Most figyeljen: Áder népszerűség helyett az „elvszerűséget” választotta a lex CEU aláírásával

  • narancs.hu
  • 2017. április 25.

Belpol

A köztársasági elnök nem adott többet CEU-ügyben, mint egy kispados Fidesz-szóvivő.

Klímaügyi előadása után közéleti témákban is kérdezhették Áder János államfőt az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának diákjai. Várható volt, hogy a CEU-ügy is előkerül, hiszen az iskola diákjai és tanárai már napokkal a köztársasági elnök látogatása előtt kifejezték tiltakozásukat a törvény aláírása miatt.

Áder a hvg.hu tudósítása szerint azt mondta, kollégáival megvizsgálták az előzetes alkotmánybírósági normakontroll és a Parlamentnek visszaküldés lehetőségét is, ám nem látták annak érveit, hogy bármelyiket válasszák. "Népszerű akarok lenni vagy elvszerű?" – saját elmondása szerint ez a kérdés lebegett Áder előtt. Ha nem írja alá, talán népszerűbb lett volna, de így hű maradt elveihez.

false

 

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A 444 szerint a köztársasági elnök azt is mondta: „legalább annyian mehettek volna ki az utcára amellett tüntetve, hogy írjam alá, mint ahányan azért mentek ki, hogy ne írjam.” De hát nem mentek. A CEU további működésével kapcsolatban Áder a kormányzati paneleket ismételgette: 28 külföldi egyetemet érintett az Oktatási Hivatal vizsgálata, a törvényi feltételek teljesíthetők, stb. Áder szerint valamiért három CEU van – Kósa Lajos szerint négy, a valóságban legjobb tudomásunk szerint kettő-, és a törvény a budapesti Közép-európai Egyetemet nem érinti.

Érdekesség, hogy Áder látszólag felkínált egy kiskaput a törvény kijátszására. Azt mondta, a CEU-nak nem feltétlenül kell amerikaicampust építenie, elég, ha egy ottani egyetemet megbíz képzéseinek lebonyolításával. Persze jó kérdés, hol találnának olyan egyetemet és oktatói gárdát, amely fél év alatt reprodukálni tudja a CEU teljes magyarországi képzési palettáját. Palkovics László oktatási államtitkár két héttel ezelőtti ajánlatához hasonlóan Áder megoldása is inkább kivitelezhetetlen, cinikus kommunikációs fogásnak tűnik.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.