"A térdelésnek nincs helye a sportban, a szurkolókkal értek egyet" - mondja Orbán Viktor

  • narancs.hu
  • 2021. június 10.

Belpol

Ha vendég vagy egy országban, ne provokáld a helyieket! A térdelés provokáció, amire a szurkolók reagáltak - közölte a miniszterelnök a magyar-ír meccs előtt történtekkel kapcsolatban.

A magyar válogatott keddi felkészülési mérkőzéséről van szó, amelyen Magyarország Írországot fogadta a Szusza Ferenc Stadionban. A meccs előtt az írek - az UEFA kezdeményézesének megfelelően - letérdeltek, így fejezve ki a rasszizmus elleni fellépést. Ezt a szurkolók kifütyülték, a magyar válogatott játékosai pedig nem térdeltek le, hanem a mezükre varrt „respect” feliratra mutattak. 

A hazai szurkolók viselkedéséről Stephen Kenny ír szövetségi kapitány azt mondta: "Ez biztosan káros lehet Magyarország számára az Európa-bajnokság miatt is. (…) Ez nem igazán vet jó fényt Magyarországra és a magyar szurkolókra."

Erről is kérdezték a csütörtöki Kormányinfón Orbán Viktor miniszterelnököt.

"A térdelősdivel nem szimpatizálok, semmi helye a sportban, a sport másról szól" - mondta a kormányfő. Miután az RTL Klub tudósítója feltette neki a kérdést, hogy a kifütyüléssel egyetért-e, Orbán úgy fogalmazott, 

"ha vendég vagy egy országban, ha vendégségbe jössz, ne provokáld a helyieket, a házigazdát".

"Ez provokáció, érthetetlen dolog, amire a szurkolók reagáltak" - tette hozzá a miniszterelnök. Előzőleg pedig kijelentette: "a szurkolókkal értek egyet; a magyar csapat harcoljon, és ha kell, állva haljon meg".

Orbán szerint a térdelés gesztusa kultúrafüggő, a magyarok másként gondolkodnak róla, mint a britek. Majd a következő fejtegetést adta elő: "A magyar ember három esetben térdel le. A Jóisten előtt, a hazája előtt, és ha megkéri a szerelme kezét. Minden más esetben ez kultúraidegen. Akik nemzeti mezt viselnek, azoktól nem azt várjuk el, hogy letérdeljenek, hanem harcoljanak, és ha kell, állva haljanak meg."

A miniszterelnök hozzátette, ez a gesztusrendszer azért terjed ilyen gyorsan, mert "van egy történeti-morális megfontolás, ezt volt rabszolgatartó országok találták ki. Mi nem voltunk rabszolgatartó ország. Nehéz morális teher egy országnak szembesülnie a saját rabszolgatartó múltjával. Mi nem voltunk rabszolgatartók, nem tudunk nekik segíteni, de ezt nem szabad behozni a futballpályára, ez nem megoldás." Megismételte, a szurkolókkal ért egyet, helyesli, hogy a magyar csapat harcoljon, és ha kell, állva haljon meg.

Egy kormánypárti lap részéről feltették azt a kérdést, hogy mi Orbán véleménye Niedermüller Péter erzsébetvárosi DK-s polgármester Facebook-bejegyzéséről, ami szerint az írek kifütyülése miatt "szégyellhetjük magunkat", és kedd este Budapesten jobb volt írnek lenni. 

A miniszterelnök úgy válaszolt, "a szóban forgó véleménygazda kerületi polgármester, majd a választók elmondják a véleményüket az álláspontjáról". "Nekem széles és befogadó nemzetkoncepcióm van" - folytatta Orbán -, "azok is magyarok, akik írek szeretnének lenni."

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.