Mezőhegyesre hívta Lázár az őt bíráló Gurmai Zitát parlamenti összecsapásuk után

Belpol

„Kezdünk hozzászokni, hogy a Fidesz – a többi tolvajhoz hasonlóan – éjszaka a legaktívabb” – mondta a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság szerinte lenyúlása kapcsán pénteken a parlamentben Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Hozzászólásában Lázár János, a Ménesbirtok kormánybiztosa meghívta az ellenzéki képviselőt Mezőhegyesre. Gurmai Gőgös Zoltánnal együtt el is megy.

A múlt héten a Narancs.hu beszámolt arról, hogy március 31-én, néhány perccel éjfél előtt törvényjavaslatot nyújtott be a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Az előterjesztés a Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak juttatná a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság vagyonát. A hírre Mezőhegyesen nagy volt a felháborodás, többen az állami vagyon lenyúlásának nevezték a történteket, s annak a félelmüknek adtak hangot, hogy a dél-békési kisvárosba visszatér a cselédvilág.

A parlament pénteken azokat a törvényjavaslatokat tárgyalta meg, amelyek az állami vagyon alapítványokba történt legutóbbi kiszervezését tűzték ki célul. Ezek sorába tartozik a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság is, amely nem csupán magyar, hanem európai összevetésben is a legjobb minőségű földeken gazdálkodik.

Gurmai Zita a felszólásában arra emlékeztetett, hogy mezőhegyesi Ménesbirtok az ország egyik legértékesebb agrárkomplexuma, amely évi 6 milliárd forint bevétel mellett évente 500 millió forintnyi nyereséget termel. Majd jelezte, hogy Ménesbirtokot üzemeltető vállalatot 2016-ban, éppen az Orbán kormány ideje alatt vásárolta vissza a magyar állam azzal, hogy ott majd állami mintagazdaságot üzemeltet. Ezzel egyébként saját képviselőjük, Simonka és strómanjai elől mentették ki az értékes vagyontárgyat, amelyet több mint 200 évvel ezelőtt még II. József alapított.

A szocialista országgyűlési képviselő felszólásában elmondta, hogy Lázár János 2018 szeptemberében hatalmas tervekkel vágott bele a munkába Mezőhegyesen. Ehhez képest alig két és fél évvel később, most, húsvét előtt villámcsapásként ért mindenkit a kezdeményezés a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány létrehozásáról. Gurmai elfogadhatatlannak nevezte, hogy a törvényjavaslat benyújtásakor még meg sem alakult szervezet ingyen hozzájut a Mezőhegyesi Ménesbirtok milliárdos részvénycsomagjához. Ami azt jelenti, hogy ez a páratlan nemzeti érték a kormány tervei szerint hamarosan kikerülhet az adófizetők kezéből.

Az ellenzéki képviselő tiltakozott az ellen, hogy a fideszes haverok zsebében kerül a nemzeti vagyonnak ez a szelete is. Kételyének adott hangot azzal a kormánypárti érveléssel szemben, hogy az alapítványi formában működő cég révén mindenki jobban jár majd.

„Ugye nem csodálkoznak, hogy 11 évnyi lopás után már senki sem hisz a Fidesznek? Különösen nem Békés megye déli részén, ahol Simonka György fideszes képviselője bebizonyította, hogy a Fidesz egy tolvajpárt”

 

– jegyezte meg Gurmai.

Meglátása szerint a Viharsarokban élők egyre szegényebbek és kiszolgáltatottabbak lettek. Most pedig a Fidesz azt a biztonságot is elveszi, amit eddig állami tulajdon jelentett. A politikus szerint jól látszik, hogy a Fidesz azért menekíti ki az állami vagyont, mert készül a választási vereségre! Ezért tákolnak össze tucatjával sebtében alapítványokat, amiknek aztán átjátsszák az állami vagyont. „Félreértés ne legyen: mi örülünk annak, hogy önök félnek. De azt nem engedjük, hogy elvigyék az állami vagyont, nem engedjük meglopni a magyar embereket!” – hangsúlyozta Gurmai Zita. Végül jelezte, egyetlen elfogadható válasz, ha visszavonják a törvényjavaslatot.

A szinte egész napos parlamenti vitában Lázár János reagált a szocialista frakcióvezető-helyettes felszólalására. Nem meglepő módon, szinte semmiben nem értett egyet Gurmaival, egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy az államtól nemrégiben kapott milliárdok beépültek a cégbe és ott jól hasznosulnak. Majd meghívta egy mezőhegyesi látogatásra Lázár az ellenzéki képviselőt, hogy minderről saját szemével győződjön meg.

Gurmai Zita a Narancs.hu-nak elmondta, az invitálást elfogadta és hamarosan Gőgös Zoltán volt MSZP-s országgyűlési képviselővel, agrárpolitikussal együtt ellátogatnak Mezőhegyesre. Hozzátette, hogy „továbbra sem látja az értelmét annak, hogy ezt az értékes állami vagyonemelet kiszervezték”.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?