Mendrey: Tévedtem, amikor azt hittem, ez a kormány érdemben akar tárgyalni

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 11., 15:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Miközben Lázár nekiment a Pedagógusok Szakszervezetének, a PDSZ elnöke tudatta: ők is otthagyják a kormány álságos kerekasztalát. Orbán szerint külső erők állnak a háttérben.

A legnagyobb oktatásügyi érdekképviseleti szerv, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) korábban többször mondott le az erélyes tiltakozásról, hogy inkább a kormány tárgyalóasztalánál próbáljon meg eredményeket elérni. Ezekben az esetekben a másik szakszervezet, a PDSZ az utcát választotta, és valós változásokat követelt. A tiltakozásokat a kormány ilyenkor azzal tudta leszerelni, hogy a PSZ-re mutogatott, akik ugyebár nem tüntettek összevissza, hanem szépen, illedelmesen tárgyaltak velük – hogy aztán a tüntetések ellaposodása után ne történjen semmi.

Ezen a héten fordult a kocka: a PSZ nem ült le Balog Zoltán kormányközeli szervezetekkel feltöltött kerekasztala mellé tárgyalni kedden, a PDSZ viszont ott volt, és annak elnöke, Mendrey László is bizakodóan nyilatkozott a tárgyalások várható eredményeiről.

Palkovics államtitkár és Mendrey a kerekasztalnál

Palkovics államtitkár és Mendrey a kerekasztalnál

Fotó: MTI

Ezek után ma, kora délután szinte egyszerre jelent meg két hír.

Lázár János miniszter keményen beszólt a PSZ-nek, amiért az nem hajlandó tárgyalni, és politikacsinálással, „balhézással” vádolta meg Galló Istvánné elnököt. Az MTI tudósítása szerint a Kormányinfón elhangzott: a kormány azt kéri a pedagógusoktól, különösképpen a Pedagógusok Szakszervezetétől, hogy a közoktatás problémáinak megoldása érdekében üljenek le tárgyalni a kormánnyal. Lázár azt mondta, példátlan, hogy egy olyan komoly szakszervezet, mint a PSZ, visszautasította a kormány tárgyalási szándékát, ugyanakkor jelezte: tiszteletben tartják, hogy ha tüntetni akarnak. A miniszter szerint, ha a PSZ felelősen gondolkodik az oktatásról, akkor „nem balhéval, hanem tárgyalással és a tárgyalásokon keresztül változásokkal tudja elérni”, hogy a pedagógusok helyzete és a gyerekek oktatásának minősége javuljon.

A PDSZ sok kritikát kapott saját tagjaitól is, amiért belement a kormánnyal való tárgyalásba, és ezzel gyengítette a tiltakozás erejét. Mendrey László elnök viszont mai közleményében bejelentette, hogy a PDSZ is feláll a kerekasztaltól. „Tévedtem. Talán a pedagógiai optimizmus hitette el velem, hogy a kormány – meghallva az elégedetlenek hangját – érdemben akar tárgyalni. A kerekasztal erre – elvileg – megfelelő forma is lehetne. De EZ a kerekasztal nem AZ a kerekasztal, ahol ott kell maradni, mert – összetétele okán – nem alkalmas valódi változások kikényszerítésére.”

Díszes társaság

Díszes társaság

Fotó: MTI

Azt is hozzátette: „A hosszú ideje forrongó és most felszínre robbant elégedetlenség többet akar, mint a törvény módosítgatását. Bele akar szólni sorsának alakításába, vissza akarja kapni szabadságát, s azt akarja, hogy gyermeke számára ez már ne kiküzdendő lehetőség, hanem a világ legtermészetesebb evidenciája legyen. Egységet akar, mely nem külön tárgyal, hanem egy valódi kerekasztalnál közös akaratot fogalmaz meg a kormánnyal szemben.”

Végül pedig saját felelősségéről beszélt: „Rosszul mértem fel a lehetőségeket. Ember vagyok, tévedtem. Sajnálom. De maradtam, aki voltam! Hinni szeretném, hogy sokan, nagyon sokan leszünk szombaton a Kossuth téren!”

A tüntetés iránti érdeklődés amúgy folyamatosan növekszik. Szombaton felszólal a PSZ és a PDSZ elnöke is. De előtte még hallgassuk meg Orbán Viktort is: a miniszterelnök szerint a pedagógusok tiltakozása mögött csakis külső erők állhatnak, hiszen az oktatásban minden rendben van. A Népszabadságnak arról is beszéltek fideszes képviselők, hogy a kormányfő a zárt frakcióülésen leszögezte: nincs olyan konkrét ok, ami kiválthatta volna a szombatra tervezett demonstrációt. Nagyjából ennyit elég is elmondanunk a kormánnyal való tárgyalások esélyeiről.

Kedves pedagógusok, szülők, diákok, most már tudjátok: ha problémákat láttok az oktatásban, akkor mögöttetek külső erők állnak.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 11., 15:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:
 1. 4 Geoda
  Geoda
  2016. február 11., csütörtök 19:20
  Alkalmasint, aki azt hitte, hogy ezek a szakszervezetek érdemben akarnak bármit a megosztáson kívül, az váltosn gyógyszert
  http://endresy.blogspot.co.uk/2016/02/polinomialis-kerekesztalnal-tanarok.html
 2. 3 Hóvarjú
  Hóvarjú
  2016. február 11., csütörtök 18:32
  Külső erők állnak a háttérben: igen, a tanárok. Értsd: immár nem a nemzet részei, hazaáruló, sötétben bujkáló Soros-bérencek. Ez igen, így beszél egy felelős magyar miniszterelnök. Buknia kell!!!!!
 3. 2 sálinger
  sálinger
  2016. február 11., csütörtök 16:23
  Amúgy megmondtam, ugye: Gyurcsáááány!!! Orbán ezt akarta mondani, csak nem jött a nyelvére...

 4. 1 sálinger
  sálinger
  2016. február 11., csütörtök 16:18
  Ez rendben van, szombaton tüntetünk... De mi az a sisera!? Én már a sisere-t se értettem soha, de a sisera-nál végképp lebénultam. Reggel óta ezen gondolkodom. Meg fogok bolondulni.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kódolt feszültségek
Béremelés és adócsökkentés
Konzervatív agytröszt közpénzből
Orbán öreg barátai
Könyvmelléklet
Bertók László, Varró Dániel, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra