Negyedóráig tanácskozott a Fidesz-frakció, Matolcsy nem lesz miniszter

  • narancs.hu
  • 2018. április 24.

Belpol

Orbán ismertette a menetrendet, konkrétumok nélkül, még Balog Zoltán lemondásáról is csak a sajtóból értesülhettek a képviselők.

Hétfőn tartották a Fidesz megválasztott képviselői az első informális frakciótalálkozójukat, ahol Orbán közölte a következő hetek menetrendjét, írja a 24.hu.

A hivatalos alakuló ülés május 3-án lesz, ott ismerteti Orbán a kormánya névsorát és az új struktúrát.

Részletek, nevek most sem hangzottak el.

Pár órával később jelentette be Balog Zoltán, hogy ő biztosan nem folytatja a munkát az emberi erőforrások minisztériumának élén. Ugyanakkor azt mondta a kormányközeli Origónak, hogy Orbán megtartaná a csúcsminisztériumot.

A 24.hu szerint a képviselők Balog távozásáról is csak a sajtóból értesültek.

Egyetlen konkrétum hangzott el a megbeszélésen: Matolcsy György nem lesz fejlesztési miniszter, Orbán az ötletet légből kapottnak nevezte.

Lázár már múlt héten távozott a kormányból, a portál még Seszták Miklós fejlesztési miniszter távozását valószínűsíti.

A Hvg.hu mindeközben azon elmélkedett el, vajon Balog után ki rázza gatyába azt a gigaminisztériumat, ami nyilvánvalóan központi szerepet kap majd Orbán „demográfiai súlypontú“ kormányzásában? Informátoraik körbekérdezése után arra jutotta, hogy a posztra Novák Katalin családügyi államtitkár a legesélyesebb, de szóba jöhet Palkovics László oktatási államtitkár is.

Orbán márciusban mondta ezt Novák Katalinról: „Meg fogják látni, hogy jelentősége van annak is, hogy úgy látom, megtaláltuk azt a hölgyet Novák Katalin személyében, aki a demográfiai fordulathoz szükséges kormányzati politikát a következő években képes lesz összeilleszteni és talán le is vezényelni.”

Figyelmébe ajánljuk