„Ne nevettessük ki magunkat” – Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár reagál

Belpol

Maruzsa Zoltán reakciója arra, hogy tényleg megakadályozta-e Pécsett a néprajz és politológia szakokon az idei évfolyamok elindulását.

Lenullázná a pécsi néprajz szakot a kormány című cikkünkben számoltunk be arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem néprajz és politológia szakán – legalábbis a kari vezetés szerint – Maruzsa Zoltán akadályozta meg az idei évfolyamok elindulását. A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár válaszolt az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre.

magyarnarancs.hu: A PTE BTK oktatói szerint néprajz nappali és levelező, valamint politológia levelező szakon is megvolt a szakindításhoz minimálisan szükséges jelentkező, önök mégsem engedték elindítani az évfolyamokat. Miért nem?

false

 

Fotó: Németh Dániel

Maruzsa Zoltán: A felvételi eljárás során valóban vizsgáltuk azt, hogy hol alacsony a jelentkezői létszám. Generálisan 5 fő alatt néztük meg az állami intézményeknél, hogy hol gyenge az érdeklődés. Valóban, a pécsi bölcsészkaron jó pár szak esetén az intézmény egyfős minimumot állított be még februárban, de ezt akkor azért engedtük el, mert ilyen alacsony jelentkezői számaik eddig nem voltak. Mindenki azt feltételezte, hogy nagyobb lesz az érdeklődés. Minden intézménnyel egyeztettünk a ponthúzást megelőzően, ez megtörtént július 22-én Bódis rektor úrral is Pécs vonatkozásában, ahol rákérdeztem, hogy tényleg elindítják-e 5 fő alatt a képzéseiket. Én értem és tudom, hogy a kar 1 vagy 2 fővel is elindította volna a szakokat, de 2 hallgató támogatása egyetlen oktató nagyjából egyhavi bérét fedezi. Amikor a kar azt mondja, hogy neki ez anyagilag tökéletesen megéri, akkor vannak aggályaink. Amikor azt mondja a kar, hogy hallgató nélkül is tudja finanszírozni a tanszéket, akkor pedig jó döntést hoztunk a hallgatók érdekében, hogy nem engedtük 2 fővel elindítani a képzést. Nyilván nagyon színvonalas találkozót lehetne szervezni a diplomaosztó tízéves évfordulójára, de ne nevettessük ki magunkat azzal, hogy 2 fővel indítunk képzéseket. Amikor ezt a nyilatkozatot olvastam az újságban, én beszéltem is dékán úrral, hogy vajon ennyire megjavult-e a kar anyagi helyzete. Áprilisban nekem még azt mondta, hogy pár százmillió forint hiányzik a költségvetésükből. Ha azt mondja, hogy most minden képzést el tud indítani, akkor valami hatalmas bevételhez juthatott a kar; mi azt látjuk, hogy sajnos nincsenek ilyen jó helyzetben. De még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy rektor úrral egyeztetve került sor a szak el nem indítására.

magyarnarancs.hu: Volt még ehhez hasonló eset az országban?

MZ: Az 5060 el nem induló szakra készítettem egy bontást. Ezen szakok indítására elvileg engedélyük volt az egyetemeknek. Ezek közül 1426-ot meg sem hirdettek, 2225 szakra egyetlen jelentkező sem esett be. 1421 esetben volt első helyes jelentkező, de az intézmény kevésnek találta a jelentkezői számot, és ezért nem indította a képzést. 177 végül nem indított helyen érte el a jelentkezők száma a meghirdetéskor rögzített minimális számot, de ezek közül is csak 67 helyen volt a jogszabálynak megfelelő elég jelentkező (jogszabálynak nem megfelelő például az, aki nem érettségizett vagy nem érte el a minimális 240 pontot). Ezen a 67 helyen is döntő többségében az intézmény saját döntéséből nem indult el a szak, néhány helyen pedig a pécsihez hasonló módon konzultáltunk az egyetemi vezetéssel.

Figyelmébe ajánljuk