"A térdelésnek nincs helye a sportban, a szurkolókkal értek egyet" - mondja Orbán Viktor

  • narancs.hu
  • 2021. június 10.

Belpol

Ha vendég vagy egy országban, ne provokáld a helyieket! A térdelés provokáció, amire a szurkolók reagáltak - közölte a miniszterelnök a magyar-ír meccs előtt történtekkel kapcsolatban.

A magyar válogatott keddi felkészülési mérkőzéséről van szó, amelyen Magyarország Írországot fogadta a Szusza Ferenc Stadionban. A meccs előtt az írek - az UEFA kezdeményézesének megfelelően - letérdeltek, így fejezve ki a rasszizmus elleni fellépést. Ezt a szurkolók kifütyülték, a magyar válogatott játékosai pedig nem térdeltek le, hanem a mezükre varrt „respect” feliratra mutattak. 

A hazai szurkolók viselkedéséről Stephen Kenny ír szövetségi kapitány azt mondta: "Ez biztosan káros lehet Magyarország számára az Európa-bajnokság miatt is. (…) Ez nem igazán vet jó fényt Magyarországra és a magyar szurkolókra."

Erről is kérdezték a csütörtöki Kormányinfón Orbán Viktor miniszterelnököt.

"A térdelősdivel nem szimpatizálok, semmi helye a sportban, a sport másról szól" - mondta a kormányfő. Miután az RTL Klub tudósítója feltette neki a kérdést, hogy a kifütyüléssel egyetért-e, Orbán úgy fogalmazott, 

"ha vendég vagy egy országban, ha vendégségbe jössz, ne provokáld a helyieket, a házigazdát".

"Ez provokáció, érthetetlen dolog, amire a szurkolók reagáltak" - tette hozzá a miniszterelnök. Előzőleg pedig kijelentette: "a szurkolókkal értek egyet; a magyar csapat harcoljon, és ha kell, állva haljon meg".

Orbán szerint a térdelés gesztusa kultúrafüggő, a magyarok másként gondolkodnak róla, mint a britek. Majd a következő fejtegetést adta elő: "A magyar ember három esetben térdel le. A Jóisten előtt, a hazája előtt, és ha megkéri a szerelme kezét. Minden más esetben ez kultúraidegen. Akik nemzeti mezt viselnek, azoktól nem azt várjuk el, hogy letérdeljenek, hanem harcoljanak, és ha kell, állva haljanak meg."

A miniszterelnök hozzátette, ez a gesztusrendszer azért terjed ilyen gyorsan, mert "van egy történeti-morális megfontolás, ezt volt rabszolgatartó országok találták ki. Mi nem voltunk rabszolgatartó ország. Nehéz morális teher egy országnak szembesülnie a saját rabszolgatartó múltjával. Mi nem voltunk rabszolgatartók, nem tudunk nekik segíteni, de ezt nem szabad behozni a futballpályára, ez nem megoldás." Megismételte, a szurkolókkal ért egyet, helyesli, hogy a magyar csapat harcoljon, és ha kell, állva haljon meg.

Egy kormánypárti lap részéről feltették azt a kérdést, hogy mi Orbán véleménye Niedermüller Péter erzsébetvárosi DK-s polgármester Facebook-bejegyzéséről, ami szerint az írek kifütyülése miatt "szégyellhetjük magunkat", és kedd este Budapesten jobb volt írnek lenni. 

A miniszterelnök úgy válaszolt, "a szóban forgó véleménygazda kerületi polgármester, majd a választók elmondják a véleményüket az álláspontjáról". "Nekem széles és befogadó nemzetkoncepcióm van" - folytatta Orbán -, "azok is magyarok, akik írek szeretnének lenni."

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?