Reagáltak a zaklatásokra: új etikai kódex a Magyar Képzőművészeti Egyetemen
sex_KONYV1714_top_story_lead.jpg

Reagáltak a zaklatásokra: új etikai kódex a Magyar Képzőművészeti Egyetemen

  • narancs.hu
  • 2017. május 30.

Belpol

A szexuális zaklatás jóval elterjedtebb a felsőoktatásban, mind gondolnánk.

Annyira, hogy 2016-ban Varga Anna Gizella, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) tervezőgrafika szakos hallgatója diplomamunkája témájául a felsőoktatási intézményekben előforduló, a tanárok hatalmi pozíciójából eredő szexuális zaklatást választotta. Az ELTE-n és az MKE-n tapasztaltakról tavasszal írtunk hosszabban.

Friss diplomás, hamvas, áldozat – Szexuális zaklatás a hazai felsőoktatásban

Az ELTE kutatást közölt a falai közt előforduló szexuális visszaélésekről, és az eredmény több mint elkeserítő. Az egyetem rendszere áldozatellenes – állapítja meg a kutatás vezetője. De más intézmények is megérettek az alapos önvizsgálatra. A Magyar Képzőművészeti Egyetem egyik hallgatója diplomamunkájában tárta fel az őt és más hallgatókat ért szexuális visszaéléseket.

Most azonban, több mint féléves előkészítő munka és közösségi egyeztetés után, hétfőn az MKE szenátusa elfogadta az egyetem új etikai kódexét, amely magyar és külföldi kódexeket alapul véve számos újdonságot tartalmaz az esetleges hatalmi visszaélések, így a szexuális zaklatás megakadályozására. Az egyetem közleménye kitér arra, hogy a tavalyi diplomamunka hatására hallgatók hívták fel a figyelmet arra, hogy a hatalmi visszaélések jelzésére az MKE 2009-ben készült etikai kódexe, valamint intézményei nem megfelelőek. Ahogy írják, „annak tudatában, hogy az elmúlt évtizedben komoly változások történtek a méltósághoz, az esélyegyenlőséghez és mindennemű zaklatáshoz való társadalmi viszonyunkban, Csanádi Judit rektor kezdeményezésére tavaly novemberben felállt egy új etikai kódexet megszövegező bizottság az egyetem hat oktatója, tanulmányi osztályvezetője, a hallgatói önkormányzat két képviselője, valamint az egyetem emberjogi ügyekben is járatos jogi referensének részvételével”.

A tíztagú bizottság szakemberekkel konzultálva, magyar és külföldi példákat tanulmányozva, a művészeti egyetemek speciális helyzetét figyelembe véve, valamint saját tapasztalatokat beépítve márciusra alkotta meg a szövegtervezetet, amelybe az egyetem hallgatóinak és oktatóinak véleményét is beépítették.

Az egyetem szerint az új kódex egy európai színvonalú felsőoktatási szabályzat, amely új intézményrendszert hozott létre a tágan értelmezett etikai kérdések kezelésre: pszichológus, kortárs segítő és mentor áll a jövőben az egyetemi polgárság rendelkezésére, akik a mediáció lehetőségét is igénybe vehetik.

Figyelmébe ajánljuk