Pénz, kövérség, Gyurcsány – interjú Vadai Ágnessel

  • - ngm -
  • 2013. október 17.

Belpol

A DK képviselője szerint Gyurcsány Ferenc nem az MSZP illegális kampányfinanszírozásáról beszélt, csak jelzett egy problémát. Vadai felül tud emelkedni Juhász Péter kijelentésein is, és pártjával együtt egy politikailag unalmas országot szeretne.
false

 

Fotó: MTI – Földi Imre

magyarnarancs.hu: Szimpla tahóság vagy politikai relevanciával is bíró mozzanat volt, amikor napokkal ezelőtt az Európai Parlament KDNP-s tagja, Surján László lényegében lekövérezte önt?

Vadai Ágnes: Mindenekelőtt tahóság. Bárkiről a külseje alapján véleményt nyilvánítani számomra elfogadhatatlan. Ugyanakkor látni kell azt is, ahogyan a kormánypárti képviselő urak a nőkről gondolkodnak. Az ő felfogásuk szerint, ha a nők 5-6 gyereket szülnek, megszűnik a családon belüli erőszak, de felhozhatnám a vak komondoros esetet, vagy a „ne pofázz, kisanyám”-típusú kiszólásokat is. Ezek a megnyilvánulások nem véletlenek. Itt nem arról van szó, hogy egy képviselő mondott egyszer valami menthetetlenül rosszízűt, hanem arról, hogy ma már minden hónapra jut egy ilyen eset. Ezen túl még az a rettentően szomorú, hogy az ilyen megnyilvánulások után a kormánypárti képviselő hölgyek és urak mind némák maradnak, és nem vetik ki magukból azt, aki így beszél.

magyarnarancs.hu: Mennyire ismeri Surján Lászlót? Dolgoztak valaha együtt?
VÁ: 2004-ben EP-megfigyelő voltam, így természetesen ismerjük egymást. Ennél lényegesebb az, hogy politikailag nem értünk alapvetően egyet. És nekem csak ez a fontos, mert magánemberként engem nem érdekel se Hoffmann Rózsa, se Surján László, de amit a pártjuk gondol a családról vagy az oktatásról, azt határozottan elutasítom.

magyarnarancs.hu: A hírek szerint ön lesz a Demokratikus Koalíció XIII. kerületi jelöltje, már amennyiben végül nem kapnak semmilyen szerepet az ellenzéki összefogásban. Mennyi esélyt ad annak, hogy jövő tavasszal tényleg a DK színeiben indul egyéniben Angyalföldön?

VÁ: Jelen pillanatban úgy kezeljük a helyzetet, hogy én indulok ott egyéniben. Ugyanakkor korábban már világossá tettük, hogy ha létrejön az ellenzéki együttműködés, akkor azt a jelöltet támogatjuk, aki a körzetben a legesélyesebb.

magyarnarancs.hu: Ebben az együttműködésben nyilván benne lenne a DK is.

VÁ: Benne, természetesen.

magyarnarancs.hu: De önök most mégis úgy akarnak együttműködést, hogy az egyéni lista állításával előbb megzsarolják leendő partnereiket.

VÁ: Egy valamit tisztázzunk: mi soha nem zsaroltunk meg senkit. Ha itt volt valaki, aki már az elejétől a legvilágosabban a széles együttműködés mellett érvelt, az épp a DK volt. Sok ügyben ajánlottunk kompromisszumot, mégis sokszor ért minket támadás a barátainktól, ez utóbbi hatással lehetett ránk. De a legfontosabb kérdésben nem változott a felfogásunk: az Orbán-rezsimet ki kell innen takarítani.

magyarnarancs.hu: Ez a szándék azonban akár azon is elbukhat, ha a DK jelöltjei néhány körzetben épp azt 2-3-4 vagy akár 5 százalékot veszik el a „nagyobbik baloldali jelölttől”. És ezt nyilván az MSZP-ben és az Együttben is jól tudják. Így értettem a zsarolást.

VÁ: Én viszont most is visszautasítom, hogy ezzel a szóval írjuk le a DK egyéni listaállításának motivációját. Nézze, annak a nyugatos, polgári, balközép politikának, amit a DK képvisel, van támogatottsága Magyarországon. Épp ezért ott kell, hogy legyen a Parlamentben jövőre is, így vagy úgy. Bennünket már rég be lehetett volna venni, ha ez az MSZP-nek elfogadható lett volna. Nem volt az. Ugyanakkor az időközi választások eredményei azt mutatják, hogy ott születik győzelem, vagy győzelem közeli eredmény, ahol mindannyian, így mi is támogatjuk az ellenzéki jelöltet.

magyarnarancs.hu: Mivel tudna kampányolni ön egyéniben Angyalföldön az MSZP és az Együtt képviselőjével szemben?

VÁ: Nekünk nem ők, hanem a Fidesz lesz a riválisunk. Fontos, hogy a DK egy politikailag unalmas országot szeretne. És ha tényleg az önálló indulásra kerül a sor, meglesznek a mondataink tavaszra, ahogy a saját választási programunk is.

magyarnarancs.hu: Tegyük fel, mégis lesz egy olyan összefogás, amelynek a DK is a tagja lesz. Ebben az esetben önnek partnere lesz például az a Juhász Péter, akivel egy tévéműsorban – Szanyi Tiborral közösen – indulatoktól sem mentes vitát folytattak, vagy akinek Gyurcsány Ferencet érintő minősítései miatt nyáron nyílt levélben fordult Bajnai Gordonhoz. Hogy tudna vele együttműködni?

VÁ: Juhász Péterrel valóban nem értettem egyet abban a műsorban, de azzal a kijelentésével sem, hogy a 2010 előtt kormányzó baloldali kormány akár csak részben is, de lebontotta volna a demokráciát. Ez egyszerűen nem igaz. Korábban is azt mondtam, amit most: több köt össze annál minket, mint ami szétválaszt. De valójában mindegy is, hogy mit mondott Juhász, én tudok belátó lenni, és azt mondom, engem ez nem érdekel. Ha közösen megyünk neki a választásnak, akkor ezek lényegtelen dolgok. A valódi kérdés az, hogy mit tudunk mondani a választóknak. Én pedig bárkivel együtt tudok működni, aki hisz a szabadságban és a szolidaritásban.

magyarnarancs.hu: Erre azonban még nem lehet koalíciót építeni.
VÁ: Még nem is kell. Biztos vagyok benne, hogy 2014 elejére megtaláljuk azokat a közös pontokat, amelyek újjáépítik a Köztársaságot, megteremtik a vállalkozások, a kultúra, az oktatás szabadságát, szétválasztják az államot és az egyházakat, visszaszorítják a korrupciót és helyreállítják a társadalmi szolidaritást.

magyarnarancs.hu: Volt hétfőn egy beszélgetés, amelyen Gyurcsány Ferenc részt vett, és az MTI tudósítása szerint a következőket mondta: arra a felvetésre, hogy ha egy időben lenne a két választás, mármint az EP és a parlamenti, az MSZP európai forrásokat kaphatna, azt mondta: „én voltam ennek a pártnak az elnöke, sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon, ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk.” Hogy kell ezt a mondatot érteni?

VÁ: Erről Gyurcsány Ferencet kell megkérdezni. Arra azért emlékeztetnék, hogy amikor kormányfőként ő volt az MSZP elnöke, rendbe szerette volna tenni a pártfinanszírozás kérdését, be is nyújtotta a törvényt, de nem kapott ehhez többséget, történetesen a Fidesztől és az MSZP-től. Gyurcsány Ferenc felvetése már csak azért is jogos, mert senki nem hiheti, hogy a választókerületekben a jelöltek éppen annyi pénzt költöttek, amennyit a törvény előírt. A DK elnökének mondata felkiáltójel, hogy ezt a problémát is rendezni kell.

magyarnarancs.hu: Amit most mond, nekem még inkább alátámasztja azt, amit ez a kijelentés sugall, tudniillik, hogy az MSZP-be aggályos forrású, illegális kampánypénzek érkeztek, és ez belül is tudható volt.

VÁ: Szerintem nem jelenti ezt ez a mondat, csupán azt, hogy átlátható és szabályozott pártfinanszírozásra van szükség. Amikor elnökségi tag voltam az MSZP-ben, nem tudtam ilyenről. Egyébként pedig a DK-ban minden világos és transzparens módon történik. Az összes párt közül egyedüliként a bevételeinkről és kiadásainkról rendszeresen beszámolunk a honlapunkon. És ez a kampány során is ugyanígy lesz.

Figyelmébe ajánljuk