Az MSZP egykori szabolcsi erős embere kiszáll

Veres János világot látna

  • K. F.
  • 2016. október 8.

Belpol

Senki nem dől a kardjába az MSZP-ben az országos politikából már kiszállt, bár nyírbátori választókörzetében még mindig erős Veres Jánosért, akinek a feleségét, Dobolyi Alexandrát 2017-től a Moldovai Köztársaságba küldheti nagykövetnek az Orbán-kormány. Az MSZP-alapító egykori pénzügyminiszter követné nejét állomáshelyére.

A történtek élénken foglalkoztatják a szocialistákat, a téma az MSZP múlt heti évadnyitó választmányi ülésén is felmerült, és nem éppen hízelgő kontextusban. A legvisszafogottabb szocialista reakció szerint is érthetetlen Dobolyi kinevezése „az ő múltjával”. Nem mintha „külügyi vonalon” baj lenne vele, ebben forrásaink nagyrészt egyetértettek, sőt többen tehetséges, a diplomáciához értőként jellemezték Dobolyit, aki szerintük olykor a törtetés határát súrolóan ambiciózus. (2007-ben kínos magyarázkodásra kényszerült amiatt, hogy különböző helyeken eltérő adatok szerepeltek a végzettségéről.) Azt viszont nem értik, hogyan jutott éppen ő a külügy eszébe – és ha így alakult, Dobolyi hogyan mondhatott igent azok után, hogy már huszonévesen az MSZP-frakcióban dolgozott, később a párt külügyi titkára lett, majd 2004-ben egy ciklusra az Európai Parlamentbe is bekerül képviselőként, MSZP-s színekben.

Nehéz lesz

Aligha véletlen, hogy ha igen diplomatikusan is, de hivatalos közleményében az MSZP értetlenségének adott hangot a felkérés hírére: „Aki a mai helyzetben elfogad egy ilyen ajánlatot a Fidesztől, az hátat fordít annak a közösségnek, amelyiknek tagja volt. Csalódottak vagyunk, de ez egy olyan helyzet, amikor az érintettek elsősorban saját lelkiismeretüknek tartoznak elszámolással.” Az MSZP jelezte továbbá, hogy az Orbán-rezsim „egy olyan hatalom, amelyik kinevezésekkel, ajánlatokkal megpróbálja kompromittálni az ellenzéket”.

Dobolyi – aki már 2007-ben kacérkodott a külügyminiszterséggel – többször hangoztatott állítása szerint politikai karrierje a Fény utcai piacon kezdődött, ahol találkozott az MSZP-s Kovács Lászlóval.  A volt külügyminiszter és korábbi uniós biztos a Magyar Narancsnak most azt mondta, Dobolyit Gurmai Zita mutatta be neki, de régóta ismeri, mivel az édesapjával egy középiskolába járt. Az ő tanácsára kezdett dolgozni a Külügyminisztériumban, mert az angol és a német mellett görögül is társalgási szinten beszélt.

Kovács László szerint Dobolyi tehetséges és szorgalmas, a külügyi pályára alkalmas ember, ám meglepte, amikor meghallotta, hogy nagykövetnek fogják jelölni. „Alkalmas a szakmai tapasztalata, nyelvtudása és felkészültsége okán, más kérdés, hogy nehéz elvállalni az orbáni értékrend diplomáciai képviseletét olyannak, aki mindezzel ellentétes politikai terepen állt eddig – vélekedett a volt külügyminiszter. – Egyébként nem hiszem, hogy Dobolyi Alexandrát azért kínálták meg ezzel az állással, hogy a vele kiutazó férjét, Veres Jánost kivonják a magyar politikából. Ha ez lenne ugyanis a szándék, arra a Fidesznek sokkal hatékonyabb és durvább módszerei is vannak.” Kovács László ezért nem is hisz az erről terjedő összeesküvés-elméletekben.

Veres jó ideje nem vesz részt az országos politikában, és a lehetséges „nagy visszatérők” között sem emlegetik a pártban. A minisztersége előtt egy évig szülővárosa, Nyírbátor polgármestereként is szolgált, 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben pártja megyei listájáról szerzett parlamenti mandátumot, 2006-ban egyéniben is győzött, 2010-ben pedig ismét listáról jutott be a parlamentbe. 2014-ben viszont nem indították a parlamenti, csak – nem befutó helyen – az EP-választáson. 2014 őszétől önkormányzati képviselő Nyírbátorban – csakúgy, mint politikai karrierje kezdetén, 1990–94 között.

A messzire jutott ember

Noha mostanában keveset hallani róla, Veres János neve kormányfőjelöltként is felmerült 2004-ben, Medgyessy Péter távozása után. Csaknem tíz évvel ezelőtti portrénkból (lásd: Messziről jött ember, Magyar Narancs, 2007. február 16.) az is kiderül, hogy az általános agrármérnöki és mérlegképes könyvelői oklevelet szerző fiatalember a családi hagyományoknak megfelelően mezőgazdasági üzemben működő gazdasági középvezetőnek készült, de már ekkor, a ’80-as évek végén belépett az MSZMP-be. Bár a rendszerváltás környékén hátrébb vonult a politikától, és inkább vállalkozásokba fogott, nem sokáig maradt ez így: 1990-ben már az utódpárt MSZP-ben volt. A már említett nyírbátori polgármesterség rövid ideig tartott, innen szólította el Gyurcsány Ferenc kormányfő pénzügyminiszternek – épp úgy, ahogy később Orbán Viktor is „kölcsönkérte” Lázár Jánost Hódmezővásárhelyről. Egy félidős kormány félidős tárcavezetőjeként igen szűk volt a mozgástere, de munka- és teherbírásának köszönhetően tekintélye egyre nőtt, és rövid idő alatt a szocialista frakció másodvonalából a párt élvonalába, az első tíz-tizenöt vezető közé küzdötte fel magát. Gyurcsány Ferenc lemondása, a Bajnai-kormány megalakulása után kikerült a kormányból, nem függetlenül attól a 2006 utáni, hosszú ideig tartó vitától, hogy a választások előtt hamis adatokat küldött-e Brüsszelnek a magyar államháztartás helyzetéről. Nem sokkal később azonban az MSZP frakcióvezető-helyettesévé választották, és hamarosan a keleti gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos lett – itt volt a titkárságvezetője Dobolyi Alexandra. Akkor kerültek reflektorfénybe, amikor 2009 őszén Makaóba utaztak úgy, hogy Veres szerint az ő útiköltségét az MSZP, míg későbbi feleségéét az Európai Szocialisták Pártja fizette. Ám mindkét szervezet tagadta ezt, és nem derült ki, honnan származott a pénz. Ekkoriban Veres többször is összetűzésbe került a Hír Tv-vel, melynek állításai szerint egyszer az őt épp kérdezni kívánó riporter kameráját fejelte le, majd rá két évre állítólag a riporterükbe ment bele szándékosan vállal. Szintén a Hír Tv-vel kapott össze még pénzügyminiszterként, amikor a csatorna azt sugallta, hogy fiai „büféháborúba” keveredtek a Balatonnál, és védelmi pénzt akartak szedni. Az ügyben Veres fiai pereltek, és végül az Ítélőtábla jogerős döntésében nekik adott igazat a Magyar Nemzettel és a Hír Tv-vel szemben.

Miután 2014-ben Veres már sem a magyar, sem az Európai Parlamentben nem kapott helyet, visszatért Nyírbátorba: a helyi önkormányzati képviselőség mellett jutott idő a vállalkozásaira is. Szocialista forrásaink szerint alighanem „valamilyen bizniszbe fog kezdeni Kisinyovban is”, felesége leendő diplomáciai állomáshelyén. Pedig a vállalkozással Veres egyszer kis híján megégette magát, igaz, a botrányon túl komolyabb baja nem lett egykori cége adócsalási ügyéből. Annak idején a HVG írta meg, hogy Kabai Károly vállalkozót börtönbüntetésre ítélték, amiért egyik fémfelvásárló cége áfát igényelt vissza fiktív számlák alapján 1991 és 1994 között is, amikor a cég egyik tulajdonosa és ügyvezetője Veres János volt. A hatóság sokáig csak a számlákat kiállító nyolc fémgyűjtő kisiparos ellen folytatott eljárást, később Kabait is elővették – Verest azonban soha.

Az egykori pénzügyminiszter mindezek ellenére helyben komoly tényező maradt: az idén nyár eleji tisztújításkor ismét az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökének választották. Emiatt a neki újfent bizalmat szavazó párttagoknak is meg kell majd magyaráznia, miért fogadja el felesége a nagyköveti posztot, és ő miért hagyja el vele együtt Nyírbátort.

Pragmatikus alapon

Nem Dobolyi Alexandra felkérése volt az egyetlen váratlan diplomáciai húzás az elmúlt időszakban a Fidesztől. Kiderült, hogy az SZDSZ egykori politikusát, a ma már Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójában politizáló Eörsi Mátyást jelöli a kormány a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezet főtitkári posztjára. Aztán kiderült, hogy az LMP-ből 2013-ban kilépett volt országgyűlési képviselő,
Ertsey Katalin beosztott diplomataként dolgozhat a jövőben a prágai magyar nagykövetségen. Új nagykövethelyettes érkezik a washingtoni magyar követségre is: Hetesy Zsolt, aki a baloldali kormányok idején, 2002–2007 között a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot vezette, majd 2010-ig az Információs Hivatal főigazgatója volt. Ezekről a személyi döntésekről nemrég Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta a Népszavának adott interjújában: „Én ezeket a döntéseket kizárólag pragmatikus alapon hoztam, és nem érdekel, hogy kit miért zavarnak. Nem érdekelt akkor sem, amikor azért bírálták a munkatársaimat, mert éppen velem azonos szabadidős tevékenységet folytattak, és nem érdekel most sem, amikor azért kritizálják őket, mert ellenzéki kötődésűek.”

Figyelmébe ajánljuk