„Sok mindent tudok Orbánról” – Mélyinterjú Simicska Lajossal

szerző
- rpd -
publikálva
2015. febr. 06., 18:21
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Narancsnak is feldúltan nyilatkozó vállalkozó beszélt Orbán diktatúrájáról, Habonyról, és azt is elárulta, hogyan lesz végleg az övé a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió.

magyarnarancs.hu: Az elmúlt négy órában kis túlzással többet nyilatkozott, mint az azt megelőző négy évben. Segítsen rekonstruálni, pontosan mi történt ma és miért.

Simicska Lajos: Őszinte leszek: még én is dolgozom az elmúlt órák rekonstruálásán. Képzeli, mennyire mellbe vágott a dolog. Elárultak az embereim.

magyarnarancs.hu: Kik az árulók?

SL: Az, amit a Liszkay úr és a menedzsment művelt, teljesen mellbe vágott. Olyan nincs, hogy valaki bejelenti a lemondását, majd azt egyből nyilvánosságra hozza és viszi a komplett bandát.  Ez számomra vállalhatatlan.

magyarnarancs.hu: Tisztázzuk: akkor tehát ő mondott le, vagy ön mondott fel Liszkaynak?

SL: Liszkay közölte, hogy le szeretne mondani a főszerkesztőségről. Ezt én el is fogadtam, aztán a sajtóban láttam, hogy az egész menedzsment felállt. Én meg csak néztem, hogy mi a pöcs zajlik itt. Akkor mondtam, hogy jó, rendezzük a tulajdoni viszonyokat, és az ügyvezetői és főszerkesztői kinevezéseket. Két óra alatt lerendeztem. Na most, jóbarátok nem így intézik az ügyeket. Ez kicsit feldúlt. Az embereknek lehetnek fenntartásaik, problémáik – bizonyos dolgokban egyetértenek, másban nem –, de az ügyeknek van kulturált intézési módja. Nem érdekel, miért csinálta. Áruló.

Balra Liszkay, mögötte Csermely

Balra Liszkay, jobbra Simicska

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Időközben az Átlátszónak adott interjújából kiderült, hogy ön lesz a HírTV első embere, és már ki is nevezte D. Horváth Gábor korábbi főszerkesztő-helyettest a Magyar Nemzet szerkesztősége élére. A cégadatok szerint ugyanakkor Liszkay tulajdonosa is a lapot kiadó Nemzet Kft.-nek. Akkor neki ebbe már nem is volt beleszólása?

SL: Valóban tulajdonosa volt, de Liszkay a mai nappal kiszállt a társaságból és eladta az üzletrészét. Az új ügyvezető igazgatót Tóth Mariannának hívják.

magyarnarancs.hu: Ezek szerint Liszkay lemondott a tulajdonrészéről?

SL: Nem lemondott róla, eladta.

magyarnarancs.hu: Kinek?

SL: Pillanat, utána kell kérdeznem a kollégáknál. (…) A Pro-Aurum Zrt.-nek.

magyarnarancs.hu: Az adattár szerint a Pro Aurum Zrt. az ön többségi tulajdonában van.

SL: Igen, de tájékozódnom kellett, hogy pontosan melyik vállalaton keresztül zajlott az üzlet. Kiadtam az utasítást, hogy vásárolják ki, és ezt az illetékesek végrehajtották.

magyarnarancs.hu: Tehát akkor lényegében arra kérte Liszkayt, hogy amennyiben lemond, adja el a Nemzet Kft.-ben lévő tulajdonrészét önnek.

SL: Igen, mondtam neki, hogy rendben, lemondhat, de akkor el kell adni. Kapsz érte valami lét, azt megkapod és baszd meg. Nem volt ellenvetése. Kineveztem az új ügyvezetőt és a főszerkesztőt, és a dolog el volt rendezve. Az árulóknak szevasz, akit kell még, azt kibaszom, mostantól csak a saját embereimre támaszkodom. Ez így rendben van önnek?

magyarnarancs.hu: Mennyit fizetett Liszkaynak a részesedéséért?

SL: Mit tudom én. Na jó, várjon, megmondom, mindjárt utánakérdezek. (…) 100 millió körüli pénzt.

magyarnarancs.hu: Más tulajdonosi kérdést is rendezni kellett? Van más résztulajdonos a korábbi ügyvezetők között, aki most eladta önnek a részét?

SL: Mit tudom én azt. Megvettem amit kellett, azt kész.

magyarnarancs.hu: Mekkora részben öné a Pro Aurum?

SL: Ne kérdezzen már hülyeségeket, nem tudom pontosan fejből. Az enyém. Kiterjedt a birodalom, sok érdekeltségem van.

magyarnarancs.hu: Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője is lemondott. Az ő utódja megvan már?

SL: Megvan. Schlecht Csabának hívják.

magyarnarancs.hu: Mennyire maradt egyedül? Nyerges Zsoltot vagy Fonyó Károlyt továbbra is a szövetségnek tekinti? Vagy ők is árulók?

SL: Nem, ők nem. Csak a Liszkayt és az ő keze alatt dolgozó menedzsmentet tekintem árulónak. Azokat, akik lemondtak. Nyerges és Fonyó üzleti partnereim, nincs közük ehhez az esethez. Jóban vagyok velük.

magyarnarancs.hu: Arról is cikkeznek már, hogy feltehetőleg Orbán Viktor és a főtanácsadója, Habony Árpád állnak az akció mögött. Állítólag egy új médiabirodalom van kiépülőben, amelynek Liszkayék lehetnek a fő arcai. (A Narancs egész nap próbálta elérni Liszkay Gábort, eredménytelenül - rpd)

SL: Ezt nem tudom megmondani. Egy háború zajlik, amiben könnyen lehet, hogy ilyen eszközökkel is számolni kell. Maximálisan ellenzem azt a médiapolitikát, amit a kormány folytat, és ennek hónapok óta hangot is adtam.

magyarnarancs.hu: Beszélik, hogy önnek nem tetszik az oroszbarát kül- és energiapolitika. Ebből mi igaz?

SL: Nem tetszik, nagyon nem tetszik. Én még akkor nőttem fel, amikor itt Szovjetunió volt, és nincsenek jó emlékeim a ruszkik magyarországi tevékenységéről. Finoman szólva nem tudok határozott különbséget tenni az akkori szovjetek és a mai oroszok politikai viselkedése között.

Most jön a fekete leves

Most jön a feketeleves

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Több helyen felmerült, hogy azért orrolt meg Orbánra, mert a szűk körei kihagyták önt az MVM Földgázszállító és a Mol Energy Trade Zrt. közti orosz földgázüzletből, amivel a kedvezményezettek tízmilliárdos nagyságrendű hasznot tettek zsebre.

SL: Lehet, hogy ezen marhára meg fog lepődni: a világ nem csak üzletből áll. Én alapvetően – itt meg lehet, hogy hangosan nevetni is fog – értékek és elkötelezettségek mentén végzem a dolgomat. Nekem ezek fontosabbak adott esetben, mint az üzlet. Lehet, hogy a mai világban ez furcsán hangzik, de én ilyen vagyok. Tartozom annyival a hazámnak, a családomnak és magamnak, hogy csak olyat cselekszem, amit helyesnek tartok és olyanokkal üzletelek, akiket vállalható üzletpartnernek tekintek. Hiszi vagy sem: az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. Kiderült, hogy ez nem egy egyszerű dolog, ezen melózni kell. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát. Ebben én nem vagyok partner.

magyarnarancs.hu: Azért kell, hogy legyen ennek a konfliktusnak egy személyes dimenziója is: mégiscsak bő harmincöt éve egymás barátai és harcostársai. Ne mondja, hogy ebben a szembenállásban nincsenek érzelmi motívumok.

SL: Persze. Egy nagy csalódás, nem tagadom. Államférfinek képzeltem, aki jót tehet ennek az országnak, de rá kellett jönnöm, hogy nem az. Ezt írja is meg.

magyarnarancs.hu: Azt nyilatkozta a hír24.hu-nek, hogy nem érzi biztonságban magát: elütheti egy autó, de akár le is lőhetik. Miért érzi fenyegetve magát?

SL: Ismerem ennek a történetnek a szereplőit, tudom mire képesek. De igazából nem félek, csak amikor az az újságíró hívott, épp útban voltam a kocsival a szerkesztőség felé; még nagyon zaklatottan éreztem magam, és akkor mondtam, hogy persze, akár le is lőhetnek. Amúgy ez tényleg benne van a pakliban, de ettől még nem félek. Ez egy kemény világ. Röhögjön csak ki, de én egy elkötelezett demokrata vagyok. Kurvára nem tetszik az, ahogy és amilyen módszerekkel ezek a fiúk intézik a dolgaikat ebben az országban.

magyarnarancs.hu: Azért Orbán önkényuralmi törekvései nem tavaly kezdődtek, és amíg az érdekeltségei nem bánták, önt sem zavarta annyira a demokratikus jogok csorbulása. Mikor tört meg a kapcsolatuk? Mi volt a fordulópont?

SL: Tavaly áprilisban a választások után leültünk és elmondta az elképzeléseit. Ennek a részleteibe nem fogok belemenni, de nem tetszett a dolog. Én erre azt mondtam neki, hogy ebben én nem akarok partner lenni. Azóta durvultak el az események.

magyarnarancs.hu: Azóta nem is találkozott azokkal a befolyásos fideszesekkel – elsősorban Rogán Antalra és Lázár Jánosra gondolok –, akikkel korábban gyakran találkozott?

SL: Azt tudom erre mondani, hogy korábban sem voltak túl aktívak ezek a kapcsolatok. Ez nem így működik. Én politikussal, ha jól emlékszem, az elmúlt egy évben nem is beszéltem. Minek.

A független jelölt

Minek? Minek?

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Most akkor elmegy pihenni?

SL: Egy hétre elmegyek holnap, igen.

magyarnarancs.hu: Újságírók közt gyakori téma, hogy Simicska és Orbán annyi minden régi sztorit tud egymásról, hogy már csak ezért sem mernének nyílt karddal egymásnak menni.

SL: Mire kíváncsi? Harmincöt éve ismerem, mond ez valamit? Ismerem, sok minden tudok róla, igen. Na és?

magyarnarancs.hu: Akkor, bizonyos tekintetben politikai kockázatot hordoz a kormányfőre nézve.

SL: Na és, akkor mi van, lelőnek? (Nevet.) Bízzunk benne, hogy nem így lesz.

szerző
- rpd -
publikálva
2015. febr. 06., 18:21
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 121
  grrr
  2015. február 10., kedd 16:47
  Köszönöm Cyrano, élni fogok a grátisz egy hónappal. (Vissza!)
 2. 120
  Cyrano
  2015. február 10., kedd 15:55
  Tudja Leila, sok bajom szokott lenni magával, de ez most, ....hát egy hónapra előre minden meg van bocsátva.
 3. 119
  grrr
  2015. február 10., kedd 15:44
  Elolvastam Gyurica úr intelmeit - miután beindítottam a mosógépet és föltettem a kaját - és az új ideák hatására behoztam egy fakanalat és letettem a számítógép mellé.
  Hátha jó lesz még valamire.
  Sajnálom, hogy Gyurica úr nem méltányolja a mosogatást mint ihletadó forrást, pedig az olyan nekem mint Schillernek a rohadt alma.
  De ha az irodalmi munkásságom ennyire megviseli a Gyurica urat, szó lehet a mosogatás mellőzéséről ez esetben a csetröst kihajítom az ablakon, nem gond.

  Az ajánlott irodalmat szemrevételeztem és úgy vélekszem, hogy lapozzon beléjük a halál.
  Megróbáltam én filozófiát olvasni, de a harmadik mondattól kómába estem.
  De mióta egy Szent-Györgyi Alberttel készült interjúban azt olvastam, hogy "ami nem konkrét és nem akkora mint egy házinyúl azt én nem értem" azóta kevésbé szégyellem ezt a dolgot.
  Hivatkoznék még Szerb Antalra aki A Pendragon legendában a filozófiai műveket altatóként ajánlja amely tudatállapot bekövetkeztét jelzi amikor az alany és a tárgy elkezd kergetődzni egymással
 4. 118
  Gyurica úr
  2015. február 10., kedd 14:32
  © grrr: „Rájöttem (mosogatás közben), hogy az én érvelésemnek van egy gyenge pontja.”
  *
  Mire fölporszívózol, rájössz: az „érvelésed” összes pontja gyenge. Sőt! Ha megfőzted a vacsorát (mosok, főzök, takarítok stb.) az is világossá válik, hogy valójában nincs, aminek pontjai lehetnének, tudniillik nincs érvelésed (ezért tettem a szót idézőjelbe).
  Ezt írod: „Én a Lajoska hiúságára apellálok, ettől az érzeménytől várom, hogy a Lajoska ne hagyja abba az orbánelkergetést amibe belekezdett.”
  *
  Az apelláta éppúgy nem érvelés, mint a gyermeteg lajoskázás, illetve az „érzemény” általi infantilis „várakozás”.

  Hogyan is mondják a szemét szexisták? Aki a fakanál mellé született, maradjon a fakanál mellett! Én nyilván mereven elhatárolódom a szemét szexistáktól, olyannyira, hogy néked is szívből tanácsolom: két fontos mosogatás között ne annyira fórumozzál (ti. nem értesz hozzá!), hanem inkább lapozz bele például Arisztotelész Organon (Kategóriák, Hermeneutika, Első Analitika, Második Analitika, Topika, Szofisztikus cáfolatok) című híres tankönyvébe!
  Hidd el a jó Gyurica bácsinak, marhára megéri!
  Mármost, ha megfogadtad, majd hasznodra vált az én becses tanácsom, koccintsunk rá egészséggel!

  http://img11.nnm.ru/5/9/7/2/5/0e6b24aabf0414e000adf77a4d4.jpg
 5. 117
  Gyurica úr
  2015. február 10., kedd 14:01
  © Cyrano: „engem az érdekel, de nagyon, hogy ki az aki még hisz nekik?”
  *
  Ha ily nagyon érdekel (mintha magad volnál a Hofi által gúnyolt futballbíró: „én vagyok a hülye, én vagyok a hülye!”), akkor szívesen megmondom neked: a pandanjaid hisznek nekik. Az olyan velőtrázóan ostoba emberek (azon az oldalon), mint amilyenek ti vagytok (a saját oldalatokon). Te például elhiszed a politikai gazdádnak, hogy a miskolci fakabát „gyalázatos rasszista”, majd mikor ugyanazon pondró ideálod azt üvöltözi az utcán, hogy egyedül a rasszista zsernyák lehet humanistán üdvözítő polgármestere a városnak, akkor te azt is készséggel elhiszed neki.

  Tegnap idéztem Latin elvtársat, ő mondotta annak idején: „similis simile gaudet et/aut habet”.
  Ahogy Gyurcsány nem létezik Orbán nélkül, ahogy Orbán sem létezik Gyurcsány nélkül, úgy az imbecillis híveik sem léteznek egymás nélkül. Te például, ha valamely primitív baromságodra nem ugrana nyomban egy másik marha a maga kontra-primitív baromságával (polémia címén), akkor egyszerűen meghalnál. Elenyésznél a nagy semmiben. Kizárólag böfögni tudsz a fórumon, egyetlen legalább közel épkézláb mondat (gondolat) megfogalmazására sem vagy képes. Azt hiszed, a dögletes (ráadásul általában torz, hamis) közhelyeid („már szinte mindent lenyúltak” stb.) originális igazságok.

  Gyurcsány és Orbán nem léteznek egymás nélkül, s ezt ők is tudják, mi több: ki is mondják, már-már teljesen nyíltan. Orbán szellemi leborulása közismert: „A kiszesek közül nincs normális, tárgyalóképes ember, egyetlen ember van a kiszesek közül, akit én ismerek, akit komolyan kell venni, ha az ember tárgyal, mert az próbára teszi a képességeit, az a Gyurcsány nevű ember, az összes többi az komolytalan. Sajnálom kedves KISZ-urak, ez a véleményem”, mondotta Orbán Viktor annak idején, míg a vérbuta Gyurcsány MA IS elalélva beszél arról a hitvány demagógiáról, mely gyaníthatóan a magyar politikatörténet egyik leggyöngébb s egyben legundorítóbb végterméke. Hangsúlyozom: ezt ma már szinte mindenki tudja, talán egyedül Gyurcsány nem. Szó szerint idézem az idióta lelki gazdád szellemi elomlását a maga pandanja előtt: „jön egy fiú [ti. Orbán] 1989-ben… mond egy átkozottul jó beszédet”.
  Mármost erről az „átkozottul jó beszéd”-ről Orbán mai példaképének ez a véleménye:

  https://www.youtube.com/watch?v=pkvRTgkuvck

  Nos, mindezek dacára a te hülye gazdád még mindig azt állítja, hogy Orbán zavarta ki az oroszokat Magyarországról.
  És hogy kik azok, akik ezt elhiszik nekik (mármint Gyurcsánynak és Orbánnak)? Ma már úgyszólván senki. De te mindenképpen. Ez a válasz a kérdésedre.
 6. 116
  grrr
  2015. február 10., kedd 12:55
  Rájöttem (mosogatás közben), hogy az én érvelésemnek van egy gyenge pontja.
  Én ugye a Lajoska hiúságára apellálok, ettől az érzeménytől várom, hogy a Lajoska ne hagyja abba az orbánelkergetést amibe belekezdett.

  Nade. Mi van akkor ha a Lajoska, majdnem annyira lenézi az ország lakosait mint az ellenzéki pártok és az ellenzéki intelligencia? Persze csak majdnem, mert annyira azért mégsem nézheti le, kizárt dolog.

  Szóval: ha a Lajoskának nem (sem) számítunk akkor előttünk nem fogja szégyellni magát ha felhagy az orbánelkergetéssel. Erre bizony van esély. Mert eszembe jutott a Bajnai aki egy jobbikos tüntetésecske elől, valahol vidéken, a nehány arra lézengő jobbikos atyafi láttán béslisszolt a hátsó ajtón a művelődési házba fórumot tartani. Ahhoz, hogy slisszoljon nyugodt lélekkel az kellett, hogy mindazokat akik tőle várnak valamit tökéletesen semmibe vegye, ne tételezzen fel róluk semmit és még véletlenül se jusson eszébe, hogy a miniszterelnöki poszt várományosaként nem viselkedhet gyáván.
  Hogy ebben a helyzetben neki akkor is szembe kell néznie a jobbikosokkal, ha remeg a lába és görcs áll a pájslijába és csurog róla a hideg veríték. Mert nem mutatkozhat gyávának a hívei előtt.
  Nem égetheti magát azok szemében akiktől szavazatokat vár.
  Na most, ilyen kérdések Sire Bajnait nem aggasztották.
  Ő a legnagyobb nyugalommal volt gyáva.

  Szóval? Mi van ha a Lajoska is így érez irántunk? Miután a fél országot ellopta, ellophatta olyan sokat nem tarthat felőlünk.
  Hát igen: a gyenge pont.
 7. 115
  Cyrano
  2015. február 10., kedd 11:57
  Kedves Viktor, gondolom látja, miről beszéltem.:D
 8. 114
  Cyrano
  2015. február 10., kedd 11:53
  Kedves Viktor, engem az érdekel, de nagyon, hogy amikor már szinte mindent lenyúltak, az ország felét nyomorba/gondokba/betegségbe/tudatlanságba taszították, amikor ezeket már egymásról is elmondják, ki az aki még hisz nekik?
 9. 113
  grrr
  2015. február 10., kedd 11:48
  Most már én is simán átugrom szegény Gyuricát.
  Nem mintha nem méltányolnám az érdemeit, egy átlagos fórumozó már sírógörcsöt kapott volna tőle, na de mi a Sonkán edződtünk .
  Persze leginkább velem törődött a kedves, nekem külön mesterkurzust tartott.
  Vajon mi lehet vele?
 10. 112
  grrr
  2015. február 10., kedd 11:41
  Kedves Kurta Viktor!

  Itt van a 93. hsz.abban elég világosan leírtam ezeket a dolgokat. Nem értem, hogy mit nem ért.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra