Minimálbért kérnek a gyermeküket otthon ápolók

  • narancs. hu
  • 2018. június 25.

Belpol

A parlament elé vonulnak szerdán a beteg gyermeküket otthon ápoló szülők és támogatóik.

Az otthoni ápolást végző szülők és támogatóik szerda reggel a költségvetés általános vitájának kezdetekor vonulnak a Parlament elé, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét méltatlan helyzetükre, és követeljék: ismerjék el foglalkoztatási jogviszonyként a munkájukat, amelyért járjon tisztességes bér.

A 2019-es költségvetés tervezetében ugyanis nem szerepel az otthoni ápolást végzők helyzetének rendezése, miközben erre hatalmas társadalmi igény mutatkozik. A társadalom egésze jóval szolidárisabb ezekkel a kőkemény munkát végző szülőkkel, mint a döntéshozók – ezt bizonyítja az a több mint 16 ezer aláírás, amelyet a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület pár hét alatt összegyűjtött. A demonstráció helyszínén több tucat torokszorító történettel mutatják be a tartós beteget ápoló családok életét.

A szervezők – a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület, a Csak Együtt Van Esély – Csoport az SNI-s gyermekekért (CSEVE) és az aHang - nem adják fel a reményt, hogy a jövő évi költségvetésbe bekerülhet az a 6 milliárd forint, ami családok ezreit mentené meg a végzetes elszegényedéstől, amely ma Magyarországon valós jövőkép azok számára, akiknek sérült gyermeke születik.

A szomszédos államokban, beleértve a volt szocialista országokat is, nagyságrendekkel több pénzt kapnak az otthoni ápolást végzők. Tavalyi adatok alapján Csehországban a kiemelt ápolási díj 180 ezer forintnak megfelelő összeg havonta, Horvátországban 445 euró (140 ezer forint). Romániában ápoló asszisztensnek hívják, aki ezt a munkát végzi, és míg tavaly 1250 lejt, 87 ezer forintot kapott havonta, idén már 1900 lejt, azaz 130 ezer forintot, az összeg jövőre is nőni fog. Szlovákiában az otthoni ápolók bére (nem segélye!) 435 euró (138 ezer forint), augusztustól pedig a fogyatékkal élő emberek további 300 euró családi pótlékot kapnak. Ausztriában a 24 órás otthoni ápolásért kerek 2000 euró jár. Ehhez képest Magyarországon a legmagasabb, a kiemelt ápolási díj összege 2018-ban nettó 52 800 forint.

A Költségvetési Felelősségi Intézet számításai szerint évi 6 milliárd forintból megoldható lenne a kiemelt ápolási díjban részesülők helyzetének rendezése. A halmozottan sérült gyermeket nevelő szülők ugyanis nem tudnak munkát vállalni, így több száz háztartásban kell két vagy több embernek 100 ezer forint alatti összegből megélnie, míg egy sérült gyerek ellátása megannyi többletköltséggel jár. A tartós ápolást végzők száma 45 000 fő, közülük 12 000-en kiemelt ápolást igénylő családtagok ellátását végzik napi 24 órás munkában. Egy intézményben elhelyezett tartósan beteg személyre jóval többet költ az állam, mint amennyit az otthoni ápolásra.

A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület és a csatlakozó szervezetek ezért azt kérik, hogy az otthoni ápolás váljon foglalkoztatássá, annak bére pedig legalább a minimálbér összegét érje el, az otthoni betegápolást ismerje el a kormány munkaként való elismerését és legalább a minimálbér összegét kapják meg azok, akik napi 24 órás szolgálatban dolgoznak súlyosan beteg hozzátartozójuk mellett. Az intézményi elhelyezés is körülbelül ennyibe kerül, de sokkal emberségesebb lenne, ha ezt otthonápolás támogatására fordítaná az állam.

A témában írt korábbi cikkünk itt olvasható.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.