Polgárháborús hangulatú beszédet mondott Orbán Viktor október 23-án

  • narancs.hu
  • 2021. október 23.

Belpol

A miniszterelnök az ellenzék és Brüsszel ellen tüzelt október 23-i beszédében, amelyben folyamatosan 1956 és 2006 között vont párhuzamot.  

Régen láttuk egymást, sok mindent kell megbeszélnünk ma délután – kezdte ünnepi beszédét Orbán Viktor október 23-án a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út sarkán, a békemeneten résztvevő tömeg előtt, ahol a beszéde előtt a Nélküledet is előadták. 

A beszédben Orbán azt mondta, nem csak 1956-ra, hanem a 15 évvel ezelőtti eseményekre is emlékezni kell, ezért választottak egy nem szokványos helyszínt a rendezvénynek. A beszédben végig párhuzamot vont 1956 és 2006 között, alkalmanként nem is volt egyértelmű, hogy melyikről beszél. Mint fogalmazott,

"15 évvel ezelőtt az ifjú kommunisták október 23-ából november 4-ét csináltak",

majd arról beszélt, hogy akkor az egyik oldalon a "könnygázgránát, a vipera, a vízágyú" volt, míg a másik oldalon a becsapott nemzet, amelynek azt mondták, hogy "hazudtak reggel, délben, este". 

A nemzetek életében szerinte vannak pillanatok, amikor mindenki úgy érzi, elég volt, és nem mehetnek úgy a dolgok, mint eddig, és a nemzetnek döntenie kell, hallgat, vagy protestál, és "vagy ide vagy oda kell állni", mert kiderül, hogy ki áll a történelem jó és rossz oldalán. Orbán szerint a magyarok jól döntöttek, mert protestáltak, fellázadtak és harcoltak, "magyar hazafiak a kommunisták ellenében".

Arról beszélt, hogy október 23-án arra emlékezünk, hogy a magyar nép magára talált, és méltó lett régi nagy híréhez, és egy olyan pillanatra, amikor ugyanazt akarta a bíboros és az esztergályos. Mansfeld, Wittner, Szabó, Pongrácz, Nagy, Mindszenty – sorolta az 1956-os forradalom szereplőit. 

"Ezzel a Magyarországgal húzott ujjat 2006-ban ismét a kommunisták új nemzedéke" 

– mondta, hozzátéve, hogy hazugsággal kerültek hatalomra, adót emeltek, elvették a 13. havi nyugdíjat, a családtámogatásokat, "összejátszva a nemzetközi bankvilággal csapdába csalták a devizahiteleseket", és mindent eladtak a külföldi cégeknek, majd "nyakunkra csatolták az IMF pórázát, nesze, sánta magyar, itt egy púp. És amikor felemeltük a szavunkat, lovasrohammal és gumilövedékkel válaszoltak, szemeket lövettek ki és idős embereket és nőket ütöttek gumibottal".

Azt mondta, a rendezvény helyszínén 15 éve "erőszak, vér és könny lepte el a pesti utcákat" az 1956-os forradalom évfordulóján, a világ szeme láttára. 

"Lassan mondom, hogy mindenki megértse: soha nem fogjuk elfelejteni nekik!"

 

Ezután szerinte 4 hosszú évet vártak türelmesen, hogy elégtételt vegyenek, és a Jóisten igazságos volt, mert "azt kapták büntetésül, amit mi jutalmul", kétharmados választási vereséget, és ezzel elsöpörték a "szocialista Magyarországot". 

Mint fogalmazott, 1956-ban Gerő Ernőék elmenekültek Moszkvába, de "nekünk nem volt ilyen szerencsénk", a baloldal vezetője azóta is itt kísért, mint az "országház fantomja". 

Orbán szerint elégtételt venni egy mámoros pillanat, de évek kellettek, hogy jóvátegyék a baloldal rombolását, de összefogással sikerült eltakarítani a romokat és talpra állították az országot: egymillió új munkahelyet hoztak létre, lerúgták a devizahiteleket, és jövőre a minimálbér is nagyobb lesz, mint korábban az átlagbér, visszaszerezték a közműcégeket és a médiát, és visszavágták a rezsiköltségeket. Most már egyszerre becsülik meg a fiatalokat és az időseket, visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, a fiatalok adómentességet kaptak – sorolta a kormány intézkedéseit. Szerinte mindezért az embereknek jár a dicsőség, "de az sem árt, hogy volt egy cselekvőképes kormányunk". 

Szerinte közben az egész unió, miniszterek tucatjai "ránk támadtak", és "mi még itt vagyunk, de ki emlékszik ma már ezeknek akár csak a nevére is". 

1918-ban, 1920-ban, 1945-ben, 1956-ban is az történt, hogy kívülről próbáltak irányítani az országot, és most is az van, hogy "liberálissá vernek bennünket, ha beledöglünk is". Szerinte ezáltal

a "Brezsnyev-doktrína levegője járja át Európát, de "mi vagyunk a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt, az a Dávid, akit jobb, ha elkerül a Góliát",

mert 1956-ban már a magyarok meglékelték a kommunizmust és kiütötték az első téglát a berlini falból.  

Azt mondta, a rezsi és a migránsügy után harmadszor is igazuk lesz, lesz népszavazás, és a gyerekeket is meg fogják védeni. 

"Magyarország lesz az első olyan ország Európában, ahol az iskola falainál megállítjuk az erőszakos LMBTQ-propagandát."

Mint fogalmazott, a baloldal mindig a hátukba került, és szórták a viszály magvait, és az ellenfelek azt hiszik, ha báránybőrbe bújtatják a farkast, akkor nem veszik észre, de igenis felismerik, és tudják, hogy fel fogja falni a nagymamát. Sőt, tette hozzá, fel is falta már, ezért tűnt el az összefogás bendőjében mindenki, aki a farkassal cimborált, de van még hely újabb percemberkéknek. 

A jó fa jó gyümölcsöket, a rossz rosszakat terem, ugyanígy a baloldal fáján is csak baloldal terem, akárminek maszkírozzák magukat, mindig csődöt hagynak hátra, és akik 15 éve az emberek közé lövettek, azok most hatalomra készülnek, a "nagy víz túloldalán pedig készülődik már Gyuri bácsi is". Mint mondta, most, hogy nem hívtuk őket, itt vannak, de nem ránk akarják erőltetni magukat, hanem meg akarják választatni a komisszárjaikat, csak nem lőfegyverük van, hanem Facebookjuk. Félreértették a meghívást, nem azt kértük, hogy avatkozzanak be a demokráciánkba – fogalmazott. 

Majd azt hangsúlyozta, nem az számít, amit külföldön akarnak, mert a magyarok sorsáról most is a magyarok fognak dönteni, és nem szabad megfeledkezni a saját felelősségünkről, mert 1500 év beleégett a magyarok DNS-ébe, hogy a szabadságért naponta meg kell küzdeni, kell hozzá szív, ész és erő. A mi egységünk az erő – fogalmazott, mert mind ugyanabban hisznek, a családban, a nemzetben, a független és szabad Magyarországban. Szerinte az igazság a szabadságharcosok oldalán állt mindig is, ez a magyarok igazsága, és a magyarok 100 éve is mindig ugyanazt akarták, 1956-ban, 2006-ban is, "igazságot Magyarországnak". 

Hozzátette, nem gondolhatjuk, hogy mindig igazunk van, de akkor igen, amikor "megtámadnak minket", és kiállunk magunkért. Az igazság szerinte mindenkiben megvan, hallgassanak a sugallatra, és 

"ha eljön az idő, álljatok ki a házatok elé, és védjétek meg!" 

Mert szerinte ha meg akarják védeni a hazát, családot, gyerekeket, kultúrát, a mindennapi élet szabadságát, akkor mindenkinek ki kell vennie a részét a küzdelemből. Azt mondta, minden magyarra számít, akinek Magyarország az első, és mivel a kormánynak Magyarország az első, ezért még azok is jobban járnak a Fidesz kormányzásával, akik nem rájuk szavaznak. 

Hozzátette, vannak, akik szerint már 2006-ért elégtételt vettek, és jól halad az ország szekere, nincs mitől tartani, a baloldalt pedig nem veszik komolyan, ebben van is igazság, mert amit a baloldal csinál, az inkább szórakoztatóipar. Nagy plakátokon hirdették, hogy legyőzik a kormányt, közben a "Karácsonyt sem érték meg". Rendeztek maguknak egy választást, de még azt a választást sem tudták megnyerni, amin csak ők indultak, azon versenyeznek, hogy ki lesz majd Soros helytartója.

"Az a céljuk, hogy Mária kezéből Brüsszel lábaihoz tegyék le az országot."

Arra figyelmeztetett, hogy ne tévesszen meg senkit a hazai baloldal szerencsétlenkedése, mert ami számít, az a mögöttük lévő nemzetközi hátország, pénz, média, ezt csak több millió magyar együtt győzheti le, és "szoríthatja ki az országból". "Jöttünk, győztünk és újra győzni fogunk" – zárta végül a beszédét. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?