Megszólalt az Index főszerkesztője a tulajdonosváltásról

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 18.

Belpol

Azt írja, tartalmi függetlenség és szabad munkatársválasztás nélkül nem létezik a lap.

„Van két alapvető dolog, ami nélkül nem létezik Index. Az egyik a tartalmi függetlenség, vagyis az, hogy a szerkesztőség a szakmai szabályokat betartva azt ír, amit akar, olyan képet közöl, amilyet akar – ebbe kívülről beleszólni nem lehet. A másik: a szerkesztőség azokkal a munkatársakkal dolgozik, akikkel akar, kívülről ránk erőltetni senkit nem lehet, ahogy külső utasításra kirúgni sem” – áll az Index szolgálati közleményében, amit azután adtak ki kedden délután, hogy hétfőn este kiderült: megtörtént a múlt héten előre jelzett tulajdonosváltás a Cemp-X kiadóholding és az Index mögött.

Nagy kavarás az Index körül: Spéder megvált médiaérdekeltségeitől

Ziegler Gábor kereskedelmi vezető és Oltyán József vállalkozó tulajdonába került a Cemp-X, amely az Indexet birtokló céget is visszavásárolta. Megtörtént a múlt héten előre jelzett tulajdonosváltás a Cemp-X kiadóholding és az Index mögött is, Spéder Zoltán, Bodolai László és a Cemp-x Online Zrt.

Ahogy azt mi is megírtuk, a „Cemp-x Online Zrt. és a CEMP SH Kft. 50-50 százalékos tulajdoni arányban megszerezték az NP Nanga Parbat 17 Tanácsadó Zrt. részvénycsomagját, vagyis azt a céget, ami az Index mögött lévő Magyar Fejlődésért Alapítványt korábban létrehozta”. Azóta az is kiderült, hogy az egész csomagot megvevő egyik figura, Oltyán József jelenleg  a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja, bizottsági elnöke, emellett lelkes kommentelő, és cikkeket is ír, például az általa szerkesztett Bácsmegye.hu portálra – erről a 444.hu számolt be. Azt pedig a 24.hu szúrta ki, hogy Oltyán a Pesti Srácok egyik cikke alá az alábbit kommentálta: „Én már legalább 2 éve sajnos tiltó listára tettem az Index-et. Az ilyenek miatt. Ez a megoldás!”

„Az Index marad, ami volt” című szolgálati közlemény szerint a „jelen helyzetben két garancia van arra, hogy az Index úgy működjön, mint eddig.

  • Az egyik a jelenlegi alapítványi konstrukció. Amíg ez nem változik, a kuratórium egyetlen tagja Bodolai László marad, a szerkesztőség szabadon dolgozhat.
  • A másik a mindenkori főszerkesztő, akit – úgy, mint eddig – a szerkesztőség megbecsült tagjai közül választ a szerkesztőség, és támogatja bizalmi szavazáson.”

Azt írják, ha ez így marad, hisznek abban, hogy azok maradnak, akik voltak. Ha viszont bármilyen változást észlelnek, a „lehető leghangosabban jelezzük a világnak”. Erre hozták létre azt az oldalt, ami azt mutatja, az Index szerkesztősége szabadon dolgozik-e éppen.

Jelenleg a barométer szerint igen.

Szabad-e az Index

null

 

 

Figyelmébe ajánljuk