A "kiszavazott" és a "megosztó": két különös figura a szegedi közgyűlésben

Kis-Magyarország

A Botka-párti, a kormánypárti, valamint a törvénnyel összeütközésbe került, de szabad lábon lévő képviselők csoportja alkotja most a szegedi közgyűlést, miután a frakciójából kizárt Joób Mártonnak Szabó Bálint mögött jutott hely az ülésteremben.

Az ellenzéki fellegvárként számontartott Szegeden 24. éve Botka László a polgármester (Összefogás Szegedért Egyesület, korábban: MSZP). Az egyesület és a parlamenti ellenzéki pártok szövetsége többséget alkot a Fidesz–KDNP-vel szemben, ez a fölény érvényesül is a közgyűlési munkában. Bal- és jobboldal álláspontja a várakozások szerint alakul, amikor a kormány munkáját ítélik meg, vagy például a Szeged-Csanádi Egyházmegye által tervbe vett iskolaépítésről és erdőkivágásról van szó. Akkor viszont egyetértésben szavazott a közgyűlés, amikor a kínai elektromosautó-gyár, a BYD szegedi letelepedését készítették elő. Ugyanígy, együtt döntöttek a kormányzó és az ellenzéki képviselők Szabó Bálint mandátumáról is tavaly szeptemberben. Egyhangúlag állapították meg, hogy Szabó (Független Városi Szövetség–Magyar Egyesület) méltatlanná vált a képviselői tisztségre, mivel szándékosan követett el bűncselekményt, ezért megvonják a mandátumát. A jelek szerint könnyebb egy 5 milliárd eurós beruházás útját egyengetni, mint Szabót kiakolbólítani, mert ő a november 17-i ülésen is jelen volt. Amikor arról volt szó, hogy az önkormányzati vezetés a véderdő helyett más területeket ajánlott az egyházmegyének iskolaépítésre, és érthetetlen, azokat miért nem tartotta jónak az egyház, Szabó Bálint megmondta: azért, mert Kiss-Rigó László püspök úr az iskolával együtt még két futballpályát is szeretne. Ezért akar a meglévő stadion és sporttelep mellett, folytatólagosan építkezni. Ezt fideszesektől tudja Szabó, ő sem örül neki.

De vajon Szabó Bálint jogszerűen tartózkodik-e a teremben, vagy nem? Ezt a kérdést az ülésen egymás után többször is nekiszegezte Botka László polgármesternek Német Ferenc (Fidesz–KDNP). „Itt ön elmondta a múltkor, hogy kiszavazzuk. És, mint a Való Világban, kiszavaztuk. Oszt’ itt a Bálint” – méltatlankodott Német. Botka kérésére Martonosi Éva jegyző tájékoztatta Németet a jogi helyzetről, és ezt Szabó kiegészítette: keresetlevelet nyújtott be a bíróságon a szeptemberi határozat ellen. Közigazgatási per indult, és amíg az eljut a jogerős ítéletig, a képviselőnek joga van részt venni a közgyűlés munkájában.

Volt egy álma

Szabó Bálint baloldaliként indult, a jobboldalt is megjárta, képviselte többek közt a Szeviép által ki nem fizetett vállalkozókat, más, jogsérelmet szenvedett embereket. Különböző közéleti vitákban Szegeden Botka Lászlót bírálta, emiatt perek indultak, amelyeket a polgármester meg is nyert. Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Pétert ostorozta Szabó, közben azonban a szegedi fideszeseket is ekézte. A politikát sakkjátszmának tekintő megfigyelők szerint e három Szabó-projekt Lázár János pozícióit erősítette.

2021 Valentin-napján Szabó Bálint nagy leleplezést ígért, aztán eltűnt, és alsónadrágban került elő azzal a történettel, hogy elrabolták és kis híján megégették. A helyi Jobbik-szervezet ezután közös erővel gyámság alá helyeztette volna, a fideszes frakcióvezető nyilvános rendezvényen mondta neki, hogy elment az esze. Egy év múlva a liba- és kacsatenyésztők állatjóléti támogatásáért szervezett tüntetést Mélykúton, és őt választották a Lúd- és a Kacsaszövetség elnökévé, vitatott körülmények között. Augusztus huszadikára országos gazdatüntetést hirdetett, ami rosszul sikerült, a víziszárnyas-tenyésztők egy részével megromlott a kapcsolata. Szeptemberben bevágott kocsival az Orbán Viktor miniszterelnököt kísérő konvojba, ráhozva a szívbajt a TEK-esekre. A beszámolók szerint kilométereken át cikázott a védett személy körül, amikor közel ért hozzá, kihajolt az ablakon, sípolt és integetett. Hét és fél hónapig volt emiatt előzetes letartóztatásban, aztán másfél év börtönre ítélték, négy év próbaidőre felfüggesztve. Szabad lett, viszont az elzárásra változtatott ilyen-olyan szabálysértési pénzbüntetések miatt a múlt év végén behívót kapott a szegedi Csillag börtöntől, és másik két büntetés-végrehajtási intézettől is. Ezt szerinte azért kapta, mert közben bejelentette, hogy indul a budapesti főpolgármesteri tisztségért. Lakást is vett Budapesten, a miniszterelnök közelében.

Szabó Bálint az érdekvédő tevékenységével és politikai pályájával kapcsolatos kérdésre azt felelte a Narancs.hu-nak, nem állítja, hogy zseni és minden úgy zajlott, ahogy tervezte. Ám világos célja van és látja az útját, amelyet 2026-ig be akar járni.

„1998 körül volt olyan álmom, hogy miniszterelnök leszek,

és eredetileg úgy gondoltam, ha fiatalon elég magas pozícióban indítok, egy négyezres kisvárosban, Csepregen, polgármesterként, a választók talán felfigyelnek rám, és közéleti self-made manként fölépíthetem magam – mondja Szabó –, csak nem volt hozzá elég türelmem, kitartásom, és a könnyebbik utat választottam. Pártokhoz, politikusokhoz csapódtam. Volt egy szocialista, aztán DK-s történet, Tóth Csaba–Gyurcsány Ferenc íven, aztán egy következő ív, ami Lázár János és környéke, még ha kimondatlanul is. 2022 elejétől a saját utamat járom, ez a gazdatüntetésre és a börtöntörténetre is igaz. Új társadalmi mozgalmat építek, ennek első számú vezetőjeként szeretnék részt venni az országos politikában.

Egyelőre viszont azzal kel és fekszik, hogy a 8 nap elzárásra invitáló három behívó mellett mikor bocsátanak ki elfogatóparancsot vele szemben. Kétmillió forintra rúg az a bírságösszeg, amelyet 19 különböző ügyben szabtak ki vele szemben, és ha ezeket nem tudja befizetni, előbb-utóbb be kell vonulnia. Szerinte akkor veszik őrizetbe, amikor épp kellemetlenné válik. Ez akkor nem várható, miközben Vas megyéből vonatozik hazafelé, de ha a török elnök látogatása idején a Karmelita környékén bukkant volna fel, szerinte már nem lenne szabadlábon: „Várom a rendőröket. Pénteken a szüleim Vas megyei házánál jelentek meg, de nem azért, hogy elvigyenek. Csak megkérdezték, hogy ha oda küldenek nekem levelet, megkapom-e, szoktam-e ott tartózkodni, és ott vagyok-e épp. Ám tudhatták, hogy nem, mert az országos rendőr-főkapitányság Teve utcai épületében voltam, élőben jelentkeztem be.”

Szabó azt tapasztalja, a rendőrséghez hasonlóan az ügyészség és a bíróság működése és összhangban szokott lenni a politikai érdekekkel. Szerinte nem véletlen, hogy a közgyűlésben két független képviselő van, és ők egymás mellé kerültek. Közte és Joób között az a különbség, hogy ő a beismerő vallomással kikerült a csapdahelyzetből, és a bírságok kifizetése vagy az elzárás letöltése árán, de szabadul. „Én szabad vagyok” – hangsúlyozza.

Televigyorogta

A Joóbot érintő büntetőügy még zajlik. A Hit Gyülekezetéhez tartozó, tizenegy gyermekes, háromszoros világbajnok kenust különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolják. Vállalkozása, amely szórólapot terjesztett, műsorújságot adott ki, az ügyészség szerint jogtalan eszközökkel próbált talpon maradni a piaci körülmények kedvezőtlen alakulása után, négy megyére kiterjedő céghálót létrehozva, az adózást, járulékfizetést kerülve, fiktív számlákkal operálva, 271 millió forinttal megrövidítve az államot. Több vádlott is bűnösnek vallotta magát, ugyanakkor a tanácsvezető bíró megjegyezte a tárgyaláson, ez még nem jelenti azt, hogy Joób Márton is bűnös. A képviselő állítja, nem hozott létre bűnszervezetet. Szerinte a hatóságok előre eldöntötték a bűnösségét, és csak azokat a bizonyítékokat veszik figyelembe, amelyek illeszkednek a vádhoz. Az a pénz pedig, amiről az ügyészség állítja, hozzájuk került, sosem volt náluk, mi több – állítja – nagy veszteséggel hagyta maga mögött a szórólappiacot 2017-ben.

Joób is volt előzetes letartóztatásban 184 napig, az Összefogás Szegedért Egyesület frakciója kizárta. Mihelyt megtehette, folytatta a munkáját függetlenként, megmondta, indulni fog a következő választáson is. 

Ahogyan korábban, 2023-ban is megrendezte körzetében az Újszegedi Családi Napot, ahonnan Szabó Bálint is bejelentkezett videón, megdicsérte Joób munkáját. Az önkormányzati fenntartású szeged.hu hírportál észrevette, hogy a fideszes országgyűlési képviselő is ott volt, és megírta: „Méghogy nem találtak egymásra: Mihálffy Béla televigyorogta Joób Márton családi napját”.

„Több mint tízezren voltak, nagyon jól sikerült. Meghívtam Botka László polgármester mellett minden szegedi önkormányzati képviselőt és országgyűlési képviselőt is, többen el is jöttek, a polgármester nem, viszont lejárató cikkek jelentek meg a programról az önkormányzat lapjában. Sajnálom, szerintem a városi politikát nem a pártállásnak kellene meghatároznia” – reagált a Narancs.hu kérdésére Joób Márton. Továbbra is az a szándéka, hogy indul a 2024-es választáson, és elkezdené harmadik ciklusát, ezután sem párthoz kötődve.

 
Joób Márton és Szabó Bálint a szegedi közgyűlésben
Fotó: Kuklis István

Joób továbbra is tiszteli Botkát, de a polgármester lezárta vele minden kapcsolatát, nem hajlandó fogadni őt, pedig – mondja Joób – jogászként az ártatlanság vélelmének elvét kellene követnie. Szerinte valótlan indokokkal zárták ki a frakcióból, és jellemző, hogy hátraültették a közgyűlési teremben, a jobb oldalra. A jobboldal nem kereste vele a kapcsolatot. Meggyőződése, azért zajlik vele szemben ez az eljárás, mert népszerű volt, az ahogyan az embereket érintő ügyek mellett állt ki, ütközött más érdekekkel. A vád szerinte csúsztatásra épül, minden pontját cáfolni tudta a törvényszék előtt, nem is ismerte be a bűnösségét, és bízik benne, hogy végül tisztázódni fog a neve és a felelőssége. Szabó Bálintról pedig azt gondolja, megosztó személyiség, politizálása egyedi, és nem mindig célravezető, de ahogyan a többiekkel, vele is igyekszik jóban lenni.

A kívülálló azt látja, azon túl, hogy egymás közelében ülnek, jó viszonyban vannak. Amikor Szabó Bálint már várja a bizottsági ülés kezdetét, és megjön Joób Márton, az elhangzó kérdés – mi újság veled? – nem sima udvariassági formula.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk