Orbán két évig minden migrációt tiltani akar

Belpol

"Elmegy a járvány kérdése és visszakerül a migrációé az európai politikába" - mondta Orbán a rádióban. A migrációs kérdések a konzultációba is bekerülnek.

Ismét a Kossuth Rádió vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök, aki az elmúlt napokban a családosoknak beígért adóvisszatérítéssel kapcsolatban arról beszélt, hogy ha a gazdaság újraindítása sikerül, akkor nyugdjprémium is lesz, az elv pedig ehhez hasonló a családi adóvisszatérítésnél is. A helyzet mégis azért más, mert ennél aktívakról van szó, ezt a pénzt ők keresték meg.

Orbán úgy fogalmazott, hogy ha jól megy az országnak - "bár most olyan nagyon jól nem megy" -, akkor kérdés, hogy mire való a siker, mit kezdünk azzal a pénzzel, ami az ország működéséséhez szükséges összegen felül keletkezik, de a "legegyszerűbb az, ha visszaadjuk azoknak, akik megdolgoztak érte, azoknak, akik a válság során a legtöbb terhet vitték" - mondta.

Hozzátette, mindenki megkaphatja ezt az összeget, de csak az átlagjövedelmet terhelő adó mértékéig, ez a plafon. Ez egy újszerű gondolat, amit a kormány nemzeti konzultációra is fog bocsátani, hogy elnyerjék hozzá az emberek támogatását - mondta.

A csütörtökön beharangozott nemzeti konzultációról azt mondta, egy alapkérdést kell tisztázni, hogy ugyanabban a koordinátarendszerben gondolkodjanak az emberek: egyetért-e az ország abban, hogy nem ugyanaz lesz a világ- és az európai gazdaság a járvány után, mint előtte volt, mert ha így van, akkor alkalmazkodni kell ehhez. "Felfogásom szerint nagy változások lesznek, és lesznek még járványok. Én azok véleményém osztom, akik szerint a járványok és népvándorlások korát éljük, ezért migrációs kérdések is lesznek a konzultációban" - mondta.

Úgy fogalmazott, hogy "migránshadak dörömbölnek Európa szinte minden kapuján", szárazföldön és vízen, és míg tavaly a határhoz érkezők száma 10 ezer körül volt, az idén eddig ez 38 ezer, vagyis a migrációs nyomás nő. "Elmegy a járvány kérdése, és visszakerül a migrációé az európai politikába" - fogalmazott.

Hozzátette, Magyarország álláspontja világos, de "keményíteni is akarnám a magyar álláspontot". Mint mondta,most már nem csak az illegális migrációt kellene akadályozni, mert a járványt Európában már legyőzték, máshol pedig nem, ezért azt javasolja, hogy

két évig semmilyen migrációt ne engedjünk, ez is szerepelni fog a konzultációs kérdőívben.

Arról is beszélt, hogy ez mindig összekapcsolódik a jóemberség kérdésével, mondván lehetünk-e jó emberek, ha tiltjuk a migrációt, de a magyar kormány felfogása szerint a migráció eleve, "filozófiailag" rossz dolog, mert arról szól, hogy az ember megszületik valahova, de ott nem tud jó életet megteremteni magának, és ezért máshova megy, de ez nem jó dolog. Szerinte ha segítenünk kell valamiben egymásnak - bár egyébként elmaradott magyar és európai régiók is vannak -, akkor abban kell segíteni, hogy mindenki ott élhessen jó életet, ahova született. Van persze olyan, hogy el kell jönni háború, éhínség miatt, de szerinte ilyenkor csak átmeneti segítséget kellene, hogy kapjanak.

"A jóisten mindenkinek adott egy talpalatnyi helyet, ott kell élni, dolgozni és boldogulni"

Európának az átmeneti segítségnyújtásra kellene csak koncentrálnia, és helyben kellene segítséget adni, szerinte ebben gyengén teljesít Európa.

A járvány alatt egymást segítő vállalkozások felvetésére Orbán azt fejtegette, hogy baj esetén az emberek egymás felé fordulnak, szeretetteljesebbek lesznek a kapcsolatok, ez igaz a vállalkozásokra is, és ebben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának nagy szerepe van, remek javaslatokat dolgoztak ki, hogy hogyan tudna a kormány segíteni nekik úgy, hogy egymást segítsék, mert a jegybank nem tud olcsó hitelt adni, mivel magasan van az olajár. Orbán azt mondta, várják Parragh László és a kamara további javaslatait.

A második oltást fel nem vevőkről úgy fogalmazott, a magyar emberekben van felelősségérzet, de úgy tűnik, nem mindenkiben. Persze lehet, hogy

vannak, akik egészségügyi okokból várnak - őket nem fogják lehúzni a védettek listájáról, de a többieket igen.

10 nap plusz szabadságot ad a kormány annak a mintegy 170 ezer embernek, akik részt vettek a járvány elleni védekezésben. Arra a kérdésre, hogy ki fogják-e tudni venni a sok munka ellenére, azt mondta, vegyék ki, de megint elmondta, milyen sokat dolgozott ő is.

"Én is túlóráztam, bár az én fizetésem nem csökkent, sőt, valamivel növekedett, de engem is megrángatott a járvány, mert 16 órázni, az eszi az embert."

A minimálbér-emelés apropóján Orbán felidézte, hogy "amikor poétikusan fiatal korában", 1998 és 2002 között volt miniszterelnök, akkor hiába emeltek a minimálbért, a választást végül elvesztették, tehát ez nem segít választást nyerni, de ennek ellenére meg kell emelni a minimálbért, viszont nehéz megtalálni azt az összhangot, hogy ettől a kis- és középvállalkozások ne menjenek tönkre. A nagyvállalalatok szerinte kibírnák az emelést, ha jól megy a gazdság, "és most jól fog menni".

Felidézte, korábban hosszan tárgyaltak mindig Demján Sándorral, hogy mennyire lehet úgy emelni, hogy senkit ne kelljen elbocsátani, de

a 200 ezer forintos minimálbér az a határ, amit el kellene érni, és akkor a garantált bérminimum ennél is magasabb lesz, és ez minden bért felfele fog nyomni.

Szóba került a foci-Eb és a térdelés ügye is. Orbán szerint Magyarország számára nagy dolog, kijutott, viszont fenyegette a nagy összeurópai játékot a járvány, és Európában máshol továbbra is korlátozások vannak érvényben; illetve fenyegeti "az ideológiai zűrzavar, ami ha jól értem, az egykori rabszolgatartó államok lelki örökségének eredménye, ez a térdeplés".

Szerinte arról van szó, hogy többeknek lelkiismeretfurdalása van, és próbálják ezt a terhet viselni, és ha mások is viselnék velük ezt, akkor könnyebb lenne nekik is.

"Mi sosem voltunk rabszolgatartók, és a térdelés a magyar kulturális közegben mást jelent"

- fejtegette Orbán, aki szerint ez a más kulturális közeg azt jelenti, hogy a magyarok a pályára lépő játékosoktól azt várják, hogy "ne térdeljenek, hanem harcoljanak, és ha kell, állva haljanak meg". Szerinte "ez az egész dolog, térdeplősdi egy elhibázott ötlet, miközben a magja egy filozófiai bajokból származó lelkiismereti kérdése a rabszolgatartó népeknek".

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk