rá bízta az Államadósság Kezelő Központ vezetését.)

A Falcon-ügy utóéletének volt egy másik figyelmet érdemlő figurája, Pomázi Csaba, akinek 5 milliárdos vagyona 2013-ban a Népszabadság magyar gazdagokról készült Top 150 listáján a 111. helyre volt elegendő. Pomázi 2001-ben, a falconos megbízás után lett a Dunaferr igazgatósági tagja, Sólyommal való üzleti kapcsolata azonban egyértelmű: Sólyom 1999 márciusában S'Idual Kft. néven céget alapított Szolnokon Pomázi érdekeltségeivel, a S'igma Nova Kft.-vel, a Dunaújvárosi Hőszolgáltató Kft.-vel és az Alfa Nova Kft.-vel; a 2007-ig tartó éveket együtt töltötték a cégben.

Pomázi nem volt híján a Fideszhez vezető kapcsolatoknak, elég, ha csak Dorkota Lajost említjük, vagy a szolnoki Fidesz-közeli kört (Nyerges Zsolt, Kun Zoltán). Dorkota akkoriban a Fejér megyei Fidesz elnöke volt, a Dunaqua Therm Víz-, Csatorna és Hőszolgáltató Kft.-ben felügyelőbizottsági tag, míg Pomázi távfűtési üzemvezető. (A HVG egy 2001-es cikke szerint a Dunaferr környékén úgy emlegették Pomázit, mint a miniszterelnök feleségének rokonát; nevük mellőzését kérő dunaújvárosi üzletemberek azt mondták, Pomázinak vezérigazgató-helyettesként nagyobb befolyása lehetett a Dunaferrnél, mint a társaság vezérigazgatójának.) De Pomázi tárgyalt a Dunaferr nevében Zarándok Jánossal, a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző versenytársával a vasmű mészkőbeszállításával kapcsolatos, végül kompromisszummal zárult vitában. Pomáziról érdemes azt is tudni, hogy Sólyom egyik büntetőügyében tanúként hallgatta ki az APEH bűnügyi igazgatósága. Az adócsalás gyanújával indított eljárásban az adónyomozók szerint Sólyom és társai fantom- és működő cégek nevében fiktív számlákat állítottak ki.

Fantom bróker

A Falcon Bróker nem csak a Dunaferr pénzét tapsolta el. A Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt jogosulatlan pénzügyi szolgáltatással vádolta meg az ügyészség, miszerint 1998-ban az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet engedélye nélkül 20 százalékos kamatot ígérő, kölcsönszerződésnek álcázott betétgyűjtést folytattak 283,78 millió forint értékben. Sólyom felelősségre vonását meggátolta, hogy 1997 szeptemberében kiszállt a cégéből. Az új ügyvezető-tulajdonosról utóbb kiderült, hogy egy budaörsi kamionsofőr ellopott személyi igazolványával visszaélő szélhámos. Sólyom a kihallgatásain tagadta, hogy a szerződések betétgyűjtésről szóltak volna.

Sólyom 2001 karácsonyán nem tudta elkerülni az előzetes letartóztatásba helyezést egy zsarolási, emberrablási bűnügysorozat miatt, amelynek egyaránt voltak alvilági, rendőrségi és a közigazgatás felső szintjét elérő szereplői. (Erről lásd részletesen: Két túsz között, Magyar Narancs, 2002. május 30.) A Központi Nyomozó Főügyészség kiderítette, hogy az ismeretlen elkövetők áldozatai szinte kivétel nélkül üzleti kapcsolatban álltak Sólyommal. Az ügy titkos minősítést kapott, annyi mégis kiszivárgott, hogy a nyomozók szerint Sólyom a Falcon-cégcsoport bedőlése után nehéz anyagi helyzetbe került, s kiszolgáltatottá vált hitelezőivel szemben. Két fővárosi rendőr is belekeveredett a bűnügybe, akik Sólyommal közösen gondolták ki, hogyan szerezzenek pénzt. Ami a konkrét ügyet illeti, 2001 júniusában egy gyulai ügyvéd, Pikó Sándor - aki praxisa mellett szálloda- és diszkóbár-üzemeltetéssel is foglalkozott - eladásra szánt gyulai házába két álarcos férfi rontott be. Az ügyvéd élettársával együtt a vevőket várta, velük volt Sólyom Sándor is, akit régről ismertek. Az emberrablók mindhármuk kezét megkötözték, szemüket bekötötték. Pikótól azt követelték, hogy másnap délig fizessen ki nekik egy nagyobb összeget. A fogva tartás másnapjának délelőttjén, 2001. június 18-án Sólyomot a gyulai házból autóval az egyik békéscsabai pénzintézetbe engedték, aki Pikó telefonos előkészítése után eleget tett a banditák követelésének. A gyulai ügyvéd számlájáról 25 millió forintot hívott le. Azóta sem tisztázott, hogy az emberrablók miért bíztak meg az egyik túszban, honnan tudhatták, hogy nem értesíti a rendőrséget, és hogy visszajön a pénzzel. Ezek után szabadon engedték a foglyokat. Néhány órával később Pikó és Sólyom átment a békéscsabai bankba, ahol az ügyvéd további 16 millió forintot vett fel. Visszatértek Gyulára, ahol a jogász a pénzt átadta Sólyomnak, erről egy átvételi elismervényt is aláíratott vele. Minderre azért volt szükség, mert az emberrablók állítólag azzal fenyegetőztek, hogy végeznek Sólyom gyerekeivel, aki azonnal Budapestre utazott a pénzzel, amit a Duna Plaza bevásárlóközpont parkolójában ismeretleneknek adott át.

A vizsgált híváslisták szerint az ügyvédet egy héttel a történtek előtt az ingatlan eladása miatt keresték, és a számát ebben az időszakban Sólyom többször tárcsázta. Mint aztán kiderült, a gyulai akció értelmi szerzője Pikó egykori üzlettársa és barátja, a látszólag ugyancsak elrabolt Sólyom volt. Sólyomot többek között emiatt 2 év 9 hónapos szabadságvesztésre ítélték. (Lásd: A pénz útja, Magyar Narancs, 2007. március 22.) A gyulaihoz feltűnően hasonló esetek történtek Kecskeméten és Budapesten is.

Zöldben

Sólyom Sándor nem csak befektetésekkel foglalkozott, a hazai sportélet felemelésével is megpróbálkozott. Még az emberrablási ügy előtti években az Újpest futballszakosztályának főszponzora lett. Futball iránti elkötelezettségét jelzi, hogy ma már a ferencvárosi labdarúgók egyik támogatója. Sólyom vállalkozói kedvét ugyanis nem törte meg az igazságszolgáltatás. Sikerült újra talpra állnia, 2005 nyarán lerakta Puebla nevű cégbirodalmának alapjait, rést látva a béren kívüli juttatások utalványkibocsátási piacán. A Puebla Tanácsadó és Szolgáltató Kft. révén tizennégyféle utalványt kínál. Egyes utalványaik (például a számítógép-használati, a sport- és a munkaruházati) után a munkáltatók az érték nettó tíz százalékát fizetik, a kultúra- és beiskolázási utalványnál 2 százalékot, minden további Puebla-utalvány kezelési költsége nettó 1 százalék.

A Puebla Kft. tavalyi nagy dobása kétségtelenül a Ferencvárosi Torna Clubbal való megállapodás volt a Fradi-utalvány piacra dobásáról. A Fradi márciusi közleménye szerint a termék egyedülálló, hiszen a világon egyetlen futballklub sem rendelkezik saját utalvánnyal. A Tesco, az Auchan és hamarosan a Spar üzleteiben is elfogadják, és a Puebla Fradi-utalvánnyal a drukkerek maguk is támogatják az FTC-t. A Puebla hirdetéseit rendszeresen látni a Fradi-meccseken, de már a labdarúgó-válogatott találkozóin is feltűntek.

A múlt ősszel alapított Puebla Utalványkibocsátó Kft. gazdálkodásáról semmilyen adat nem áll még rendelkezésre, noha mindössze bő két hónapos működésről kellene beszámolnia. A Puebla Tanácsadó Kft. könyvelésében máson akad meg a figyelem: 2010-ben és 2011-ben forintra ugyanazt az eredményt produkálta, 363 millió 620 ezer forintos bevételt, 1 millió 263 ezer forint adózott eredményt. 2012-re kaptak szárnyra, ekkorra megduplázódott a nettó árbevétele, de vele együtt az adóssága is 49-ről 127 millió forintra.

A Fradi-csekk további előnyeként említik, hogy nemcsak a Puebla értékesítési pontjain, de a Puebla által létrehozott utalványtőzsdén is hozzá lehet jutni, ahol az egyes utalványok vissza-, illetve egymásra cserélhetők. Az Adózóna.hu utalványtőzsdéről szóló, tavaly márciusi elemzése ugyanakkor annak a lehetőségét veti fel, hogy Sólyom ezzel ismét a zavarosba tévedhet, hiszen a visszaváltáskor vagy csereberekor a kedvezményezett "az utalványt nem rendeltetésszerűen használja fel", azaz megszűnik a hozzá kapcsolódó kedvezményes adózás vagy adómentesség. A - mondjuk - visszaváltott utalvány már szerzett jövedelem, amelyből "az utalványforgalmazónak le kell vonnia a személyi jövedelemadó előlegét, továbbá a 27 százalék egészségügyi hozzájárulást is meg kell fizetnie. Ennek elmulasztása esetén az utalványforgalmazóra az eho megfizetésén túl bírság róható ki, a magánszemélynek pedig ezt a jövedelmet be kell vallania és az szja-t meg kell fizetnie."

Honlapja szerint lapzártánk idején 12 ezer felhasználó csatlakozott az utalványtőzsdéhez, összesen 58 450 ügyletet kötöttek, 3,3 milliárd forint értékben. Ami pedig a Pueblához kötődő Utalvány-Tőzsde Kft. bevételeit illeti, a cégnyilvántartás szerint 2010-ben és 2011-ben egyaránt nulla forint volt. Ennek ellenére mínusz 8 ezer forintról 138 ezer forint pozitívumra tudta növelni adózott eredményét. Az Utalvány-Tőzsde Kft. másik tulajdonosa, a Prevent Creative Válságmenedzselő és Csődtanácsadó Kft. ellen viszont az adóhivatal tavaly három végrehajtást rendelt el. A válságkezelő cég, úgy tűnik, saját válságát tavaly nem tudta kezelni: bár 199 millió forint bevételre tett szert, adózott eredménye negatív lett, mínusz 107 millió forint.

Mentesítő járat

Sólyom Sándor belevágott a Puebla Pénzügyi Szolgáltató Szövetkezet megalapításába is, ennek bejegyzési kérelmét azonban a cégbíróság tavaly májusban elutasította. De ugyanez lett a sorsa a Puebla Egészségügyi Szolgáltató Szövetkezet, a Puebla Nyugdíjas Szövetkezet bejegyzési kérelmének, és egy hónappal később a Puebla Szolgáltató Szövetkezetnek is. A Puebla Egészségügyi Szövetkezet bejegyzését viszont Sólyom sikerre vitte, ahogyan Salgótarjánban a sok jót ígérő Puebla Előnyök Háza Szolgáltató Szövetkezetet is bejegyezte a cégbíróság. Sólyom Salgótarjánban húzta fel a Puebla-birodalma második pillérét. 2012 szeptemberében a Salgótarjáni Barátok Torna Futball Club közgyűlése jóváhagyta, hogy a Puebla meghatározó szerepet vállaljon a működtetésében. Palásthy Tamás, az SBTC elnöke a bejelentéskor azt taglalta, hogy már úgy nézett ki, az SBTC az önkormányzat hathatós támogatásával sem tudja biztosítani az NB III.-hoz szükséges feltételeket, amikor az utolsó pillanatban rátaláltak a Puebla Kft.-re, amely - nem függetlenül az SBTC patinás múltjától - vállalta a szakmai befektető szerepét. Sólyom Sándor személyesen is részt kívánt venni a közös munkában. Ez meg is történt, bár egyelőre a szurkolók nem sok kedvüket lelhették benne, miután a csapat kiesett a megye I-be. Ennek ellenére Sólyom 2013 tavaszán az (azóta már nem üzemelő) SBTC honlapját kitartásáról biztosította, és egyértelművé tette, a klubban a másodosztályhoz méltó színvonalú munka várható. Idén sikerült a feljutás, igaz, arról sorsolással döntött a Magyar Labdarúgó Szövetség. Az MLSZ felhívására az ország 20 regionális első helyezettje közül 13 jelezte, hogy vállalná a magasabb osztályt. Ezt követően sorsolással határoztak: 7 egyesület azonnal feljutott a magasabb osztályba, hatnak osztályozót kellett játszani.

Sólyom a klubelnökkel nyomban hozzá is látott az üzleti alapok megerősítéséhez: Palásthy ügyvezetésével, családtagja kisebbségi és a Puebla többségi tulajdonával beindították a főtevékenységként italszolgáltatást nyújtó Stécé Kávéház Kft.-t. Ez egyelőre csak viszi a pénzt, legalábbis a tavalyi 15 milliós árbevétel mínusz 12 milliós adózott eredményt hozott. Sólyom azonban megállíthatatlan, ha futballról van szó: tavaly márciusban a putnoki klubba is bevásárolta magát a Puebla. Sólyom a salgótarjáni üzleti életben sem rest, 2013-ban az "Előnyök Házán" kívül további öt pénzügyi szövetkezetet hozott létre.

Sólyom Sándort a Puebla központjában kerestük, hogy tiszta képet kapjunk korábbi büntetőügyeinek eredményéről és jelenlegi vállalkozásairól, de nem reagált. Előbbiről a Fővárosi Törvényszéktől sem kaptunk tájékoztatást, amit Póta Péter sajtószóvivő a törvényi mentesítéssel indokolt. "A törvényi mentesítésnél az elítélt a törvény erejénél fogva, meghatározott időpontban mentesül a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól. A törvény szerint az elítéléssel kapcsolatos adatok csak előre megállapított határidőig tarthatók nyilván, és a határidő letelte után hátrányos jogkövetkezmények már nem fűződhetnek az elítéléshez. A mentesített személyt büntetlen előéletűnek kell tekinteni. Mivel a törvény erejénél fogva az elítélt mentesült a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények alól, nem áll módomban tájékoztatni Önt arról, hogy a bíróság milyen döntést hozott."

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.