Megpuccsolták a Népszabadságot, máris megszólal az egyik újságíró

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2016. okt. 08., 10:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Úgy tűnik, eldöntötték, hogy bedöntik a Népszabadságot. Brutális tempóban csinálták, egyszerűen felfüggesztették a kiadását.

Felfüggesztették a Népszabadság kiadását. A nol.hu már elérhetetlen, a munkatársak sem tudnak egyelőre semmit. A kiadó a lépést a példányszám drasztikus csökkenésével igazolta. A lépés példátlan, az újságírók átverve érzik magukat, a körülmények gyanúsak. A szerkesztőség épp költözik, a Népszabadság buktatta le pár hete Matolcsy közpénzen tartott szeretőjét, és Rogán helikopterezését is.

A Népszabadság kiadásának felfüggesztése annyira váratlanul érte az újságírókat, hogy ők is a sajtóból tudták meg: nincs Népszabadság, legalább egy ideig biztosan. A hvg.hu arról számolt be, hogy a Mediaworks felfüggeszti a napilap kiadását. Az újságírók szombat reggel azzal szembesültek, hogy nem tudnak belépni a belső, céges levelezésbe. Először azt hitték, pusztán szerverleállásról van szó, hiszen vasárnap költöztek volna. Vissza a régi, Bécsi úti székházba. A szerkesztőség néhány éve a kiadó Futó utcai irodájában működött, ahogyan a szintén Mediaworkshöz tartozó Világgazdaság is. A Bécsi úti iroda ki volt adva, ám pár hónapja már arról volt szó: a Bécsi úti ingatlant felújították, a Futó utca bérlet drága, így október elején költözés lesz. Az újságírók tehát pénteken összecsomagoltak, a felfüggesztésről szóló hír idején tehát minden dobozokban van a Népszabadságban. „Mintha ki lettünk volna csalva a jégre” - fogalmazott a Narancsnak a lap egyik munkatársa. „Először azt hittük, hogy a költözés miatt álltak le a szerverek, mi is a sajtóból értesültünk a felfüggesztésről. Mivel ki lettünk zárva a céges levelezésből, a Mediaworks erről szóló közleményét sem kaptuk meg.” A lap vezetése a munkatársaknak megerősítette a felfüggesztésről szóló híreket. Úgy tudjuk a lap munkatársai ezekben a percekben gyűlnek össze, hogy megbeszéljék a történteket.

A Mediaworks pár hónapja vásárolta fel a Pannon Lapok Társaságát, így vezetővé vált a megyei lappiacon. Hónapok óta tartják magukat azok a híresztelések a szakmában, hogy az Orbán Viktor kedvenc napilapját, a Nemzeti Sportot is kiadó Mediaworksot a kormány házon belül szeretné tudni, az új tulajdonos pedig egy Mészáros Lőrinchez köthető Duna Aszfalt lenne.

A Mediaworks MTI-hez eljuttatott közleményében a növekvő veszteségekkel indokolta a felfüggesztést: „A Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 %-kal, azaz 100.000 példányt meghaladó mértékben csökkent. Ennek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és az idei évben ez idáig szintén jelentős veszteséget halmozott fel.

Azért, hogy valamennyi érdekelt teljes mértékben ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni, a Népszabadság kiadása valamennyi formájában (beleértve a nyomtatott és az on-line kiadást is) a mai nappal, az új koncepció kialakításáig illetve megvalósításáig, felfüggesztésre kerül. A fentiek következményeként az érintett területhez rendelt munkavállalók a munkavégzés alól felmentésre, míg a szerződéses partnerek szolgáltatásai időlegesen felfüggesztésre kerülnek.”

A Magyarországon példa nélküli lépés indoklása azonban nem tűnik túl igaznak. A példányszám zuhanása az utóbbi években lelassult. Az elmúlt fél évben a Népszbadság több, jónevű újságírót igazolt le, és jelentősen bővült a nol.hu csapata is. Ez meg is látszott a lap idézettségén, a Népszabadság írt először Matolcsy közpénzen tartott szeretőjéről és Rogán helikopterezéséről is.

Kerestük a lap vezetőit, de ők jelenleg elérhetetlenek. A Népszabadság Facebook-oldalán ez olvasható: "Kedves követőink! A Népszabadság szerkesztősége a nyilvánossággal egyidőben értesült róla, hogy a lapot azonnali hatállyal bezárták. Első gondolatunk, hogy ez puccs. Hamarosan jelentkezünk."

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2016. okt. 08., 10:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 29
  grrr
  2016. október 08., szombat 16:44
  Kedves 26-os, nem hiszem hogy az itt leírt kommentek sok vizet zavarnának.

  Egyikünké sem, ha valaki ezeket elolvassa akkor sem szentel neki túl sok figyelmet és - az itteni kollégákon kívül - senki sem véli úgy hogy bármi hatásuk is lenne bármire.

  Rengeteg online újság van, rengeteg hozzászólással.
  Ezeket - az írójukon kívül - senki sem olvassa és senki sem tartja nagy horderejűnek.

  Lehet arról fantáziálni, hogy a véleményünknek súlya van, de ez hülyeség.

  Ráadásul a Narancs cikkeinek olvasói a legritkább esetben lehetnek kíváncsiak a hozzászólásokra.

  Egészséges ösztönéletű ember menekül a cikkek alatt hemzsegő hozzászólásoktól, hidd el nekem!
 2. 28
  tiszapolgári
  2016. október 08., szombat 16:37
  23 Valakicske

  Szerintem is, megemelem a kalapom Dévényi István előtt.

 3. 27
  hamrimm
  2016. október 08., szombat 16:19
  Árulkodó,hogy csak az ellenzéki pártok tiltakoznak!!!Egy tisztességes demokráciában a kormány illetve a kormányzópárt a demokrácia szerves részének tekinti az ellenzéki hangot.Tiltakozniuk kellene nekik elsőként.Ahogy Angliában mondják:A monarchia két meghatározó szereplője Őfelsége kormánya és Őfelsége ellenzéke!!Orbán és bandája azért sunyít,mert ez az ő művük.Lapítanak és örvendeznek,hogy a lapot kivégezték.És nem szégyenlik.
  Ami a példányszámot illeti.Mekkora példányszámmal szárnyal a Magyar Hírlap,a Magyar Idők?
  Hol jelennek meg állami hirdetések szarásig? Ez nem üzleti döntés,nincs az a hülye fideszes sem,aki ezt elhiszi.
 4. 26
  Valakicske
  2016. október 08., szombat 16:09
  "grrr12 perccel ezelőtt
  Jaj, tiszapolgári nyugodjál már meg. Az ember azt hinné, hogy én tettem lapátra a Népszabit."

  Részed van benne, birkamutti.
  Kicsit olvass (tudsz egyáltalán? Mert ez eddig nem derült ki, csak az, hogy grafomán vagy) vissza, elsősorban magadat, a mocskos, hazug soraidat, amivel megágyazol naponta - nem lézernek, bármennyire szeretnéd is ... - a Pártnak és a híveinek.
  Cinkosuk vagy - inkább birkájuk -, és ez bűnrészesség.
  Szóval: kisebb arccal, és halkabb hangon arról, hogy miben vagy bűnös. Mert vissza lehet olvasni.
 5. 25
  grrr
  2016. október 08., szombat 15:54
  http://valasz.hu/itthon/hamarabb-tudta-az-orszag-mint-mi-bezarjak-a-nepszabadsagot-a-szerkesztoseg-puccsrol-beszel-120771

 6. 24
  grrr
  2016. október 08., szombat 15:51
  Jaj, tiszapolgári nyugodjál már meg. Az ember azt hinné, hogy én tettem lapátra a Népszabit.
 7. 23
  Valakicske
  2016. október 08., szombat 15:41
  http://valasz.hu/publi/a-nepszabadsag-sirfajara-120772

  Respect.
 8. 22
  Ágnes Turza
  2016. október 08., szombat 15:28
  Na most már kezdek félni, pedig nem politizálok. 40 éve jár nekünk a Népszabadság, s soha nem gondoltuk, hogy felmondjuk az előfizetést. Minden nap járt a vacsorához, hétvégén a délutáni ejtőzéshez. Álmomban nem gondoltam volna, hogy egy országos lappal így lehet bánni, ilyen módon, puccsal megszüntetni. Igen ez a lap közölt tényfeltáró riportokat, utána járt háttérinformációknak, lerántotta a leplet a visszaélésekről. Ezután már csak egy sajtó és egy pásztor lesz. Lehet, hogy eladom a TV-t is, hiszen a legtöbb csatorna már nézhetetlen, amit esetleg megnézne az ember, az a reklámok miatt idegölő. Nagyon sajnálom a lap munkatársait, hogy ilyen embertelenül bántak el velük. Ez egyben üzenet is, nagyon rossz üzenet.
 9. 21
  tiszapolgári
  2016. október 08., szombat 15:28
  grrr: Hazudozással engem nem lehet a barikádra unszolni.

  Barikád? Maga így becézi magát, juh nagysád?

 10. 20
  harcolj
  2016. október 08., szombat 15:09
  13 Ez most vicc, vagy Kegyed mondott valamit ? Olvassa már el mielőtt elküldi!!! Brrrrrrrr, Sőt grrr.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra