Nem tudtak megállapodni a jelöltek, úgy tűnik, mégsem lesz előválasztás az V. kerületben

  • narancs.hu
  • 2024. március 28.

Belpol

Pedig csak akkor van esélye az ellenzéknek, ha egy jelölt áll a kormánypárti indulóval szemben.

Kovács Alex Gábor, az ellenzéki Tiéd a Belváros frakció vezetője, valamint a DK-Momentum által támogatott Juhász Péter nem tudott megállapodni, így várhatóan mégsem lesz előválasztás Budapest V. kerületében április 4. és 7. között – írja az rtl.hu. A portál megkeresésére Herényi Károly, a szervezésben szerepet vállaló Civil Választási Bizottság képviselője azt mondta: hivatalosan még nem kaptak tájékoztatást arról, hogy nem lesz előválasztás, és még további tárgyalást is terveznek a közeljövőben.

A kerületben már szeptemberben bejelentette indulását Kovács Alex Gábor, aki a helyi ellenzéki frakció támogatásával jelöli magát. Ő már akkor jelezte, hogy másik jelölt esetén nyitott az előválasztásra. Juhász Péter tavaly decemberben közölte, hogy ismét visszatérne a politikába V. kerületi polgármester-jelöltként, később pedig többször is arról posztolt, hogy ő is előválasztást szeretne.

A felek már az időpontot is kinézték (április 4-7.), azonban a tárgyalások elakadtak, volt olyan egyeztetés, amit végül meg sem tartottak, illetve az is felmerült, Kovács Alex Gábort nem egy párt, hanem egy egyesület indítaná (Tiéd a Belváros), miközben a keretmegállapodásban a párt szó szerepel, mint lehetséges jelölőszervezet.

Problémát okozott továbbá, hogy az előválasztásra fejlesztett szoftverért, valamint az egyéb költségekért fejenként 4-5 milliót kellett volna fizetnie a jelölteknek. Kovács Alex Gábornak azonban nincs állami támogatással rendelkező jelölőszervezete, így neki saját zsebből kellene állni a költségeket. Juhász Péter szintén gyűjtést szervezett a kiadások finanszírozására, bár a Momentum az rtl.hu-val  azt közölte, hogy a párt jelöltjeinek nem kell majd fizetni. (Kérdés, hogy a párton kívüli Juhász Pétert saját jelöltjüknek tekintik-e.)

Juhász Péter egy szerdán közzétett vidóban fejtette ki, hogy szerinte miért Kovács Alex Gábor tehet az előválasztás elmaradásáról, amire Kovács Alex Gábor Facebook-posztjában úgy reagált, szerinte nem igaz, amit Juhász Péter állít.

Mivel a ZRI Závecz Research januári felmérése szerint a fideszes Szentgyörgyvölgyi Pétert a helyiek 37 százaléka támogatja, Kovács Alex Gábort 27 százalék, Juhász Pétert pedig 11 százalék (ekkor még versenyben volt a momentumos Kerpel-Fronius Gábor is, akit 9 százalék támogatott év elején, ám ő végül Juhász Péter javára visszalépett), a számok alapján egyértelmű, hogy csak akkor van esélye az ellenzéknek a június 9-i önkormányzati választáson, ha egy jelölt áll a kormánypárti indulóval szemben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?