Nem elfogyott, hanem megromolhatott a maradék Szputnyik-vakcina

  • narancs.hu
  • 2021. december 5.

Belpol

Mintegy 200 ezer dózisról lehet szó, amelyet valószínűleg meg kellett semmisíteni. 

November közepén a kormány azt közölte, hogy „a Szputnyik már elfogyott”, a G7 szerint viszont ekkor még volt közel 200 ezer rendelt és leszállított dózis, amit még nem használtak fel, így ez megromolhatott. 

A beadott vakcinák típusára vonatkozó információt ugyan hazai felhasználásra a magyar kormányzat sohasem tett közzé, viszont az adatokat elküldi az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak (ECDC), amelynek oldaláról ez némi késéssel legyűjthető. 

A G7 összesítése szerint az orosz gyártó májusban leszállította az utolsó 200 ezer adagot is a kormány rendeléséből, ugyanakkor az orosz vakcina felhasználása június közepén szinte megállt, utána már alig alkalmazták. A legutóbbi héten pedig már egyetlen egy dózist sem adtak be belőle.

Az orosz oltóanyagnak az OGYÉI honlapja szerint hat hónap a szavatossági ideje, az utolsó 200 ezer Szputnyik (második komponens) pedig május 11-én érkezett Magyarországra, így november első felében ezek szavatossága akkor is lejárt, ha csak közvetlenül a szállítás előtti napokban gyártották le őket. 

A lap próbálta megtudni a koronavírus sajtóközponttól, hogy volt-e még olyan készlet, amelyet nem használtak fel, és amelynek lejárt a szavatossági ideje, de nem kapott választ a kérdéseire,

az ECDC-nek leadott adatsor szerint viszont kellett maradnia még 198 208 adagnak, amiket előbb-utóbb meg kellett semmisíteni.

 

Ennyi Szputnyik vakcina értéke mintegy 578 millió forint volt a szerződés megkötésének idején érvényes forint-dollár árfolyam szerint.

A lap ugyanakkor hozzáteszi, hogy a mintegy 90 százalékos felhasználtság nem számít rossz aránynak.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk