Palkovics: Vitathatatlan, hogy jó irányt jelöltek ki az oktatásban

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2017. aug. 22., 11:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kérdés? Nincs.

Az oktatási rendszer lassan változik, de mára vitathatatlanná vált, hogy az az út, amelyet néhány éve kijelöltek, helyes irány volt – mondta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen igazgatói kinevezéseket adott át Palkovics László és Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke.
Az államtitkár köszöntőjében kiemelte: az igazgatók feladata, hogy még jobbá tegyék az általuk vezetett intézményeket, hogy élmény legyen ott tanítani és tanulni. A cél, hogy az oktatási rendszer és a diákok a világ élvonalába kerülhessenek – jelentette ki.

Ha ez is a cél, attól egyre távolodunk, a legutóbbi PISA felmérések legalábbis erről tanúskodnak. A tanárok szerint erről a 2010 óta bevezetett „reformok” tehetnek, de térjünk vissza az államtitkár úrhoz, mert további érdekességeket is tartogat.

Palkovics László úgy vélte, az oktatásban végbement változtatások eredményeként hatékonyabb rendszer és egyértelműbb viszonyok alakultak ki, „mindenki tisztán lát”, pontosan tudja, mi a feladata, milyen elvárásoknak kell megfelelnie.

Palkovics úr nyilván nem emlékszik a káoszra, melyet a Klik megjelenése okozott és okoz a mai napig az iskolákban, a tankönyvellátási problémákra, vagy arra, hogy még a krétarendeléshez is központi engedély kell. De Palkovics további humorbombákkal is készült.
Azt mondta, az igazgatók kezében van a fejlesztés lehetősége, hogy iskolájukat jobbá, versenyképesebbé tegyék. „Az irány jó, az eszközök és a források rendelkezésre állnak”, de a helyi igényekre nekik kell megtalálni a válaszokat – magyarázta az igazgatóknak. Hozzátette: fontos feladatuk a pedagógusok motiválása, munkájuk megfelelő honorálása is.

Persze, a bérek az oktatásban is egyre emelkednek, a központi kötelező tantervtől bármikor el lehet térni, és az iskolák élére sem politikai kinevezettek kerülnek 2010 óta.

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2017. aug. 22., 11:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  rworse
  2017. augusztus 23., szerda 07:50
  Az tény, hogy vitathatatlanná vált a zút helyessége. No persze nem a zút helyessége miatt vált vitathatatlanná. Fyredunt pontosítva: "Erről sem nyitunk vitát!"
 2. 8
  interceptor
  2017. augusztus 22., kedd 23:50
  Palkovics, eladtad a lelked az ördögnek, harminc ezüstért. Csak az a baj, hogy te meg a ifőnököd baromságait az egész ország nyögi, egész nemzedékek fogják fizetni a sötétség árát.....Szomorú, hogy ennyire tehetségtelen vezetők jutnak hatalomhoz.
 3. 7
  Pasinszki
  2017. augusztus 22., kedd 20:07
  Egy állami szolgáltatás minőségváltozását mindig az elérendő cél felé történő haladással lehet jellemezni. Többen úgy látjuk, az az elérendő cél, hogy a közoktatás buta alattvalókat neveveljen. Ez irányban valóban hathatós lépések történtek.
 4. 6
  szegedi789
  2017. augusztus 22., kedd 13:08
  A jóiránybatartás fontos ismérve, hogy naponta meg kell ismételni a jóiránybatartás tényét. Azért, hogy a jóiránybatartók tudják, hogy jóiránybatartást végeznek, mikor azt teszik. Nyilván...
 5. 5
  szegedi789
  2017. augusztus 22., kedd 13:04
  Jó? MERRE? ARRA? ELŐRE? HOGY? (Kar széttár.)
 6. 4
  zabrazabra
  2017. augusztus 22., kedd 12:22
  Az egész magyar tudós társadalom gyalázata, szégyene. A teljes közoktatás + a teljes felsőoktatás lezüllesztése a nevéhez fűződik. Hajrá Orbán-közszolgálati egyetem, hajrá Mocsay egyetem, hajrá Matolcsy blöff Phd gyára!
 7. 3
  Hóvarjú
  2017. augusztus 22., kedd 12:20
  PalPÖCSovics PISA
 8. 2
  fyredun
  2017. augusztus 22., kedd 11:57
  A "vitathatatlan" szó jelentése:
  "Kuss! Jó felé megyünk, és kész! Erről nem nyitunk vitát!"
 9. 1
  Valakicske
  2017. augusztus 22., kedd 11:21
  Ide most csak egy olyan, összetett szót tudnék írni, amit rögtön kimoderálnának, tehát ettől tartózkodom.
  De azért nyádcsája, te gyalázatos, pénzért megvehető, szervilis, beszédképtelen fideszrabszolga.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Tarlós megszüntetné
Mi lesz a BKK-val?
Borsodi riport
Egy kegyetlen gyilkosság háttere
Interjúk
Parragh László, René Jacobs, Rob Brydon
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország