Rogán Antal el is tüzelhette volna az összes szerződést, a kormányhivatal akkor is széttárná a kezét

  • - ngm -
  • 2017. március 31.

Belpol

Csak az a fránya Aulich utcai lakás, ahol Rogán és Habony útja keresztezte egymást.

Bő egy hete fordult a Transparency International Magyarország a Fővárosi Kormányhivatalhoz a híressé vált Aulich utca 3 szám alatti, Rogán-közeli lakás miatt.

Az Aulich utca 3. szám alatti belvárosi ház ősszel lett igazán ismert a nyilvánosságban – ekkor közölt cikket az Index arról, hogy az V. kerületi ház egyik lakásában székel Rogán Antal bizalmasának, Kertész Balázs ügyvédnek az irodája, ahol olykor befolyásos keleti üzletemberek fordulnak meg, s mindenféle okosságokon törik a fejüket.

Azt pedig már a Narancs írta meg, hogy a korábbi önkormányzati ingatlan kedvezményes áron került előbb egy jó nevű fogorvoshoz, majd Rogán Antal bizalmasának, Kertész ügyvédnek a cégéhez, csakhogy a kedvezményes eladást rögzítő adásvételi dokumentum egész egyszerűen eltűnt az önkormányzati irattárból. Eltűnt, erről szólt a jegyző nekünk küldött levele:

false

December közepén ráadásul kiderült még egy igen fontosnak tűnő információ: a jelenleg is hivatalban lévő belvárosi jegyző arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a keresett szerződés még Rogán Antal polgármestersége idején tűnt el. Az ügyben próbáltuk megszólaltatni Rogán Antalt, teljesen sikertelenül, később pedig már az önkormányzat sem reagált megkeresésünkre.

Az Aulich utcai üggyel kapcsolatban a Transparency International Magyarország (TIM) március 21-én az illetékes Fővárosi Kormányhivatalhoz fordult annak érdekében, hogy az ügyet kivizsgálják. A TIM jogi vezetője, Ligeti Miklós erről azt mondta a magyarnarancs.hu-nak: „Első ránézésre nem tűnik súlyosnak a helyzet, hiszen az önkormányzat mindössze egy szerződést veszített el. Valójában azonban nagyon is komoly a gond, mivel a Belváros súlyosan áron alul adott el a nemzeti vagyonba tartozó ingatlant, és pazarló gazdálkodásával megcsapolta a közpénzeket. Amikor pedig emiatt az újságíró a körmére akart nézni, cinikusan annyit közölt: dokument nyima, ha kíváncsi vagy, menj a földhivatalba. Mintha nem tudnák, hogy a földhivataltól nem lehet szerződéseket kikérni. A Transparency International Magyarország azért kérte a Fővárosi Kormányhivatal intézkedését, mert dühítőnek tartjuk, hogy a belvárosi önkormányzat következmények nélkül herdálja el a közvagyont. A minimum, amit elvárunk, hogy a kormányhivatal kivizsgálja a történteket és kötelezi az önkormányzatot a szerződés pótlására, és egy lendülettel a nyilvánossá tételére is, hiszen ez a szerződés közérdekű adat is.”

false

 

Fotó: MTI

A TIM már meg is kapta a napokban a kormányhivatal válaszát. Ennek a lényege röviden annyi: ők sajnos nem illetékesek az említett ügyben. Érvelésük szerint az „ügyben kifogásolt irattárazási kötelezettség nem sorolható a lakás- és helyiséggazdálkodás körébe, azon túlmutató feladat, amely az Önkormányzat, pontosabban a képviselőtestület egyik szerve, a Polgármesteri Hivatal irattárazási feladataként jelenik meg.” Hozzáteszik, hogy „azon körülmények vizsgálata, amelyek alapján egy önkormányzat egyedi ügyben a saját irattárában nem talál nem talál meg egy szerződést, nem a Kormányhivatal feladat- és hatáskörébe tartozik, hanem ez az adott szerv felelősségi köre.”

De hát – tesszük fel a kérdést már mi – mi van például akkor, ha az „adott szerv” épp abban érdekelt, hogy egy szerződés eltűnjön? Nem nézhet a körmére senki?

Figyelmébe ajánljuk