Alapítványi tulajdonba kerül a Mezőhegyesi Ménesbirtok – lenyúlástól tartanak a helyiek

Belpol

Törvényjavaslatot nyújtott be a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes március 31-én. A javaslatok szerdán éjszaka kerültek fel az Országgyűlés oldalára. Egy előterjesztés a Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak juttatná a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság vagyonát. Mezőhegyesen nagy a felháborodás.

Nem április 1-jei tréfáról van szó. Semjén Zsolt a parlamenti irományok szerint március 31-én, szerda éjjel 23 óra 40 perckor adta be a T. Háznak a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavaslatot, majd 14 perccel később, 23 óra 54 perckor azt, amelyik a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság vagyonát az újonnan létrehozandó Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak adná

Az ország egyik legértékesebb agráripari komplexumáról van szó, amely kiváló minőségű földeken termel.  

„A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok kiemelkedő társadalmi értékteremtő szerepének, magánjogi szereplőként a mindenkori kormányzattól való függetlenségének, valamint az általuk ellátott közfeladat és megvalósított célok Magyarországra és a jövő nemzedékére gyakorolt jelentőségének elismerése és biztosítása érdekében, hangsúlyozva, hogy a társadalmi értékteremtő szerep hatékony megvalósítása e szervezetek jogbiztonság elvén alapuló hosszú távú jogi stabilitását igényli, az Országgyűlés a következő törvényt alkotja” – áll a törvényjavaslatban.

Mindez kísértetiesen hasonlít az egyetemek alapítványi átszervezéséhez, egyben árulkodó, hogy az új magánjogi szereplőnek miért kellene „a mindenkori kormánytól függetlennek lennie”. Ha csak nem azért, mert a Fidesz komolyan számol a 2022-es országgyűlési választások elvesztésével. 

A törvényjavaslatban még azt olvasni, hogy „az állam elismeri a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok társadalmi értékteremtő szerepét, és támogatja a közfeladat ellátásukat és céljaik megvalósítását. Az állam az (1) bekezdésben foglaltak érvényre juttatása érdekében védi a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok, mint sajátos magánjogi jogalanyok jogintézményét és magánjogi autonómiáját, és biztosítja a működésükhöz szükséges jogszabályi környezet, ideértve azok szervezeti, vagyoni és működési függetlenségét.  Közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létrehozása során az alapító, illetve a csatlakozó biztosítja a közfeladat ellátásához szükséges vagyonelemeket és finanszírozási eszközöket. Magyarország mindenkori költségvetésének tervezésekor előresorolt tényező a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok vagyonkezelés útján történő, illetve a közfeladat ellátásához közvetlenül szükséges finanszírozási feltételeinek a biztosítása. (...) E törvény hatálya a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra terjed ki. Az alapítvány ügyvezetését legalább öt természetes személyből álló kuratórium látja el. Az alapítvány esetében felügyelőbizottság kijelölése és annak működése, továbbá állandó könyvvizsgáló megbízása kötelező."

Nagy az esély arra, hogy ahogy az egyetemeknél, úgy itt is az ötfős kuratórium több mint Fidesz-közeli lesz.

Ha ez bebizonyosodik, akkor nyeri el végső értelmét a most benyújtott törvényjavaslat, azaz a Ménesbirtok átjátszása alapítványi formába.

Az új törvényjavaslat következménye, hogy hatályon kívül helyezik a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságról szóló 2016. évi XCI. törvényt. Ez a jogszabály azt mondja ki: „ a Ménesbirtok egyszemélyes, zártkörűen működő részvénytársaság és feladatait, mint állami közfeladatokat látja el”. Ahogy megszűnik az a passzus is, hogy „a Ménesbirtok részvényeinek száz százaléka az állam tulajdonában van”.

Mezőhegyesen óriási a felháborodás; a történet mögött a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság kormánybiztosa, Lázár János elgondolásait és érdekeit vélik felfedezni. Több helyi kendőzetlenül lenyúlásról beszélt lapunknak. Voltak, akik egyenesen úgy fogalmaztak, újra visszatér a cselédvilág a dél-békési kisvárosba.

Egy helyi informátorunk elmondta, már eddig is visszatetszést váltott ki, hogy

az esedékes igazgatósági ülésekre nem egyszer repülővel érkeztek a fővárosból az igazgatósági tagok.

Nagy kérdés az is, hogy az alapítványnak kell-e iparűzési adót fizetnie a helyi önkormányzatnak. Ha nem, az szinte lehetetlen helyzet elé fogja állítani a jövőben a várost.

Arról, hogy milyen vagyonkezelő alapítványokat hoz még létre a kormány, ebben a cikkünkben írtunk:

Ez az írásunk pedig azzal foglalkozott, hogy a 2 milliárdos felújítás alatt álló szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt megkaphatja-e a Lázár János irányította Mezőhegyesi Ménesbirtok. (A parlament végül ezt nem szavazta meg.)

Neked ajánljuk

„Félig-meddig röhögtem”

  • Soós Tamás

Rapben ritkán hallani ennyire zavarba ejtő érzelmességet, amelybe mégis rengeteg ön­irónia vegyül. A Take Me Please című, Friss Hús-nagydíjas kisfilmjéről ismert animátor, Hegyi Olivér nemrég adta ki első, punkosan nyers lemezét Sírunk és nevetünk címen, s a korong generációs látleletnek sem utolsó. Ön­ostorozó szövegekről, a harmincpluszosan kezdett rapkarrier előnyeiről, és arról a politikai szakadékról is beszélgettünk, ami a Fidesz-szavazó szülőktől választja el a korosztályát.

Odalent, a fenéken

  • Bacsadi Zsófia

Jimmy McGovern és a BBC háromrészes drámasorozata nem bíbelődik sokat az expozícióval: egyből behajítja nézőjét az addig büntetlen előéletű Mark Cobden (Sean Bean) börtönfelvételi procedúrájába.

Kebabpizza

A podcast a hangzó újságírás gonzója vagy punkja, s hogy ez felszabadító megújulása, vagy épp válságtünete, hovatovább hattyúdala-e az audiozsurnalizmusnak, az továbbra is a befogadói ízlésen múlik. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ami izgalom ma ebben a műfajban vagy műnemben lehet, az leginkább a podcast háza táján keresendő.

Verseny, társakkal

A járványadatok ismeretében fölöttébb abszurd és érzéketlen dolog lenne Beethovent megtenni 2020 nagy vesztesének, de tény, hogy a komponista emlékéve jócskán megsínylette a (kultúr)élet leállását.

Helyzetgyakorlatok

  • TPP

Pályaindító film volt a Rengeteg, eredeti, szokatlan, izgalmas. Hét, egymással közvetlenül össze nem függő etűd, hét, visszatérő kört le­író párbeszéd, hét, ítéletalkotó reflexeinket próbára tevő, nyitott befejezésű, ám önmagukba zárult világok találkozásra való képtelenségét megjelenítő szituáció.

„A pénz nem elég”

Megkerülhetetlen gyűjtő, a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb szereplője. Egyebek mellett gyűjteményépítésről, a Centre Pompidou akvizíciós bizottságában vitt szerepéről és a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadójának a feladatairól kérdeztük.

Pogromok alulnézetből

Apor Péter legfőbb kutatási területe Kelet-Közép-Európa kultúrtörténetének vizsgálata a 20. század második felében, a térség nemzetközi folyamatokban betöltött szerepének áttekintésével kiegészítve.

Városvarázs

  • Sándor Panka

Pelsőczy Réka rendezése felvillantja a lehetőséget, hogy milyen is lenne, ha friss szemmel, turistaként tekinthetnénk Budapestre.

Komisszárkultúra – I. rész

  • Farkas Zsolt

Kulturális hadviselés hosszú távú politikai program- és stratégiajavaslat a „NER” (Orbán-Fidesz) számára, hogyan kell a magyar közintézményrendszer totális bürokratikus fideszesítését betetőzni a kultúra és az oktatás minden résztvevője, és végső soron mindenki gondolkodásának fideszesítésével.

Géppuskával Bodri ellen

Gyakori, hogy a szomszédban kutyás, macskás, netán kígyót tartó ember lakik, de mi a teendő, ha a lakóközösségből valakit sérelem ér? Milyen írott és íratlan szabályok szerint zajlik a kisállatos együttélés a társasházakban?

Eszi, nem eszi

A világon előállított összes élelmiszer egyharmada hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztóig jutna. Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is jelentős, de jó néhányan vannak, akik megpróbálnak tenni ellene.