Megszavazta a parlament a civiltörvényt

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2017. jún. 13., 12:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A tüntetések és a külföldi figyelmeztetések ellenére átment a javaslat. Polgári engedetlenség jön.

A fideszes Kósa Lajos, Gulyás Gergely, Németh Szilárd és Vitányi István által jegyzett, orosz mintára készült indítvány 130 igen, 44 nem és 24 – jobbikos – tartózkodó szavazatot kapott. A szavazásnál a független Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője az ülésterem közepén a jogszabály elleni tiltakozásul a Norvég Alap által támogatott civil projektek listáját mutatta fel. Az ülésvezető Latorcai János jelezte, hogy a politikus megzavarta a szavazás rendjét, amiről tájékoztatni fogja Kövér László házelnököt, aki nyilván ismét megbünteti a képviselőt.

A törvény hatálya alá tartozó egyesületek és alapítványok 15 napon belül kötelesek bejelenteni a bíróságon külföldről támogatott szervezetté válásukat, amint az általuk kapott tárgyévi támogatások összege eléri a pénzmosás elleni törvényben meghatározott összeg kétszeresét, 7,2 millió forintot. Az adatok nyilvánosak lesznek, az érintetteknek pedig a bejelentés után fel kell tüntetniük a honlapjukon, valamint az általuk kiadott – a médiatörvény szerinti – sajtótermékekben és egyéb kiadványokban is, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősülnek.

A törvényhez több módosító javaslatot nyújtott be a Jobbik és az LMP is, ezeket nem szavazták meg, ellentétben a Fidesz által kezdeményezett módosítókkal.

A most elfogadott törvény szerinti kötelezettséget nem teljesítőket ügyész szólítja fel arra, hogy tegyenek eleget az előírásoknak. Ha az ismételt felhívás is eredménytelen, az ügyész bírság kiszabását kezdeményezi a bíróságnál. A Velencei Bizottság javaslata nyomán hagyták el a törlés lehetőségét a szankciók közül. A „külföldről támogatott szervezetek” köréből akkor lehet kikerülni, ha egymást követő két adóévben nem érik el a törvényi támogatási szintet.

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója az Indexnek azt mondta: „A TASZ polgári engedetlenségi akció keretében bojkottálni fogja a törvényt. Nem fogunk eleget tenni a ma elfogadott jogszabálynak.

Nem fogjuk regisztrálni magunkat külföldről támogatott szervezetként, még ha a támogatásaink nagy részét onnan is kapjuk.

Így tudunk érvényt szerezni majd az álláspontunknak a magyar bíróságokon, az Alkotmánybíróságon, az Európai Bíróságon vagy a strasbourgi emberi jogi bíróságon. Ez a törvény ugyanis nemcsak a magyar alkotmányt és a nemzetközi jogot sérti, hanem az európai jogot is, hiszen a nem magyar költségvetési szerveken keresztül érkező európai uniós források is külföldinek minősülnek.”

A törvény elfogadása után a Helsinki Bizottság közleményben jelezte: ők sem fognak regisztrálni.

 

„Az emberek segítség nélkül maradnak"

Szervezeteiktől már nem sok mindent tud elvenni a kormány, de megbélyegzésük segítségre szoruló állampolgárokat riaszthat el a jogérvényesítéstől – vélik a célkeresztbe került nem kormányzati szervezetek vezetői. Az is kiderül, bíznak-e az EU ellenőrző szerepében. Magyar Narancs: Múlt hétfőn a TASZ, a Helsinki Bizottság és az Amnesty International is részt vett az Európai Parlament jogi és állampolgársági bizottságának (LIBE) a magyar jogállamiság helyzetével foglalkozó meghallgatásán.

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2017. jún. 13., 12:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  rworse
  2017. június 13., kedd 18:58
  corrigenda

  neki nem tetsző szervezeteket
  szervezetekként
 2. 3
  rworse
  2017. június 13., kedd 18:54
  Erdőspéterkurvaanyád.


  Mindazonáltal az nagyon fontos, hogy a tervezetből kivették a törlési szankció lehetőségét, és "csak" a bírság maradt. Ez teszi lehetővé azt, hogy bojkottálják az érintett szervezetek a törvényt, és eszébe ne jusson senkinek regisztráltatnia magát a billogért - nem néztem még, hogy mekkora büntetési tételek vannak, menyire lesznek kifizethetőek. Még fontosabb, hogy minden egyes valóban civil szervezet feltétlenül bojkottálja a törvényt - mármint ha átmegy a felsőbb szerveken. Azért is lényeg, hogy nincs törlési szankció a nemregisztrálásért, és nincs szankciója a külföldi támogatásnak a megbélyegzésen kívül, mert akkor nem lehet ugyanazt megtenni, mint Oroszországban, ahol a "civiltörvény" el tudja érni, hogy Putyin kénye-kedve szerint szüntethessen meg neki ne tetsző szervezeteket. A megbélyegzés, meg a várható uszítókampány meg a ki-kiszálló TEK (lásd megy Simicskára a NAV "terrorelhárító" különítménye, hogy annyi plakátot tettek-e ki a Jobbiknak, amennyit "bevallottak"...) persze nehezíti majd a civilek munkáját, de ezt azzal ellensúlyozni lehet, hogy a billogra regisztrálás bojkottálásán kívül mindent aprólékosan szabályosan és szabályosnak is látszóan csináljanak, a törvény betűje szerint, azaz nem használva a törvény szellemét. Tehát bojkott, ezentúl pedig rigorózus szabályosság, és akkor túl nagy baj nem lehet, csak "egy kis" fizetés a bojkott miatt, a külföldi támogatás miatt pedig egy-egy adag vegzálás, ami eddig is megvolt.

  Arról ellenben érdemes lenne törvényt hozni, hogy a bizonyos összegen felül, mondjuk 500ezer forinton túl az államtól támogatást kapott szervezeteket regisztrálni kelljen közpénzből támogatott szervezettekként. És a közpénzbe ugyebár a közpénz tartozna, természetesen az állami szervek által létrehozott alapítványok pénze, az állami vállalatok pénze... is, nem csak az állami-közigazgatási intézmények pénze. Minden közpénzből kapott egymillió egy CÖF-kategóriát jelentene, tehát a CÖF például valahol 500-1000 CÖF-kategória között mozogna az utóbbi időben - mármint amiről már tudunk.
 3. 2
  tiszapolgári
  2017. június 13., kedd 15:44
  A 44 nem szavazat azt jelenti, hogy a 28 szocialista, 5 LMP-s és 11 független képviselő közül senki sem hiányzott, és mindannyian megőrizték a józan eszüket.
 4. 1
  yoyo
  2017. június 13., kedd 14:01
  Nagyon rossz emberek uralkodnak ebben az országban.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra