Nem történt bűncselekmény, így nem vizsgálják az orosz kódokat

  • narancs.hu
  • 2017. május 10.

Belpol

Gondolta volna?

Bűncselekmény hiányában elutasította Tényi István feljelentését a V. és XIII. kerületi ügyészség – írja hírTV.hu . Mindezt annak ellenére, hogy elismerik: a kormány megsértette adatvédelmi szabályzatát.

Indoklásában az ügyészség azt írta: megállapítható, hogy a kormány megszegte az adatvédelmi szabályzatot, amikor harmadik félnek adta ki a konzultációt kitöltők adatait, ám a felhasználók által közölt személyes adatok továbbításában nem volt haszonszerzési célzat, és érdeksérelem sem állapítható meg – így pedig nem valósult meg a személyes adattal visszaélés.

A kódrészlet, amit még a 444.hu szúrt ki április elején, a nemzetközi konzultációs kérdőívet kitöltők adatait, illetve válaszaik első 255 karakterét is elküldte orosz szerverekre. Bár a kormány által kiadott közlemény szerint a kóddal az égvilágon semmi probléma nem volt, csupán a honlapon szereplő analitikai eszköz, minden bejelentés nélkül  hirtelen törölték a 444 cikke után. Később kiadott közleményükben azt írták, tették mindezt "tekintettel arra, hogy az elemző eszköz rosszindulatú félremagyarázásokra adhat lehetőséget, így a kormány arra kérte a fejlesztőket, hogy ezt a technikai funkciót kapcsolják ki".

A hvg.hu szerint a történet azért is aggasztó mert a Yandex korábban az orosz titkosszolgálatnak adta ki felhasználói adatait, többek között például olyan személyekéit, akik rajtuk keresztül támogatták pénzzel az orosz ellenzéki bloggert és korrupció-ellenes aktivistát, Alekszej Navalnijt. Egy korábbi írásunkban erről részletesen beszámoltunk:

A hallgatás törvényei

Elüldözött újságírók, kimondhatatlan információk, betiltott és lehetetlenné tett lapok, könyörtelen médiahatóság, megfélemlítő törvények, titkok és hazugságok mindenütt - az orosz nyilvánosság legfőbb sajátosságai. Lássuk a részleteket.

Az ügy ismét napirendre került hétfőn az Országgyűlésben is, ahol Gúr Nándor MSZP-s képviselő felszólalásában kifejtette, hogy Orbánnak le kellett volna mondania, miután kiderült, hogy az online kitölthető nemzeti konzultációs kérdőív holnapján futó mérőkód orosz szerverekre továbbította a kitöltők személyes adatait – azaz a nevüket, az e-mail-címüket és életkorukat –, miközben az adatvédelmi szabályzatban az szerepelt, hogy harmadik félnek nem adják ki ezeket.

Orbán persze tagad, az ügyészség álláspontjával szemben válaszában azt mondta: betartják a szigorú adatvédelmi szabályokat, és a jövőben is így fognak tenni. Orbán szerint Gúr és az MSZP megtámadta a nemzeti konzultációt. Az emberek tudják, hogy a kérdőív biztonságos, ezt bizonyítja, hogy eddig egymillióan töltötték ki, “ez a bizalom jele", mondta a miniszterelnök.

Orbán természetesen most sem bírta ki a szokásos NER-lózung nélkül: azt mondta, az MSZP korábban a szovjeteket, utána az IMF-et szolgálta ki, most pedig Soros György oldalán áll. "Ehhez gratulálunk!" – tette hozzá.

Figyelmébe ajánljuk