Büszkeség és balítélet – jön az első Roma March!

Belpol

Október 19-én, szombaton első alkalommal rendezik meg a Roma March! A Roma Büszkeség Napja elnevezésű programot a nyolcadik kerületben. Az esemény figyelemfelkeltő kulturális demonstráció kíván lenni a romákról kialakított negatív megítéléssel szemben. Setét Jenőt, a program szervezőjét kérdeztük.

magyarnarancs.hu: A Roma March! nem más, mint felvonulás és kulturális demonstráció a romák emberi méltóságáért és állampolgári jogaiért – olvashattuk. Mit takar ez egészen pontosan?

Setét Jenő: A Roma Büszkeség Napját két okból hoztuk létre. Egyrészt tavaly októberben Miskolcon, az Avas lakótelepen volt egy felvonulás a romák részéről a szélsőjobboldallal szemben, amit nagyon fontosnak tartunk, hiszen sorstársaink akkor a rejtőzködés helyett a fellépés útját választották. Másrészt pedig manapság olyan negatív társadalmi közhangulat uralkodik a romák megítélése kapcsán, hogy úgy gondoltuk, időszerű felmutatni történelmi múltunkat, azokat a roma hősöket, akik részt vettek a harcokban, az eddig elért kulturális eredményeket és értékeket.

magyarnarancs.hu: Miért fontos ez a romák társadalmi megítélésével kapcsolatban?

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

SJ: Azért, mert nagyon fontos, hogy a romák is ugyanúgy lépjenek fel azonos emberi méltóságukért, mint mások. Addig ugyanis, amíg a romákat úgy fogadják el, ahogy azt a média mutatja, a kialakított kép nem jó vagy reális. Az hiszem, az első közös minimum egy társadalomban, hogy mindenki méltósága ugyanolyan és ugyanúgy számít.

magyarnarancs.hu: A helyszín a nyolcadik kerületi Mátyás tér, ennek is jelentősége van?

SJ: Igen, van jelentősége. A helyszínválasztással az agyonstigmatizált nyolcadik kerületi Mátyás tér megítélése ellen kívánunk fellépni, hiszen számtalan olyan zenész jön például a környékről, akik elismertek – mi elsősorban ezt kívánjuk megmutatni.

magyarnarancs.hu: Milyen programokra számíthatunk?

SJ: A felvonulás délután 14 órakor indul a Mátyás térről, ahonnan a Rákóczi téren át körülbelül 14.30-ra érünk a Blaha Lujza térre, ahol már a felállított színpad vár minket. Ott beszédek és művészeti produkciók következnek olyan előadókkal, mint például Kökény Attila, L.L. Junior, Bach Szilvia; látható lesz továbbá a miskolci Romano Teatro színházi produkciója és még sok kiváló roma művész programja.

magyarnarancs.hu: Bárki csatlakozhat a felvonuláshoz?

SJ: Igen, ahogy a szervezésben is részt vettek romák és nem romák, így magára a programra is várunk mindenkit, a lényeg az összefogás.

magyarnarancs.hu: Mit várnak az eseménytől?

SJ: Azt, hogy sikeresen megerősíti a résztvevők közötti szolidaritást, a romák – nem romák együttműködését, és segít lerombolni a romákról kialakított negatív, sok esetben hamis és értékek nélküli képet.

Figyelmébe ajánljuk

Szélessávú internet növényeknek Siófok-Törekiben

A Digi Kft. megbízásából szélessávú internetezésre és televíziós szolgáltatások igénybevételére alkalmas optikai kábelt fektetnek a városrész egy balatoni panorámás hegyi utcájában. A kábel külterületen, ahol elvileg csak mezőgazdasági célú építmények állhatnak, a Digi tulajdonosa, a 4iG két felsővezetője, Jászai Gellért és Linczényi Aladin telkéhez vezet.